用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區 b1a 女,選校請各位前輩給意見 ...
樓主: 1010mum
go

九龍城區 b1a 女,選校請各位前輩給意見   [複製鏈接]

medicine 發表於 19-10-30 12:16
優先收取的係排名靠前個部分。接近名單后部分(即指如以43個計算,則40甚至30以後)放公海,唔怕唔返來。 ...

你既認為,要收一定收到,我無更多回應~~~

mcl203 發表於 19-10-30 12:19
你既認為,要收一定收到,我無更多回應~~~
要食一定食到,甘會唔會爽啲

樓主, 囡囡有無告訴妳, 她的意願, 如果佢告訴妳, 想去華英, 妳會俾佢試嗎? 有好多家長, 話細路唔識, 無所謂, 阿媽話事, 其實她們內心, 係有架, 妳的孩子咁出色, 唔洗擔心入邊間最好, 係她去邊間, 也得架, 名氣只係人性的比較, 只要她開心適應到, 讀書係可以講, 唔係妳囡的難度, 相信佢, 她內向, 更加要找一間, 唔好太重讀死書的學校, 俾佢係同學相處方向走, 青少年應該係充滿探索, 可以跌下爬番起身, 笑笑口咁, 再重新起步的,  有家長好怕孩子打機, 唔努力溫習, 但如果妳的孩子, 放學回家只是食, 溫書, 功課和睡, 係一件唔健康的事情, 1A學校好聽好威, 不過, 比較中的辛酸, 係一件好痛苦的事, 千祈咪中計呀!

CMMANDY 發表於 19-10-30 12:32
樓主, 囡囡有無告訴妳, 她的意願, 如果佢告訴妳, 想去華英, 妳會俾佢試嗎? 有好多家長, 話細路唔識, 無所 ...

華英有去過 open day ,她自己不喜歡。
上面那些想法一想法二,其實是商量出來的結果。她雖內向,但頗有主見。這方面,我給的自由度頗高,阿媽給意見,各學校的專長特色而己。畢竟是她自己未來六年的主要停留的地方。

1010mum 發表於 19-10-30 12:37
華英只係一個例子, 她有沒有告訴妳, 佢想去男女校定女校
女校好多比較, 妳囡鐘意嗎?

1010mum 發表於 19-10-30 12:37
上面那些想法一想法二,其實是商量出來的結果。她雖內向,但頗有主 ...

始終都係好學校, 如果阿囡心儀女校,  其實, 二個PLAN 分別也不大既

1010mum 發表於 19-10-30 09:14
中英強,數相對弱 (但不是差,保持95分以上),文靜,內向。無任何有認受性的校外獎項。
伊中是聯繫中學,但 ...

成績睇落都好強..

不知經濟是不是問題,有沒有打算衝 DGS, HY, GHS.. 不過性格內向同冇獎就可能輸蝕d

如果直資信心不大,穩陣好d.. 如果不想QES,,迦密是考慮之列,會否考慮:

上智 - 位置同QES 相近,交通也ok, 同MCS 一樣,自由風。唔願意,冇人迫你玩體藝 。

林護 - 成績好,樂團強。可能遠d。

沙田區可以嗎?

Ktfk 發表於 19-10-30 13:26
成績睇落都好強..

不知經濟是不是問題,有沒有打算衝 DGS, HY, GHS.. 不過性格內向同冇獎就可能輸蝕d

不打算讀直資。一來經濟考量,二來是公平起見。
因為當初阿大是考到了又放棄了。

謝謝提議上智和林護,會好好再想想。

沙田有乜好提議? 謝謝!

1010mum 發表於 19-10-30 13:32

想讀名氣女校, ,沙田欠奉。

不過,我會建議1。自行唔入,都會想抽獎搏下。

1010mum 發表於 19-10-30 13:32

亞大去了..? QES..?

個人會選呂明才 / 崇真..

CMMANDY 發表於 19-10-30 12:41
華英只係一個例子, 她有沒有告訴妳, 佢想去男女校定女校
女校好多比較, 妳囡鐘意嗎?
...

她自己沒有 preference,最想找初中便有 literature 的學校。
家長就認為她理科弱,入女校會無咁挫敗。

至於同學相處,我們倒不大擔心,主要她是名符其實的"順得人",喜低調,無野心無攻擊性。

中英強,數相對弱 (但不是差,保持95分以上),文靜,內向。無任何有認受性的校外獎項。

首先,你阿女科數咁「弱」,我估計名次響佢前面既人應該唔多。不過,你最好打聽一下阿女前面既女仔有幾多個同你撞學校。自行撞學校真係大忌,尤其MCS、SMC咁top果D。

係喔,你有無報女拔?如果入到2nd in,我會揀plan 1,如果入到1st in,我會揀plan 2。

1010mum 發表於 19-10-30 13:52
她自己沒有 preference,最想找初中便有 literature 的學校。
家長就認為她理科弱,入女校會無咁挫敗。

温馨提示: 文靜內向讀女校。。。。。怕唔怕有bully?仲要有小學部升上的女校,唔容易識到新朋友。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

little_yolky 發表於 19-10-30 16:25
首先,你阿女科數咁「弱」,我估計名次響佢前面既人應該唔多。不過,你最好打聽一下阿女前面既女仔有幾多 ...
暫時收到的風,佢前面果個女仔,目標是 SPCC。

little_yolky 發表於 19-10-30 16:27
係喔,你有無報女拔?如果入到2nd in,我會揀plan 1,如果入到1st in,我會揀plan 2。
...
無報,所有直資都不報,免招煩惱。因為一定不讀直資。

gracelam 發表於 19-10-30 16:38
温馨提示: 文靜內向讀女校。。。。。怕唔怕有bully?仲要有小學部升上的女校,唔容易識到新朋友。
...
此女.......好聽叫文青,直白叫宅女。不會主動去識人,但極其好相與。bully 嘛,有擔心,不過我估人地 bully 佢,佢會不明/不知。除非 bully 到郁手郁腳。

1010mum 發表於 19-10-30 16:52
暫時收到的風,佢前面果個女仔,目標是 SPCC。

你學校應該派位好過我學校。阿大舊年級三考MCS,好彩級一保守無考,級二入咗DGS,佢就順利入咗。佢前面target SPCC,但官津target邊間?最緊要唔好兩間撞到正一正。

1010mum 發表於 19-10-30 16:56
此女.......好聽叫文青,直白叫宅女。不會主動去識人,但極其好相與。bully 嘛,有擔心,不過我估人地 bull ...

SMC唔知,但MCS有外校家長講過,無乜排擠外校生,放心。

1010mum 發表於 19-10-30 16:52
無報,所有直資都不報,免招煩惱。因為一定不讀直資。

已經響EK講咗好多次,報直資唔係為咗讀,係為咗練面試同準確定位報自行呀
‹ 上一主題|下一主題