用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 對住津校英文科有D無奈
樓主: qpalzm
go

對住津校英文科有D無奈   [複製鏈接]

Elenalan 發表於 19-11-1 10:54
所以有朋友問我你英文咁好 (佢地覺得工作用英文就係好勁架喇) 點解我唔自己教呀女英文,要搵個NET教writin ...

我段估你女睇書多,係自然識。

用慣咗唔順口都係方法。

中文都有,一隻雞,一個人,用慣唔會亂,一隻人無話錯,係另有所指啫!

assado 發表於 19-11-1 09:08

網上都容易找到用法

謝謝,一圖清楚解釋。很多常用字都是習慣,沒有找箇中分別,多看英文節目就學會,我教女兒oral, 強調流(emoji)舒服,一聽就反應,我相信讀或講流(emoji),就錯不了。

1998Ruby1998 發表於 19-11-1 21:20
回覆 bobbob 的帖子

Context 問題。see 同 watch 都可以用,非常肯定係可以用 watch a movie。Cambridge  ...

我覺得(我咁諗啫)

最終都係去返個speaker的perspective點樣睇件事,即係個principle都係:

1) Be a spectator of an entertainment->  see

2) Look at (the movie) attentively over a period of time -> watch

即係話,即使地點係重點,但如果講緊case 1), 我們都係用see, 例如比較entertainment係唔同地點:

Do you want to see Star Wars at Elements or at MegaBox?

I want to see Star Wars at Elements.

因為電視要active咁專注睇,而唔係好似1)咁passive,所以電視睇戲唔可以用see。去戲院如果講睇戲個動作,反而可以用watch。所以當比較係屋企同戲院睇電影同一個動作,就用watch了。

由此引申,  I am going to watch a movie in the cinema 強調係戲院,而唔係係電視睇。

我諗如果比較唔同野,例如

Do you want to go to the cinema and see Star Wars or do you want to stay home and watch Star Trek?

I want to see Star Wars.

呢D情况都係用see。

I am going to see a movie in the cinema 係有D累贅, see a movie 本身 imply係戲院睇, 正如watch a movie 就 imply on TV / on a computer 。

講左咁多,一般情况無其他原因

I am going to see a movie (in a cinema).

I am going to watch a movie (on TV).

係indisputable 。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 19-11-1 21:20
回覆 bobbob 的帖子

Context 問題。see 同 watch 都可以用,非常肯定係可以用 watch a movie。Cambridge  ...
thx for ur comment.

即係咁,其實2者好易混淆,有時外國人都未必分得好到,平日點講都無乜所謂,不過考試時跟返老師點都係個明智選擇。都係嗰句,我讀得書少,唔好怪我

retriever 發表於 19-11-2 12:28
我段估你女睇書多,係自然識。

用慣咗唔順口都係方法。

所以我盡量都唔出手去教, 自己係港式田鴨教育出身, 就算教o岩左個答案, 都可能教錯左個思考方向。我贊成俾佢自己多聽講讀寫, 自然發展, 唔急於一時。

https://youtu.be/MpDuwwBqgCs

香港的英文作為第二語文學習,教材編咗幾十年,再版又再版,幾百對眼望過,真係錯極都有個譜。你可以話唔係good english,又或者現實生活邊有人咁講,但真係錯的並唔多。

qpalzm 發表於 19-10-26 18:43
温書個時見到D題目問preposition

When you are on the bus,  stay (    )  the seat .

有些小學老師英文發音不標準,叫小朋友默書。明明係 for 讀成 four, 大部分學生都錯晒。

chowyikwan 發表於 20-1-13 20:33
有些小學老師英文發音不標準,叫小朋友默書。明明係 for 讀成 four, 大部分學生都錯晒。
...
中文默書都可能有同樣問題,普教中時。

b3410 發表於 20-1-13 20:43
中文默書都可能有同樣問題,普教中時。

我最怕在電話中問強國人高姓大名,聽到姓就算,特別那些東北和陝西口音,那口用喉嚨替舌頭發音,姓薛丶于,耿丶顏丶裴..聽死人....

IloveJJ 發表於 20-1-13 22:49
我會教我仔,語文不能單靠聽單靠拼,要懂前文後理。

永遠如此,無理由九唔搭八。

醒目開學勳章 貢獻勳章

學校測考,本身就係想知佢教咗你嘅野,你識得幾多,部份更加係以佢教你嘅方法,你可唔可以解難 (唔係用佢無教過你嘅方便解)

更唔係評估你有幾多料!

所以,base on 呢個logic,就係評分標準,唔係分對錯

我識得個女仔,傳統女校讀,但佢高小英文水平已去到native 高中,學校英文作文用英國文學語法,會用未教過嘅tense,全部唔俾分當錯,原因係:學校無教過!

遊戲玩法就係咁~
恐龍家

回覆 IloveJJ 的帖子

大把學校英文和普通話都係搵native speakers教,果d無得嘈啦卦。真係咁介意就讀果d,不過學費唔平。

1998Ruby1998 發表於 19-10-27 08:07
仲有一個係幾乎全港學校,不論一二三線,官津直私,都會強調係 have breakfast/lunch/dinner,唔可以用 ea ...

呢個同官津或直私學校冇必然關係,我仔讀津校,用see同watch都可以,不過要睇前言後語,唔可以一概而論。

回覆 小曳人 的帖子

咁呢個完全係學校的問題,唔係遊戲玩法咁簡單。除非題目寫明要用乜嘢手法去寫,否則好文就係好文,無理由咁樣去㩒個學生。

IloveJJ 發表於 20-1-16 13:48
香港人文化,又無能力無選擇,但又有要求

不過亦可能係蝦老師唔係native。如果老師係老外,就可能無咁多聲氣

‹ 上一主題|下一主題