用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 點教亞氏仔同理心?
go

點教亞氏仔同理心?

我個仔今年小二亞氏仔,上課時小組成日鬧同組同學,已試過鬧喊人兩次,因為佢覺得對方做野慢同較渣,拖累左成組成績 話佢時佢仲振振有詞話自己只係講事實,叫佢婉轉啲,人地會唔開心,佢就話唔覺得人地唔開心,仲話我成日佢無錯又要佢同人say sorry...    

醒目開學勳章 貢獻勳章

好難~ 我識個3x歲人都改唔到

有次聽講座,話口直心快係佢地嘅特質,大部份人心諗但唔會講出口,但亞氏就唔會心諗,有乜都直接講出口

恐龍家

小曳人 發表於 19-10-27 21:54
好難~ 我識個3x歲人都改唔到

有次聽講座,話口直心快係佢地嘅特質,大部份人心諗但唔會講出口,但亞氏就唔 ...

口直心快。。。但佢係講鬧人彈人時先係呢。。。叫佢講多謝欣賞人地優點時又唔見咁口直心快。。。

醒目開學勳章 貢獻勳章

wolf_woo 發表於 19-10-28 08:06
口直心快。。。但佢係講鬧人彈人時先係呢。。。叫佢講多謝欣賞人地優點時又唔見咁口直心快。。。 :igiveup ...

哈哈,好簡單,佢心底無欣賞囉!

其實同理心係一個問題,但可以製造場景等佢多體驗
但口直心快呢樣,真係好難搞

恐龍家

wolf_woo 發表於 19-10-27 18:40
我個仔今年小二亞氏仔,上課時小組成日鬧同組同學,已試過鬧喊人兩次,因為佢覺得對方做野慢同較渣,拖累左 ...
做小組功課時,覺得同學做野慢同渣,唔開心,其實無可厚非,但係覺得拖累成組成績,就有啲問題。我會建議教小朋友,小組功課既樂趣唔係成績,係過程。

王家爸爸 發表於 19-10-28 11:10
做小組功課時,覺得同學做野慢同渣,唔開心,其實無可厚非,但係覺得拖累成組成績,就有啲問題。我會建議教 ...
可惜要佢哋明白和接受係一個好漫長的過程。

王家爸爸    發表於 19-10-29 14:55

wolf_woo 發表於 19-10-27 18:40
我個仔今年小二亞氏仔,上課時小組成日鬧同組同學,已試過鬧喊人兩次,因為佢覺得對方做野慢同較渣,拖累左 ...

你預佢唔多會明,只能訓練佢呢D情況應如何應對,仲要role play練習。
有些社交訓練班專比亞氏上,我見連「拍拖」都有得班上。

akys 發表於 19-10-29 12:09
可惜要佢哋明白和接受係一個好漫長的過程。

係要慢慢學,無神仙棒即刻改變。

王家爸爸    發表於 19-11-1 11:00

wolf_woo 發表於 19-10-28 08:06
口直心快。。。但佢係講鬧人彈人時先係呢。。。叫佢講多謝欣賞人地優點時又唔見咁口直心快。。。 :igiveup ...

我老公同亞仔一樣都係咁,兩個都亞氏保加症

Yanamami    發表於 19-11-3 18:08

qmat 發表於 19-11-1 13:03
我老公同亞仔一樣都係咁,兩個都亞氏保加症
口直心快又未必係亞氏保加症,好多時係受生活文化影響。