用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝WKF VS 呂明才
樓主: pugusan
go

王錦輝WKF VS 呂明才 [複製鏈接]

小曳人 發表於 19-11-1 09:13
我成日見到,我响石門出入十幾年喇!可以話睇住佢間學校起....
當然,我明白呢個道理,正如話一呂成績好, ...
我都係沙田友, 成日坐馬鐵, 對WKF學生印象一般

回覆 assado 的帖子

一呂升中成績亮麗

http://www.baptist-lmc-primary.edu.hk/news_detials.php?id=457

2018-2019年度本校小六畢業生獲派各區中學學位情況

獲派本區英文中學結果

中學名稱

人數

浸信會呂明才中學

聖公會曾肇添中學

聖羅撒書院

聖母無玷聖心書院

沙田蘇浙公學

五旬節林漢光中學

香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學

天主教郭得勝中學

香港神託會培基書院

林大輝中學

香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學

德信中學

(A)小結

獲派外區英文中學結果

中學名稱人數

喇沙書院

瑪利諾修院學校(中學部)

聖保羅男女中學

拔萃女書院

拔萃男書院

協恩中學

聖保羅書院

聖保祿學校

聖士提反女子中學

何明華會督銀禧中學

嘉諾撒聖瑪利書院

匯基書院(東九龍)

保良局顏寶鈴書院

(B)小結

獲派全港英文中學總人數

(A +B)合共

99人(79.2%)

獲派其他中學結果

(c)小結

26人(20.8%)

全級總人數

(A+B+C)合共

125人 (4班)

* 本校獲派首三志願同學為90% (全港為87%)

pugusan 發表於 19-11-1 09:39
主要係,唔想佢入呂中...
呂中都係我母校,我自己不太喜歡
親身經驗,主觀感覺,不喜勿插

我都係呂中喎,我都唔想小朋友入呂中。係好有愛的學校,但d學生唔夠presentable,你可以話純,又可以話呆。不過十幾廿年前嘅情況,現在係點呢?你返下母校feel 下。

C9Ma 發表於 19-11-1 09:39
其實樓主個心都選咗WKF, 有offer咪去馬!唔需要別人認同架!

好正確。
另校風好吾好, 樓主返/放學時間, 自己去了解就最好。

WKF 入U 資料, 校網可看到, 多外地升學。

貝珠 發表於 19-11-1 10:03
我都係呂中喎,我都唔想小朋友入呂中。係好有愛的學校,但d學生唔夠presentable,你可以話純,又可以話呆 ...
high five校友!!!
說中我的感覺

pugusan 發表於 19-11-1 09:39
主要係,唔想佢入呂中...
呂中都係我母校,我自己不太喜歡
親身經驗,主觀感覺,不喜勿插
唔想入呂中,咁不如不要揀呂小,因為要考其他學校的話,WKF可能會準備的更加充足。唔鐘意就唔使勉強。

pugusan 發表於 19-10-31 13:59
女仔
在學校比較文靜,屬於觀察型
但兩文三語同表達能力都唔錯,唔怕陌生人

你住沙田嗎?住沙田入到WKF嘅機會係好低。

naicha 發表於 19-11-1 09:48
我都係沙田友, 成日坐馬鐵, 對WKF學生印象一般

有同感

醒目開學勳章 貢獻勳章

pugusan 發表於 19-11-1 09:35
「有資源、有好peer group,強大NET團隊、唔會少嘅比賽機會」
可唔可以elaborate多少少?
我去OPEN DAY係幾 ...

首先,FYI,早3兩年嘅事,連續兩年中大醫學院dean list係沙呂中畢業生,comments係:沙呂學生唔會死讀書!
當然,我唔係舊生,我唔知點先叫presentable 啦~

關於我講嘅資源問題
一間出名嘅學校,好多時都鼓勵學校參加校外比賽,相信一呂都唔會例外,而支持比賽、提供比賽機會,呢d都係資源嘅一種,NET 更係全港官津小之冠,約有8-9個NET教英文,而唔係其他學校嘅一個!呢d extra 嘅老師係由PTA要家長夾錢請嘅
peer group 就更簡單,如果唔係有心想讀好書嘅家長,相信唔會隨時揀一呂,揀得嘅~ 家庭支援相對會較好

其實一呂同沙呂比,一呂band 1 rate高少少,但外區派位就沙呂好好多,相信係一呂無咁鼓勵學生aim high,而唔係學生實力不足,所以唔鍾意沙呂中唔係問題,中學時報其他學校~

當然,讀一呂一定比較academic ,無wkf 咁活,wkf亦有一個特別之處,就係能發揮學生potential (近年有學生提早入oxbridge) ,但一位曾就讀wkf嘅家長同我講過,wkf 小學OK,但中學近垃圾收集地方,有惡臭,阿女係資優加敏感人,個鼻對氣味超敏感,頂唔住惡臭,一星期返得2-3日學,迫住轉校....
我自己無行過嗰邊,但附近的確多垃圾車出入

另外,沙田區居民報wkf有quota,但只要用其他地址報名就無問題

恐龍家

小曳人 發表於 19-11-1 14:12
首先,FYI,早3兩年嘅事,連續兩年中大醫學院dean list係沙呂中畢業生,comments係:沙呂學生唔會死讀書 ...
Thanks for your info

樓主其實自己都係一呂舊生,而我地呢輩絕大部分都受過津校洗禮;真心,如果個小朋友係乖、定,合群,記性好,讀津校,佢會有快樂時光;但要個小朋友有diversity, 多元化, presentation skill? 難少少了。一呂就算net 資源再多,點會及全英小學既英文程度?點解呢個年代直私咁受歡迎,好大程度係因為俾到大空間小朋友自由發揮。津校肯定學術上唔會大問題(如果跟到),但小三,小五,小六,年年都話critical要追學業,有幾多時間係會被小朋友去自己探索下?仲有,而家個年代轉得太快,科技發展一日千里,12年後畢業,又係另一個世界;反而我眼見既係,津校向資源及科技上仲係慢人一大截(好似政府system咁)反而直資真係與時並進(冇左教育局既約束)。而且,你睇王錦輝,除左DSE, GCSEAL result 好好,間學校係比較globalise.

而另外、我又覺得,搭火車食野都唔係咩錯事(indeed many other schools like this) 如果唔係犯嚴重品德問題的話,我會睇小朋友既本質多於細節。

一個由細讀津校大既人有感。

amidreamer 發表於 19-11-1 16:34
樓主其實自己都係一呂舊生,而我地呢輩絕大部分都受過津校洗禮;真心,如果個小朋友係乖、定,合群,記性好 ...
你講的就係我的concern!

回覆樓主:

回覆樓主:

wkf, 约一半學生是外地升大學 (校網可看到), 如樓主有這打算, wkf 是不錯選擇, 起碼小學不用谷呈分試。

如冇打算外地升學, 選一呂就穩陣啲, 呂中是 B1 中學了; wkf dse 成績一般。

成績都是一分耕耘一分收穫。

如我考慮, 會選一呂 (沙田區升中最好小學), 節省下來约 $4000/月的直資學费, 可作其他小朋友用途。

pugusan 發表於 19-11-1 09:33
我都係去左OPEN DAY見到啲小朋友的presentation, 所以對呢間學校有好感

想當年去新油天簡介,台上的小孩英文lok lok 聲,全冇港音之餘仲帶少少美音,台下當然十二分impressed,但當英文net 老師講野時帶著英國音時,我又變身做問題中年了

pugusan 發表於 19-10-31 14:36
升中黎講,其實我未諗咁遠,不過我應該唔會考慮呂中
其實除左學術之外,我覺得exposure都非常重要!
王錦輝 ...
其實讀書都是靠自己,父母和學校合咀型更事半功倍,just curious wkf 比到什麼extra exposure 你呢 ?

C9Ma 發表於 19-11-1 09:39
其實樓主個心都選咗WKF, 有offer咪去馬!唔需要別人認同架!
世事都被你看穿了

醒目開學勳章 貢獻勳章

wkf 算係全英小學?知唔知有幾多科用pth教?! 我無聽過/見過wkf 嘅老師講英文,只知cky好多係ABC,响以為英文直資=英文好時,建議先了解師資

不過話說回來,家長所要求嘅"英文"好,定係"英語"好
SFA 英文好,但口音一般 (老師全部係平地人)
我自己初中係NET教英文,grammar 爛到要中4中5個英文老師執親死

我响度諗緊,有無人會話全部中文津小d英文就唔好?!應該有

事實呢?當然唔係啦!

again,家長,你到底有幾了解自己同小朋友,同埋你手上選擇?
無對錯,但亦唔好有太多幻想
恐龍家

MrBeast 發表於 19-11-3 07:50
想當年去新油天簡介,台上的小孩英文lok lok 聲,全冇港音之餘仲帶少少美音,台下當然十二分impressed,但 ...

上得台既,基本上都係揀過㗎啦。只係奇怪,唔少家長都睇住呢D去評估間學校,甚麼嘭嘭聲。除非,某些小學連上台呢D都俾唔到~~~

mcl203 發表於 19-11-3 10:03
上得台既,基本上都係揀過㗎啦。只係奇怪,唔少家長都睇住呢D去評估間學校,甚麼嘭嘭聲。除非,某些小學連 ...
另外試過某兩間,參觀課室時同同學傾傾下就突然有位老師好似david copperfirld 咁出現
‹ 上一主題|下一主題