用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校過來人分享
樓主: yingtung17
go

升中選校過來人分享 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-11-2 07:58
初中的中史不是只是背嗎?點解難攞分呢?
我仔話班主任話初中西史少背,與高中不同,是嗎?那高中是要背嗎 ...

乜史都要背啦,唔背點吹。阿大答問題唔中point,所以長答係重災區。

IloveJJ 發表於 19-11-2 09:20
但的確初中西史其他同學無咁低分喎!DSE 都係西史易高分過中史。
我仔最叻背嘛!見佢西史無咁突出。
...

西史考得淺,同學緊係無咁低分。

舊年經驗,糸band 1 就選返band 1 不要降低選band 2A(2a-2c學生也有机會),最多選1c, band 1 和band 2 入大學率分別好大, 高中選科到時先再詳細找資料,就算升了中學,都未知自己喜歡哪一個選修科目,如沒有心水自行可選一間,大抽獎位較多,如band 1 自行選2A第一階段可能已收了(舊年大抽獎甲二學校叫我不要填1c,因為我乙二也是這間1C,學校話如填甲二好大機會收了,結果甲一/乙一是同一間1B中學入了),沒有必要自行階段,如好like 2A大抽獎好大機會糸必入如是組別一,吾收到時扣門都收,以上階段(自行+扣門)睇成績為主,希望幫到你地啦,選中學糸比較小心一點
希望在明天
‹ 上一主題|下一主題