用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?
樓主: 莎莉媽
go

[澳紐] 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?   [複製鏈接]

kinder17 發表於 19-12-5 19:05
NZ有親戚, 平D, 人FRIENDLY D。UK就學術比較好D, 但貴好多。
所以就想兩面都考下再考慮, 但看來NZ似乎唔洗 ...

唔洗考試,入學再評核學生英文程度。唔好話考試費,連報名費都唔洗呀

bbba05 發表於 19-12-5 19:12
唔洗考試,入學再評核學生英文程度。唔好話考試費,連報名費都唔洗呀

...
想問下除了學費, BOARDING費, 課外活動, 機票, 仲有咩特別大數要預架?

kinder17 發表於 19-12-5 21:40
想問下除了學費, BOARDING費, 課外活動, 機票, 仲有咩特別大數要預架?

校服 nzd1000-2000
保險 nzd <1000
學校假期及term break homestay:  nzd 250 per week
visa + 照肺 : hkd千幾

大數大約咁多

回覆樓主:

有機會要用laptop, 都要買

bbba05 發表於 19-12-5 22:00
校服 nzd1000-2000
保險 nzd
不用好似英國咁要監護人嗎?

kinder17 發表於 19-12-5 22:05
不用好似英國咁要監護人嗎?

唔駛㗎

小時了了    發表於 19-12-5 22:14

我而家有個疑難,由於我地一家先陪阿仔去順便帶佢去南島玩,但行李好多又唔方便帶住,請問有冇酒店或bnb或地去可以用最平價錢寄存行李?

莎莉媽 發表於 19-12-24 14:11
我而家有個疑難,由於我地一家先陪阿仔去順便帶佢去南島玩,但行李好多又唔方便帶住,請問有冇酒店或bnb或 ...

我哋上次都係咁,一直拎住行李去到尾站,仲要係冇揸車
8-)

但問題我要搭內陸機去南島啊…攞唔到咁多行李。。唉(T_T)

莎莉媽 發表於 19-12-28 13:16
但問題我要搭內陸機去南島啊…攞唔到咁多行李。。唉(T_T)

上網搵過,christchurch and dunedin機場都有行李寄存,收費和可存放幾耐就冇資料,可能要email問吓。

大家好,我剛剛開始想研究比阿女過nz讀year9,請問我應該點準備?女女今年剛中一,係請問升學展通常幾時會有?我係咪應該比佢去summer course 試下先?
真係好多野唸...最大難關係我自已都唔捨得&#128557;&#128557;

joyjoy219 發表於 19-12-30 11:31
大家好,我剛剛開始想研究比阿女過nz讀year9,請問我應該點準備?女女今年剛中一,係請問升學展通常幾時會有 ...

網上見到其中一間agent三月有展覽, 可以留意參考吓 (雖然哩間agent 之前有家長comment 過學校選擇麻麻) ,https://aas.com.hk/nzexpo

現在考慮時間上很充裕,可以慢慢爬舊文(search紐西蘭 or新西蘭),  留意番學制,環境,前境等等,看看是否合適。如果對某些學校心儀,有問題可以直接email問學校。

除了你唔捨得,阿女自己願唔願意呢?

joyjoy219 發表於 19-12-30 11:31
大家好,我剛剛開始想研究比阿女過nz讀year9,請問我應該點準備?女女今年剛中一,係請問升學展通常幾時會有 ...

不需等升學展、找幾個agent 直接去問吧、我之前搵過幾個agent 、發覺好既agent 一去到先會由Nz 地理環境、學制等介紹一番、之後才跟家長意願(如那一區、boarding or home stay, co-edu or single sex sch)及小孩成績去揀幾間比我選擇。
反而去到升學展、只sell 在場學校。

我覺得反而先去agent 了解、再上網深入找資料(例如加入心水學校fb) 及做對比、之後再去有心水學校既升學展到同admission負責人深入了解會更好。

回覆 bbba05 的帖子

謝謝你!女女一半半啦,因為之前都無唸過,所以我都想出年暑假比佢試下summer course, 睇下佢鐘唔鐘意。

回覆 chanti 的帖子

請問有無可以介紹?我咁快問,佢地會唔會唔show我呢?阿女剛中一

joyjoy219 發表於 19-12-30 17:23

請問有無可以介紹?我咁快問,佢地會唔會唔show我呢?阿女剛中一

剛中一, 唔快了。想1/2021 or 1/2022 入year 9?

如果可以梗係想早d 1/2021,但果時應該中二,係咪都可以架啦?

joyjoy219 發表於 19-12-31 01:34

如果可以梗係想早d 1/2021,但果時應該中二,係咪都可以架啦? ...

可以,過去讀year 9

joyjoy219 發表於 19-12-30 17:21
回覆 bbba05 的帖子

謝謝你!女女一半半啦,因為之前都無唸過,所以我都想出年暑假比佢試下summer course, ...

我發覺,不少NZ學校都比學生只上一個term, summer term 即term 3 在7-9月咁上下,我曾考慮過先比仔去心水 學校讀1 個summer term ,之後喜歡便留下來。我都怕適應既問題。

joyjoy219 發表於 19-12-31 01:34

如果可以梗係想早d 1/2021,但果時應該中二,係咪都可以架啦? ...

跟歲數入學、1/2021 足歲數便可。
‹ 上一主題|下一主題