用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 考英國DAY-SCHOOL
go

考英國DAY-SCHOOL [複製鏈接]

請問如果想考英國私校DAY-SCHOOL, 係咪要自己去學校報名? 香港冇Agent 攪??
好似有D DAY-SCHOOL 成績仲好過寄宿, 係唔知點考...好似收本地生都已經多人爭.....唔知仲收唔收外地生。

有冇人考過, 可唔可以分享下
   3    0    0    0

ruudi82 發表於 19-10-28 10:37
請問如果想考英國私校DAY-SCHOOL, 係咪要自己去學校報名? 香港冇Agent 攪??
好似有D DAY-SCHOOL 成績仲好 ...

很多英國成績good 的independent day school 不收T4 留學生,有些學校網站寫到明不收 T4 student,講到明不會幫你出 T4 visa letter呢!例如 st Paul’s girls’ school in London , Guildford high school for girl⋯⋯,還有很多超班的uk 學校也是不收T4 visa 。因為他們沒有boarding house,也沒有連繫 host family 。
一、最重要責任問題和安全住宿,她們不做。
二、她們不愁收不到叻本地英學生。
三、不用請額外英文老師去教導留學生英語差距。
四、留學生成長思維模式,與本地英國學生的思維模式不同。

ruudi82 發表於 19-10-28 10:37
好似有D DAY-SCHOOL 成績仲好 ...

我只知道一間學校會做,就 Norwich School(day school )會收 T4 留學生,學校會連繫一些 host family 和 guardian 一起辦,不過名額不多。
英國 day school 多數她們的地方很少,不能辦額外的課外活動。
為何你要找 day school 呢?星期六、日 学校多數不會安排活動。有 boarding school 的學校就安排得好好。也有很多好成績的 boarding school 喎!
如果有 day school 願意收留學生,你們一定要親身飛來英國面試和考入學試。

angelleungyp 發表於 19-10-28 13:58

我只知道一間學校會做,就 Norwich School(day scho ...
我會拎Family Visa, 但想申請左私校下年度學位先至申請Family Visa全家過去
聽你咁講都幾難攪WOR

我本來PLAN 小朋友讀完中一過去升YEAR 9, 想升小一時申請定私學DAY SCHOOL, 有學校收先攪埋Family Visa...

如果DAY SCHOOL 要求咁高, 我小朋友英文肯定MEET唔到LOCAL STD, 咁咪剩係可以考慮non selective school?  連grammar school 都好難插..(因冇考11+ Exam)

有冇咩建議會好D? (唔夠錢比兩個都讀寄宿, 只夠幾讀幾年Day school 私校加大學)

ruudi82 發表於 19-10-28 14:49
我會拎Family Visa, 但想申請左私校下年度學位先至申請Family Visa全家過去
聽你咁講都幾難攪WOR

Pls check pm

我同你情況好似,諗住出年過去 (dependent visa),會讀year 8,去到先等council派又驚派得唔好,所以想搵定間OK嘅independent school,我搵過香港升學agent但佢到唔搞day school

你有冇target邊一區學校?

Pretty_P 發表於 19-10-28 16:29
我同你情況好似,諗住出年過去 (dependent visa),會讀year 8,去到先等council派又驚派得唔好,所以想搵定 ...
除左London / Brighton住唔起外, 睇下其他邊間學校收就住邊區...但而家聽返如果未拎Visa又才必女收我小朋友, 都唔知點算...
Target D 又平, 治安好ge 地方...

你打算move 去邊到?

Pretty_P 發表於 19-10-28 16:29
我同你情況好似,諗住出年過去 (dependent visa),會讀year 8,去到先等council派又驚派得唔好,所以想搵定 ...

Dependent visa = 陪讀 visa,是不能讀政府 state school 學校,不用 council 批去政府學校讀書。
你的小孩子將會讀 yr 8,我怕未必容易批你陪讀 visa喎。因為可以入讀 boarding school ,小學生我就知道一定ok呢!
陪讀- 家長洗費好貴,仲貴過讀 boarding school。
一、家長不能工作,二、租地方的費用,還有交通費和生活費。除非你有親戚朋友可以俾你住宿。

唔係陪讀visa,我先生會調職過去,我同小朋友會用dependent 身份喺嗰邊,問過係可以讀state school的,只係擔心唔知派到邊間

除左London / Brighton住唔起外, 睇下其他邊間學校收就住邊區...但而家聽返如果未拎Visa又才必女收我小朋友, 都唔知點算...
Target D 又平, 治安好ge 地方...

你打算move 去邊到?

我地都係睇學校揀區,London周邊/郊區都可以,考慮過Guildford因有朋友住那裏

我諗住試下直接同學校聯絡,睇下有冇位同埋入學要求,有需要就飛一轉過去面試

Pretty_P 發表於 19-10-28 18:08
唔係陪讀visa,我先生會調職過去,我同小朋友會用dependent 身份喺嗰邊,問過係可以讀state school的,只係 ...

你們是 T2 工作 visa,那樣就一定可以 讀state school 了。
不過我小孩子也是讀 independent school 呢!因為 independent 學校質素一定有保證。

Pretty_P 發表於 19-10-28 18:15
除左London / Brighton住唔起外, 睇下其他邊間學校收就住邊區...但而家聽返如果未拎Visa又才必女收我小朋友 ...

Guildford 一帶,有很多成績好的學校。我也建議你直接上網問學校。不用假手agent。

除左London / Brighton住唔起外, 睇下其他邊間學校收就住邊區...但而家聽返如果未拎Visa又才必女收我小朋友 ...
Surrey 係全英國治安最好地方之一了...如LONDON 附近可做下Research 睇睇Dartford, 好似有月票去倫敦, 不過近London 治安就會差點

https://www.best-schools.co.uk/uk-school-league-tables/list-of-league-tables/top-100-schools-by-gcse/
呢到係100間GCSE 成績最好的私校

ruudi82 發表於 19-10-28 18:42
Surrey 係全英國治安最好地方之一了...如LONDON 附近可做下Research 睇睇Dartford, 好似有月票去倫敦, 不過 ...

Surrey 這一帶校區很好,因此樓價也不平。不過一定平過香港。

ruudi82 發表於 19-10-28 18:42
Surrey 係全英國治安最好地方之一了...如LONDON 附近可做下Research 睇睇Dartford, 好似有月票去倫敦, 不過 ...

Dartford, Croydon 治安麻麻

m~m 發表於 19-10-28 23:14
Dartford, Croydon 治安麻麻

X2
Croydon 外地人+有小朋友不要諗

angelleungyp 發表於 19-10-28 13:51

很多英國成績good 的independent day school 不收費  ...

我地都搵唔到agent搵day school, 所以係自己email學校問.  我自己會出年1Q調職倫敦, 家人就申請T2 visa. 依家報左幾間Richmond嘅小學(小朋友明年Y4), 有D學校係可以響香港考entrance test.  不過當然唔係間間得啦!  雖然我地可以報state school, 但都會報左independent school先, 因為唔知到時council俾咩學校你, 唔想搏....

littlegirl0924 發表於 19-10-29 10:18
我地都搵唔到agent搵day school, 所以係自己email學校問.  我自己會出年1Q調職倫敦, 家人就申請T2 visa. 依 ...
小學好多其實只係傾下, 唔駛做卷, 易入好多...我仲15/16係咪要早D過去
‹ 上一主題|下一主題