用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 北愛讀書亦成為熱門
樓主: Belfastmummy
go

北愛讀書亦成為熱門   [複製鏈接]

回覆樓主:

Last night boarding Christmas dinner party

Belfastmummy &你們好。

收到Rockpork School offer 有幾天,但心中一直十分猶豫,感覺對這校一般,擔心囡囡讀得不開心,但又到了下年入学限期,加上本年度很full,很多agent唔做客,[size=18.6667px]Belfastmummy[size=18.6667px]可否給我一些意見 &有沒有家長對Rockportschool 熟悉, Rockport讀書開唔開心,可否俾啲意見,many thanks, many thanks.

PatrickTsui 發表於 19-12-21 02:25
Belfastmummy &你們好。收到Rockpork School 的offer 有幾天,但心中一直十分猶豫,感覺對這校一般,擔心囡 ...

Hi Patrick,唔好意思咁遲先覆你,因為我想搵真正嘅用家聽下意見先答你,其實Rockport 嘅reviews真係有限,剛剛9月有一位香港家長嘅女到該校讀year11, 但只得三個月都未能夠真正了解,原來都有成20人一班,亦都唔算傳聞中的小班教學,可能多左人過來讀書啦。來到北愛爾蘭讀書無非係為咗學費便宜,如果成30萬一年的話,應該會有其他更好嘅選擇喎。我唔喺話間學校唔好但係真係唔知入邊嘅情況,不如揀多幾間睇下先,亦都希望有其他家長可以分享一下。

回覆 Belfastmummy 的帖子

Belfastmummy妳好, 十分感激妳,我覺得難以置信,有一個住在Belfast十萬八千里有心人,有心人和我分享。我昨晚發這篇文,是在深夜裏是二,三點,夜闌人靜我把全部在BK中有關北愛爾蘭網上的帖文都看過,心中也是惆悵。今天的中午我們一家人出外用膳開了家庭會議,有了初步決定是取消入讀Rockport, 原因除了學費外,小人數,小活動,怕囡團讀得不開心。如亮燈兄所説,一切以小朋友考慮為先。之後點樣行,我也不知道,早在3天前他寫信比RSA, RSD, 今晚我試去信VSB問下,如果萬一真冇位入讀Y9可試下嗎?請你教教??分感謝妳在遠方有心人,Thank vety so muck.

PatrickTsui 發表於 19-12-21 22:01

大家都係為因父母,梗係想子女讀書讀得開心,讓子女去外國讀書真係萬般捨不得,當然希望唔好花冤枉錢喇。
女女今年幾多歲? RSA year9 都無位嗎?
因為yr9應該收比較多學生。

Belfastmummy謝謝妳回覆,囡囡今年13歲,香港讀F2 成績一般,在Bank 1學校,早三天前Email去RSA, RSD問位在9/2020,入讀(Y10)都沒有回覆,問過香港很多Agent都不接單。現在希望在9/2020(Y9)有位,問RSA, RSD, VCB 都試試,請問Belfastmummy建議? many thanks。

PatrickTsui 發表於 19-12-21 22:51

Belfastmummy謝謝妳回覆,囡囡今年13歲,香港讀F2 成績一般,在Bank 1學校,早三 ...

請問阿女2006年幾月生日,如果七月前,可以試報yr11, hk band 1应該成绩唔錯無理由讀yr9, 泿費一年錢。Send email 可以寫得動聽啲,仲要再2nd send email跟進话明白學校繁忙,只希望有得見interview,希望學校有個回覆,我當年都係咁樣幫個仔叩門。

謝謝Belfastmummy,囡囡日期26/5/2006,我所知(Y11)是英國開始GCSE 計分,所以學校一般都不會收插班生, 在香港有做開去北愛爾蘭,有經驗Agent嗎?,AA full 了,海豚沒有做北愛學校?,X地問了Agent沒有覆我,如有可pm 我many thanks 。

PatrickTsui 發表於 19-12-21 23:53

謝謝Belfastmummy,囡囡日期26/5/2006,我所知(Y11)是英國開始GCSE 計分,所 ...

唔係插班我細仔都係2006年5月,現yr10, 所以出年9月開學係yr11,如果你女成績ok係可以的,一試無妨,hkies 应該有做北愛,你可問吓。

回覆樓主:

我女在RSA讀緊,
3年前的考yr 9的經驗;
1) Victoria 最 selective
但佢地收生係最遲大約在1月至2月,要在agent 度考written test.
2)RSD & RSA在11月中已收明年9月嘅學生,但呢2年收左好多港生。
有好多9月趕唔切入學  10月half term 後入學。
3)一般有哥哥同家姐喺RSA讀校長會優先收,一係成績Outstanding
4)一佢地偏向收yrs 7低班d,
因為yrs 10後2人一間房,床位緊絀。
如果30萬左右一年學費,其實英格蘭大把,唔使一定考慮北愛,你試下上網搵尖沙咀星光行國×語言中心,或者亮兄講嘅HKIES我都用過,2間都幾好跟得好足,機本上一睇成績表已可以話比你知收唔收,幫你分析仲有咩學校啱你

caerion & Belfastmummy謝謝你們回覆及提供資料,我已覆了Rockport, 下星期一立即搵搵你兩間Agent,我可試試,萬分感謝many thanks, 大家冬至快樂及家人團圆。

回覆樓主:

岩問左agent, RSA 只有20多個宿位,如要需提前一年申請,請問你到收到RSA offer ,係埋已經有埋boarding?

各位好,我也剛開始硏究到愛爾蘭升學資料,請問可否告知agent資料?另有冇人知道如小朋友係揸EU護照,學費是否平 d?謝謝。

喧嘩 發表於 19-10-27 23:03
真係有邊個想俾仔女繼續喺香港讀書先得架,北愛較經濟,公務員仲有津貼,讀得過
...

要96年8月之前入職嘅先有呀,現在嘅公務員唔係好多有

Lisa’s 發表於 20-1-5 10:42
各位好,我也剛開始硏究到愛爾蘭升學資料,請問可否告知agent資料?另有冇人知道如小朋友係揸EU護照,學費 ...

小兒都係攞葡萄牙護照,我都諗住佢去愛爾蘭讀,平過喺英國

SAS 發表於 20-1-7 14:59
小兒都係攞葡萄牙護照,我都諗住佢去愛爾蘭讀,平過喺英國

我擔心脫歐後會否有唔同?

回覆樓主:

英國應該會貴咗,佢哋會當我哋係 overseas students 愛爾蘭仲喺歐盟嘅話就應該唔會有分別,都係平

Belfastmummy 發表於 19-12-17 23:54
Pls check PM

Belfastmummy 發表於 19-12-22 00:07

唔係插班我細仔都係2006年5月,現yr10, 所以出年9月 ...

Hi, 睇左好多你分享的資料,十分有用
有事想請教一下
1. 朋友仔仔coming 9 月入Campbell , 但搵唔到北愛的guardian agency. 請問有冇contact 可提供?
2. 想囡囡2021 過去,之前睇到Victoria 但boarding house 好似唔大唔多人,請問如果女校,係咪北愛只有這一間?
Many thanks

nisha 發表於 20-3-23 21:40
Hi, 睇左好多你分享的資料,十分有用
有事想請教一下
1. 朋友仔仔coming 9 月入Campbell , 但搵唔到北愛的 ...

Hi
‹ 上一主題|下一主題