用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問運動係咪對叩門(中一)好重要?
go

想問運動係咪對叩門(中一)好重要? [複製鏈接]

小女今年小四,成績中上,運動得一樣(游水)係校隊,不過學校唔係好着重,剛剛完左比賽,游水成績一般,現在諗緊點分配時間。
阿女唔想有壓力游水(即係唔想練咁多日水),因為游水要游得多時間先快。如果唔游水,就咁學業為主,對叩門或者直資係咪可以呢?
   0    0    0    0

kymkym 發表於 19-10-30 14:03
小女今年小四,成績中上,運動得一樣(游水)係校隊,不過學校唔係好着重,剛剛完左比賽,游水成績一般,現 ...
游水成績一般, > 都係專注返學業先啦..除非叻到學界名列前茅..不過應該小學都已經被拔, ..

其他學校都多數睇學術為先, 其他項目輔助進攻

catf2 發表於 19-10-30 14:18
游水成績一般, > 都係專注返學業先啦..除非叻到學界名列前茅..不過應該小學都已經被拔, ..

其他學校都多數 ...

明白。我有聽其他家長講,都要有樣運動係手,考學校有着數。所以先唔想放棄游水(已經由幼稚園開始)不過代表學校比賽完,發覺仲有一段長距離,阿女大又開始有自己諗法。

kymkym 發表於 19-10-30 14:28
明白。我有聽其他家長講,都要有樣運動係手,考學校有着數。所以先唔想放棄游水(已經由幼稚園開始)不過 ...
學業才是正道。
其他是錦上添花,不要掉亂次序。
有好的學業,無傑出運動也可升好中學。

王家爸爸    發表於 19-11-5 11:51

2jkidsfather 發表於 19-10-30 15:38
學業才是正道。
其他是錦上添花,不要掉亂次序。
有好的學業,無傑出運動也可升好中學。

Thx.

小女今年小四,成績中上,運動得一樣(游水)係校隊,不過學校唔係好着重,剛剛完左比賽,游水成績一般,現 ...

你話自行、直資有項運動就錦上添花啫,叩門靠實力呀!升中只要成績好就得。

little_yolky 發表於 19-10-30 16:12
你話自行、直資有項運動就錦上添花啫,叩門靠實力呀!升中只要成績好就得。
...

明白,自行都係人交我交,相信都係靠大抽獎,不過直資會報下。

主力睇成績, 影響你係邊個組別抽先.

回覆樓主:

學業為重

醒目開學勳章 王國長老

有學業有體藝,學校算你all round
但有但唔精,就輸俾「有瓣精」嘅對手了
既然唔能靠運動食糊,不如專注學業啦

學業最重要。游水當放鬆,健身,all round, 唔使有壓力。以我理解中學希望小朋友all round , 係希望小朋友將來有方法去舒緩壓力,健康愉快的去面對公開試
而且將來長大成人,也多一些興趣愛好,豐富人生。所以千萬不要把這些變成壓力。

回覆樓主:

游水叻,唔一定係用於比賽~~~

以前,小朋友去報某泳會游泳,試水後,導師問你想幫佢報求生或比賽,中肯佢俾既評估係,你小朋友唔識求生技能~~~

除非你女游水有天份並且成績、時間係學界或分齡係全港前列果D,否則好難以運動入學校。最最最重要係你女好中意呢個運動,否則入了學校亦讀得好幸苦。我女話有個同學係校隊,每次飯後上堂見到佢,個頭都係濕嘅。其實做運動員真係好辛酸

除非小朋友游水好叻,有排名(或者學校相信你第日會有排名),否則游水對升中基本上無幫助。當然如果兩個人成績、潛質等都一樣,有游水或者任何其他附加既野,都係著數啲。

mcl203 發表於 19-11-5 11:45
游水叻,唔一定係用於比賽~~~

以前,小朋友去報某泳會游泳,試水後,導師問你想幫佢報求生或比賽,中肯 ...
呢樣我同意,唔需要將運動、興趣同比賽掛勾。

王家爸爸 發表於 19-11-5 11:54
呢樣我同意,唔需要將運動、興趣同比賽掛勾。

咁有一樣技能,升中用於某些關顧全人教育既一定有好過無。係某些只會強調學術既小/中學,落場都會唔夠人。

王家爸爸 發表於 19-11-5 11:51
除非小朋友游水好叻,有排名(或者學校相信你第日會有排名),否則游水對升中基本上無幫助。當然如果兩個人 ...

想問下,有什麼中學比較無咁傳統。(九龍城及觀塘區)

kymkym 發表於 19-11-5 12:09
想問下,有什麼中學比較無咁傳統。(九龍城及觀塘區)
你點定義傳統?

王家爸爸 發表於 19-11-5 12:15
你點定義傳統?

唔好太多規矩,可以俾小朋友發揮,唔介意小朋友多嘢講,外向。(小女係好多嘢講,唔識嘅人都可以吹水,好快就可以融合)現在的小學係天主教小學,好多限制……
‹ 上一主題|下一主題