用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD媽媽小分享
go

[過動] ADHD媽媽小分享 [複製鏈接]

仔仔今年二月確診了 ADHD, 當時對我同老公都好大打擊。
望住眼前叫極唔聽嘅仔仔,我地傾過,氹過,鬧過甚至打過。上左小學之後,我覺得一家人都無開心過。。
醫生建議仔仔食藥,因為佢算去到中度嘅 ADHD. 而我永遠都會記得第一次佢食藥後嘅反應。
當日我地去食早餐踢波。15分鐘後,我忽然聽得明佢講野。我一直都唔知佢以前講野一忽忽,原來係 ADHD影響倒。再去到同爸爸踢波,佢竟然MANAGE倒同爸爸猜倒幾球。而唔係亂咁踢到好遠。我地讚下佢,果刻佢答我地,佢記翻起爸爸之前點教佢,只係自己控制唔倒自己。聽完之後,我同老公都忍唔住爆喊,覺得之前鬧錯左佢。

仔仔食藥後,宜家情況好左好多。我地同佢試緊 Strattera, 有時都仍有 d唔穩定. 係度分享咁多,係我想鼓勵一班同路人父母。雖然條路唔容易行,不過我地大人拖住小朋友,一定要俾佢地信心。唔好否定自己同佢地

From一個自己有 ADHD同仔仔都有ADHD嘅媽媽
   5    0    0    0

加油,我睇到有d眼濕濕

wannabefa 發表於 19-10-31 12:59
加油,我睇到有d眼濕濕

多謝,不過正正因為仔仔每一個小進步都得來不易。反而令我同老公更加欣賞同珍惜同佢嘅關係。

cheeryoyo 發表於 19-10-31 10:39
望住眼前叫極唔聽嘅仔仔,我地傾過,氹過,鬧過甚至 ...
我仔今年6歲,幼稚園試過政府做評估,結果有輕微專注力不足、語言比一般遲半年,之後就排唔到期跟進,我就不了了之,到試左預學,雖然學習未見跟不上,但平日行為、食飯做功課就不太專注
1. 想問呢個年齡仲可唔可以睇政府跟進,如可以要去邊度睇?

2.如不能睇政府,要去邊度求醫?協康會還是其他私家診所?

SYWu215 發表於 19-11-18 20:05
我仔今年6歲,幼稚園試過政府做評估,結果有輕微專注力不足、語言比一般遲半年,之後就排唔到期跟進,我就 ...

1.可以,先到政府門診或私家醫生寫轉介信到政府精神科排期

cheeryoyo 發表於 19-11-19 09:42
1.可以,先到政府門診或私家醫生寫轉介信到政府精神科排期

2.政府其實排好耐,未等到前,可先去私家精神科睇住先。不過如果仔仔情況唔嚴重,可先試下到明愛,協康等做T training 先。

cheeryoyo 發表於 19-10-31 10:39
望住眼前叫極唔聽嘅仔仔,我地傾過,氹過,鬧過甚至 ...
多謝分享。  我好感覺到你嘅感受。

Danjunior 發表於 19-11-22 20:39
多謝分享。  我好感覺到你嘅感受。

希望我地同仔仔嘅經歷,可以稍稍鼓勵倒一班同路人家長同小朋友。多謝大家耐心睇我嘅長篇大理(emoji)

我小朋友自閉+ADHD,今年上小一開始食藥,上課情況改善了很多,上課時不會走來走去及衝動時走出課室,可以尊心認到字學習,家長們都可以放鬆啲唔使成日叫都唔聽

MiaChanWS 發表於 19-12-10 14:15
我小朋友自閉+ADHD,今年上小一開始食藥,上課情況改善了很多,上課時不會走來走去及衝動時走出課室,可以 ...

見倒小朋友咁大進步,真係好開心。有時真係唔係望佢幾叻仔,宜係想佢可以有翻份能力感。信自己可以做到。

wannabefa 發表於 19-10-31 12:59
加油,我睇到有d眼濕濕

Me too
‹ 上一主題|下一主題