用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區 b1a 女,選校請各位前輩給意見 ...
樓主: 1010mum
go

九龍城區 b1a 女,選校請各位前輩給意見   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-10-30 17:26
你學校應該派位好過我學校。阿大舊年級三考MCS,好彩級一保守無考,級二入咗DGS,佢就順利入咗。佢前面tar ...

多謝參考資料。

以呈一 weighing 計,我們前面應該無人。
現在看呈二如何。

gracelam 發表於 19-10-30 16:38
温馨提示: 文靜內向讀女校。。。。。怕唔怕有bully?仲要有小學部升上的女校,唔容易識到新朋友。
...
不至於啩, 我就係讀有小學部升上的女校, 我係外來生。其實學生都會以群分, 文靜有文靜的玩, 活潑有活潑的玩,小學升上嚟的只影響最初中一返學初期, 後來大家多D活動, PROJECT等等, 都會好快熟喎,是非呢家嘢睇性格, 唔係個個女仔都是非, 自然唔是非的人會聚埋一齊, 冇講到咁恐怖架

pokinponi    發表於 19-10-31 09:32

little_yolky 發表於 19-10-30 17:30
已經響EK講咗好多次,報直資唔係為咗讀,係為咗練面試同準確定位報自行呀
...
明白。
當年阿大也是如此編排。
但到真係收到 offer ,當中真係有掙扎。雖然佢無悔自己的選擇,但直到今日,這個話題我自己視為禁忌。
因為總覺得有所亏欠。
尤其阿大第一年適應/情緒出現問題,作為家長,會一直諗,自己有冇錯,有冇揀錯學校。
當然,答案只有上帝知道。

所以今日,直情不要走這一條路,不要有這種機會。

naicha 發表於 19-10-30 17:32
不至於啩, 我就係讀有小學部升上的女校, 我係外來生。其實學生都會以群分, 文靜有文靜的玩, 活潑有活潑的玩 ...

冇咪好囉! 提下樓主可以諗多一層,成績咁好可以有好多選擇!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

1010mum 發表於 19-10-30 17:37
明白。
當年阿大也是如此編排。
但到真係收到 offer ,當中真係有掙扎。雖然佢無悔自己的選擇,但直到今日 ...

你有疑問只因為唔夠堅定!我由第一日開始已經同阿女講好報直資既目的,佢完全明白,毫無懸念。

1010mum 發表於 19-10-30 17:37
明白。
當年阿大也是如此編排。
但到真係收到 offer ,當中真係有掙扎。雖然佢無悔自己的選擇,但直到今日 ...

茶實你都有大既經驗,點解仲需要問意見呢?

1010mum 發表於 19-10-30 09:14
中英強,數相對弱 (但不是差,保持95分以上),文靜,內向。無任何有認受性的校外獎項。
伊中是聯繫中學,但 ...

為何不考慮華英?

little_yolky 發表於 19-10-30 18:17
茶實你都有大既經驗,點解仲需要問意見呢?

取向完全不一樣,阿大外向,口才了得。成績見得人之餘,獎項也一大堆。而且,當年甚麼都不懂,選校好保守。所以,沒有太大擔心。

小的這個,除了成績,一無所有,又想博高一線。顧慮就多了。

所以,想多聽各方意見。

說到底,貪心惹的禍。

conniewktang 發表於 19-10-30 18:21
為何不考慮華英?

前前後後去過三年,大的小的都不喜歡。沒緣份吧。

little_yolky 發表於 19-10-30 18:04
你有疑問只因為唔夠堅定!我由第一日開始已經同阿女講好報直資既目的,佢完全明白,毫無懸念。
...

話是這麼有言在先。

但面試完,阿大說喜歡,老師校長好nice 。然後天天問有冇消息。

little_yolky 發表於 19-10-30 17:28
SMC唔知,但MCS有外校家長講過,無乜排擠外校生,放心。

真心講,MCS真係好       

1010mum 發表於 19-10-30 11:59
多謝提議,跨過港島區暫時不考慮了。

想法一ok。只是自一和自二兩間都是排名很高的女校又有聯繫小學,競爭相對較大較難。

如自二轉上智(深水埗區第一)/林護(葵青區第一)/保良局第一(黄大仙區第一)/藍田聖保祿(官塘區第一),不用過海但不知妳是否看得上眼?

1010mum 發表於 19-10-30 09:14
中英強,數相對弱 (但不是差,保持95分以上),文靜,內向。無任何有認受性的校外獎項。
伊中是聯繫中學,但 ...

我會選plan A。既然伊中不是最心儀,難得女女有這麼好的成績,沒理由唔試下。你說老師最建議plan C,是否因你女兒的名次伊中自行收的機會大?我覺得抽獎才抽聯繫位吧!雖然話只有15個位4校分,但在九龍城網會放棄位多的英中,而選抽15個位的伊中,人數唔會好多,抽中機會可能比大熱華英迦密仲高。

聽你描述女兒的特點,我覺得SMCC更適合她。另外,女兒學術強,如有信心叩門做卷,抽獎乙一也可再搏多次MCS唔抽伊中,九龍城網英中多,你女一定派到英中,再去叩門1a校。

港島的學校不考慮嗎?

tpmon 發表於 19-10-30 19:58
想法一ok。只是自一和自二兩間都是排名很高的女校又有聯繫小學,競爭相對較大較難。

如自二轉上智(深水埗 ...

謝謝推介。

樓上也有jm提議上智呢,我會研究下,同女兒去看看。

WinnieCatCat 發表於 19-10-30 19:59
我會選plan A。既然伊中不是最心儀,難得女女有這麼好的成績,沒理由唔試下。你說老師最建議plan C,是否 ...

謝謝意見。

港島不考慮了。基本上,我希望控制在40分鐘以內車程的距離。畢竟中學活動多功課重,時間寶貴啊。

如果本身是一線小學. 女女最差數都有95, 應該排名好前的, 一於跟你option 1, 去試2間最喜歡的不是很好嗎.   我覺得迦密上智應該都不是你所欲, 其實可以考慮下德望協恩之類.

1010mum 發表於 19-10-30 20:25
謝謝意見。

港島不考慮了。基本上,我希望控制在40分鐘以內車程的距離。畢竟中學活動多功課重,時間寶貴 ...

若本身住近九龍區地鐵站,過港島可以40分鐘內。在港島的確有多幾間top
校可放在自2。

回覆 1010mum 的帖子

迦密似地區b1A 學校係好,但成績好通常會想試下果d神校,神校有歷史有系統!但如果簡簡單單迦密真係唔錯,個位係山上又夠靜!

tpmon 發表於 19-10-30 23:10
若本身住近九龍區地鐵站,過港島可以40分鐘內。在港島的確有多幾間top
校可放在自2。
...

請指教港島區的,我再考慮一下。謝謝!

回覆樓主:

英文好不如BPS? 近地鐵站
‹ 上一主題|下一主題