用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙書院升中簡介會
樓主: doubleama
go

喇沙書院升中簡介會 [複製鏈接]

tkhhung 發表於 19-11-4 19:40
有無家長影低ppt 可否分享一下(emoji)(emoji)

可以上學校網頁,今天上載了presentation slides

epan 發表於 19-11-7 17:36
可以上學校網頁,今天上載了presentation slides

謝謝

losoco 發表於 19-11-3 21:13
老實講
以今時今日的社會狀況
仍然有膽開放校園讓公眾來瞭解交流

可以用這樣來量度學校 (emoji)

losoco 發表於 19-11-4 11:28
皇仁面試當天
安排家長聽前輩家長和舊生們推銷
從他們言語間
喇小生極少會考慮QC吧,唔計其他方面,只論dse 成績,近年LS比QC 好,其他校舍,運動,音樂,歸屬感,稔唔到QC仲有哪方面可吸引喇小生。

DBS 有IB, 或許吸引部分計劃讀IB的喇小生轉過去,如果目標考dse的喇小生也不會轉去DBS。

另外,軒小入QC和統一派位入QC的最少也是band one 生,相反LSC每年也收部分喇小band 2生,但QC 的dse 成績也不比LSC好,這才是分別。

aaqq_mom 發表於 19-11-29 07:40
喇小生極少會考慮QC吧,唔計其他方面,只論dse 成績,近年LS比QC 好,其他校舍,運動,音樂,歸屬感,稔唔 ...

我不胡亂猜測其他人選校的因素
我只是說出我記錄到的資料
近年確係有最少一個去左高士威,畫畫的

人數我估一定比麥當勞同嘉多利少

另有一人去了九華,你覺得這人又會是band幾?

不要以為LSC要硬鯁曬所有小學部band 2學生
我見有人去德信
好明顯應不是band 1吧
可能band 2尾邊緣人怕抽唔中,搵定比較好的後路

否則鄧鏡波甚至余振強見呀!

這裏常有人說皇仁不收插班生,是真的嗎?

如果皇仁完全不收插班生,咁也可能是公開試成績稍有不及喇沙的原因
喇沙每年都有幾個來自不同中學的學生插入
我能記錄到的有SPC, SPCC, KC, 英華,華英,迦密,黃笏南,福中,
港華,聖鄧,保一,培正,長天,全完,彭學高等等
我是護書簿

losoco 發表於 19-12-1 21:30

[size=1.25em]你意思是有由SPCC插LS?

losoco 發表於 19-12-1 21:30
其實鄧鏡波成績比德信好......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

aaqq_mom 發表於 19-11-29 07:40
喇小生極少會考慮QC吧,唔計其他方面,只論dse 成績,近年LS比QC 好,其他校舍,運動,音樂,歸屬感,稔唔 ...
其實我一直想知,LSC近幾年其實每年有幾多人畢業?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-3 14:59
其實我一直想知,LSC近幾年其實每年有幾多人畢業?

過去幾年, 18x 至 20x 之間

hippoo 發表於 19-12-3 14:45
你意思是有由SPCC插LS?
我知道森美個仔係咁, 不過應該是special case only

CPLA 發表於 19-12-3 15:09
過去幾年, 18x 至 20x 之間
LSC中一收252人,畢業得番18x - 20x 人的話,其實中途離場率都好高。

hkpapa852 發表於 19-12-3 15:17
LSC中一收252人,畢業得番18x - 20x 人的話,其實中途離場率都好高。

高中每年多人去海外

中三年尾仲有 245人
中四年尾只有225人
升中五又走咗批去英國 sixth form.
升中六又有人走或直上大學

CPLA 發表於 19-12-3 15:24
高中每年多人去海外

中三年尾仲有 245人

都係,傳統名校高中多人去外國

hkpapa852 發表於 19-12-3 14:58
其實鄧鏡波成績比德信好......

Band 2/3直資的最大吸引力係英中呀

我是護書簿

losoco 發表於 19-12-4 09:11
Band 2/3直資的最大吸引力係英中呀
有咁既諗法, 其實"應"該俾人"摏"就真

hkpapa852 發表於 19-12-4 09:30
有咁既諗法, 其實"應"該俾人"摏"就真

我特登望下兩間的年報
就咁以升讀本地學士學位計
大家都係十幾percent
似係德信稍稍高dd咁

請你指教下多些關於波仔的優點

我記得我以前講過
見過波仔門口掛過
Banner講佢地畢業生入U的資料
夾埋十幾個左右
係有人入三大的
我是護書簿

losoco 發表於 19-12-4 15:13
我特登望下兩間的年報
就咁以升讀本地學士學位計
大家都係十幾percent

睇番資料原來我印象都有點錯, 九龍鄧鏡波同德信其實只係海軍鬥水兵

畢業年度中學名稱3322率本地學士課程比例畢業生人數
2012 -  2013
德信中學
73.4% (22222)15.11%139
2012 -  2013
九龍鄧鏡波

~17.5%184
2013 -  2014
德信中學
75% (22222)~11%100
2013 -  2014
九龍鄧鏡波

16.00%172
2014 -  2015
德信中學
74.7% (22222)15.79%95
2014 -  2015
九龍鄧鏡波

22.00%166
2015 -  2016
德信中學
73.9% (22222)6.09%115
2015 -  2016
九龍鄧鏡波

~11%139
2016 -  2017
德信中學
69.7% (22222)23.77%122
2016 -  2017
九龍鄧鏡波

~8%128
2017 -  2018
德信中學
79.7% (22222)~17.5%123
2017 -  2018
九龍鄧鏡波

15.00%126
2018 -  2019
德信中學
67.4% (22222)~17%138
2018 -  2019
九龍鄧鏡波

17.50%117

今年的family fun day改左去3月29號
我是護書簿
‹ 上一主題|下一主題