用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?
樓主: 莎莉媽
go

[澳紐] 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?   [複製鏈接]

回覆樓主:

那麼music需要考external嗎?其實要幾多科加埋夠credits in Year 12 & 13?

回覆 Crabtree 的帖子

music 是要考 external 的..Yr 12 & 13 基本讀5 科, 阿仔Yr 12  選了6科 (因為 ESOL 分2 科ELL 和ELA 當2 科) 我阿仔轉了LOCAL ENG 只算一科.所以他再TAKE 多一科..因為大學(NZ) 只計5科..所以 YR 13 只選5科..
不過 YR12 , 13 選科要看是 否在 approved subjects for UE 的LIST 內..如果想入UNIVERSITY OF AUCKLAND 更加看他的TABLE A & B 的LIST...
當然如果不是入NZ 的U..可能不需要看那LIST

小時了了 發表於 20-1-30 11:17
我其中一間心儀女校,今年暑假(2020年7月19日至8月16日)阿女會去試讀試住4星期,學校啱啱回覆有位俾阿女暑 ...

我有咁既打算呀, 但現在香港情況咁, 我地小六生可能會延遲放暑假, 又唔知畢業禮有無延遲等等, 所以唔敢申請住。只可睇定幾間心儀學校,問下有無short term 先。
你女最後決定去紐、加國定愛爾蘭?

Crabtree 發表於 20-1-30 13:10
Thx! 我女剛過去讀year 11, 我好多嘢唔識,真係要問前輩。她讀南島女校。

南島好嗎?我好喜歡Dunedin.
請問,怕不怕有地震?其實我好怕。

chanti 發表於 20-1-31 13:29
南島好嗎?我好喜歡Dunedin.
請問,怕不怕有地震?其實我好怕。

Dunedin唔近地震帶,但溫差好大,我哋由Auckland 去皇后鎮玩,天氣好熱,似香港,只是日夜涼d. 而Dunedin雖然而家夏天,但我女瞓覺時已著緊冬天衫,還要開暖氣瞓。

不過這邊老師好好,同學都好照顧佢哋,我女前幾日生日,homestay & kiwi 都有同我女唱生日歌和party, 好warm, 讀書輕鬆。
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

lucia6119 發表於 20-1-30 19:58

music 是要考 external 的..Yr 12 & 13 基本讀5 科, 阿仔Yr 12  選了6科 (因為 ESOL ...

ESOL有分2科,我都唔知,請問有什麼不同?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 20-1-31 13:35
Dunedin唔近地震帶,但溫差好大,我哋由Auckland 去皇后鎮玩,天氣好熱,似香港,只是日夜涼d. 而Dunedin ...

我女今年暑假去妳女學校Short stay 4 星期,到時麻煩你女女多多關照小女

chanti 發表於 20-1-31 13:26
我有咁既打算呀, 但現在香港情況咁, 我地小六生可能會延遲放暑假, 又唔知畢業禮有無延遲等等, 所以唔敢申 ...

我依家都唔夠膽講邊個國家了,我一時一樣(女人善變的),到時睇天父點安排,又要睇我女咩野情况才决定

小時了了 發表於 20-1-31 13:44
我依家都唔夠膽講邊個國家了,我一時一樣(女人善變的),到時睇天父點安排,又要睇我女咩野情况才决定 ...

我見你搜集咁多資料, 分析能力好好, 一直以為你係男人添

小時了了    發表於 20-1-31 14:07

Crabtree 發表於 20-1-31 13:35
Dunedin唔近地震帶,但溫差好大,我哋由Auckland 去皇后鎮玩,天氣好熱,似香港,只是日夜涼d. 而Dunedin ...

請問一下, 紐西蘭天氣是否好潮濕?

chanti 發表於 20-1-31 14:04
請問一下, 紐西蘭天氣是否好潮濕?

不是,天氣乾爽,我試過開了一包芝士圈,食唔晒無封口,3日仍然脆口。

好像分別不大...一個好像是GRAMMAR , 另一個是WRITING / READING

小時了了 發表於 20-1-31 13:41
我女今年暑假去妳女學校Short stay 4 星期,到時麻煩你女女多多關照小女

你女住boarding?

Crabtree 發表於 20-1-31 16:51
你女住boarding?
homestay

bbba05 發表於 20-1-23 07:38
剛剛試過,只要申報,關員會問你實際帶咗乜野食物/藥物等,之後過x光,冇叫打開行李檢查,亦唔見其他人有 ...

唔好意思有事想請教,你啱啱陪仔仔開學,係咪坐紐西蘭航空?

我攪緊阿女暑假 Short stay,我買咗紐西蘭航空機票,上佢網站見2019年開始好似要申請 NZeTA 先至可以去紐西蘭。想問問你上星期去紐西蘭時有無申請 NZeTA?

https://www.airnewzealand.hk/new-zealand-entry-and-transit-requirements
From 1 October 2019, visitors from visa-waiver countries/regions must request a NZeTA before travelling to New Zealand

NZeTA web site: https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/about-visa/nzeta &https://nzeta.immigration.govt.nz/

小時了了 發表於 20-1-31 18:43
唔好意思有事想請教,你啱啱陪仔仔開學,係咪坐紐西蘭航空?

我攪緊阿女暑假 Short stay,我買咗紐西蘭航 ...

要申請NZeTA, 除咗阿仔攞住study visa,  就唔需要另外申請。用app申請平d, 72 小時內會批出(試過幾分鐘就批出).  

bbba05 發表於 20-1-31 19:13
要申請NZeTA, 除咗阿仔攞住study visa,  就唔需要另外申請。用app申請平d, 72 小時內會批出(試過幾分鐘就 ...
明白,唔該晒!

小時了了 發表於 20-1-31 16:54
homestay

要留意7月係紐西蘭冬天,Dunedin 較凍。

joyjoy219 發表於 20-1-1 13:27
回覆 chanti 的帖子

Summer term 要唔要via agent ?定自已send email 問學校就可以呢? ...

經驗之談,申請Summer term試讀exchange 幾星期 , Agent A_ _ 唔會做,我自己直接向心儀學校申請阿女今年暑假 summer exchange
Agent 尚_ _  及C _ _好似有做summer, 但係好似只係指定1間定2間公立學校

Crabtree 發表於 20-2-1 08:57
要留意7月係紐西蘭冬天,Dunedin 較凍。

明白。咁即係暑假阿女要帶冬天衫褲及褸過去了。唔該晒,多謝提點
‹ 上一主題|下一主題