用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同三面撞女拔二面
樓主: sillypapa
go

港同三面撞女拔二面   [複製鏈接]

其實讀邊間小學都唔係問題,家長宜先判斷自己想安排小朋友走邊條路,和小朋友既自身性格。DG成個條路係偏向壓力唔細,宜鬥心偏強既小朋友。港同,應該係壓力少一點,路徑係輕鬆一點。我估~~~

momocccmomo 發表於 19-11-2 10:20
港同三面其實多數有offer, 無論係正取或之後call waiting

都唔係噃,我識最少2個3rd in後無call waiting, 寫咗叩門信都唔得,後來去了津小做級頭。
如果唔去港同3rd in, 應該叩門都無人啋。

DG的話,如果是實力派,應該試2nd in. 不過我都識幾個2nd in衰咗入唔到。

點都要犧牲一個和不包入,甘心便好了。

醒目開學勳章 王國長老

momocccmomo 發表於 19-11-2 10:20
港同三面其實多數有offer, 無論係正取或之後call waiting

我見好多人都話港同三面差唔多等於有offer
其實真係唔一定的,每年都有人pm我問叩門方法(3面後waitlist),等唔到嘅亦真係年年有
咁當然,入到3面都有一定機會係正選

一,不如先問下女女中意邊間多d,真人真事,有人去到dg 門口阿女唔肯入,無奈放棄。二,計下或燃率

回覆 mcl203 的帖子

如果樓主開得帖問,應該港同唔係首選,咁DGJS會啱啲,唔去我驚樓主會後悔。我諗樓主女兒應該唔難有其他學校offer,所以我認為都值得博。

回覆樓主

Dgs for sure!

Dgjs

MrBeast 發表於 19-11-2 18:12
一,不如先問下女女中意邊間多d,真人真事,有人去到dg 門口阿女唔肯入,無奈放棄。二,計下或燃率 ...

阿女兩間都鐘意。
女拔佢就特別鐘意個畫室。

haihaimom 發表於 19-11-2 18:44
回覆 mcl203 的帖子

如果樓主開得帖問,應該港同唔係首選,咁DGJS會啱啲,唔去我驚樓主會後悔。我諗樓主女 ...

其實玩考小學的遊戲,一開始係最鐘意港同,鐘意教學方法。女拔,係從來都冇諗過會有二面,所以15/16。我當然知女拔係好學校,自己afford 得起都想比女試。但奈何撞當初心儀的港同....真係唔識揀。

sillypapa 發表於 19-11-2 19:17

其實玩考小學的遊戲,一開始係最鐘意港同,鐘意教學方法 ...

2間都係好學校,港同係輕鬆的環境下學習,但會較多父母參與的project,P1-2無測考,如果父母習慣傳統,或者會一時唔慣

DG教法會係有d科傳統有d活動,2測2考。學校有一套方法教小朋友獨立自理!我地好驚訝P1小朋友可以自己換衫上游水堂,游完又可以好齊整上堂。

囡囡的性格你最清楚,你應該會知邊間學校適合佢

其實想問下時間上會爭幾耐?

女拔2面對一個小妹妹黎講都會好大壓力,因為要一個人入去面對校長傾計,佢要表現淡定有自信同校長閒談的

個人睇法,女拔學生的確係好叻,但有d好勝心太重,永遠都要成功要做第一,麥明詩就是一例。但要明白無人可以樣樣野都第一。

我覺得女校跟男女校都是需要考慮的因素。作為女校出身的人,我跟我的女校朋友又好、跟男性朋友又好,都一致認為女校生有時太強悍,性格會有d難頂

小曳人 發表於 19-11-2 07:49
你太睇少呢類直資嘅插班要求
當一間學校每級都有唔少人申請插班,你真係覺得响DG 讀得唔好會有機會?
連wkf ...

我應該講 在DG讀得唔適應 佢英文水平都應該係小學平均水平之上
相信有好多JM為攪好英文 都頭都大埋

若語文能力好 轉校會有優勢 但不是絕對

兩間都係好學校 合適當然最重要 而且是樓主應最清楚

好奇一問 樓主最後揀咗邊間?

amidreamer 發表於 19-11-1 16:59
如果最後兩間都係得waiting, DGS 求到/ 等到既機會等於零咁滯。反而港同仲會有機會有人放位。

如果我係你 ...
女拔也有3面,見完差不多即刻知結果,所以不要灰心。

sillypapa 發表於 19-11-2 19:12
阿女兩間都鐘意。
女拔佢就特別鐘意個畫室。
阿女術科之外有冇較突出的專長?有的就搏DG啦!

titma 發表於 19-11-3 18:35
女拔也有3面,見完差不多即刻知結果,所以不要灰心。

女拔需要3rd in既人唔多,由Mrs Lee上任後先聽過,應該係一批1st + 2nd in後差唔多分數既人,所以女拔都仲主要都係2 round。

樓主問自己,即使考到港同,會唔會因為放棄女拔2nd in永遠都有條刺係心,如果會,就揀女拔,no regret!

NNbaby 發表於 19-11-3 19:07
女拔需要3rd in既人唔多,由Mrs Lee上任後先聽過,應該係一批1st + 2nd in後差唔多分數既人,所以女拔都仲 ...

咁同樣問,in完女拔no offer,  港同又失去機會,會唔會揼心口??

唔會就in 女拔。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

恭喜你有呢個happy trouble。

我諗阿媽最知自己個女適合咩類型。所以我覺得唔好理邊間學校出名d,諗小朋友適合邊間最重要,適合的話自然會表現好,就會攞到offer,以後亦會讀得好。

樓主似係鍾意女拔多啲,如果係,就應該去女拔

醒目開學勳章 王國長老

B.B.BaBa 發表於 19-11-5 09:02
樓主似係鍾意女拔多啲,如果係,就應該去女拔

我都覺得係,否則港同收左都會囉囉孿
‹ 上一主題|下一主題