用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊間中學有法文讀?
go

邊間中學有法文讀?

請問有邊間官津中學可以讀法文或西班牙文,小朋友(女,南亞學生)好討厭中文,但無錢讀直資,私立或國際

謝謝

回覆樓主:

MCS / MSS

回覆樓主:

MSS 正規課程無咗法文啦,課外活動有既,要俾錢。

其實有些直資有學費減免,甚至全免

去嘉道理或脫維善果類指定學校讀烏都語囉
但都一定要讀番Chinese for NCS呀,喇沙讀法文的學生都一樣要讀
我是護書簿

losoco 發表於 19-10-27 08:58
去嘉道理或脫維善果類指定學校讀烏都語囉
但都一定要讀番Chinese for NCS呀,喇沙讀法文的學生都一樣要讀
  ...

有無邊間直資係二線的,因小朋友的成績唔係太好,頂多都只係band 2c的程度

yanyan0218 發表於 19-11-2 15:13
有無邊間直資係二線的,因小朋友的成績唔係太好,頂多都只係band 2c的程度
...

http://www.ltpss.edu.hk/teaching-learning/curriculum/junior-form-curriculum/

羅定邦中學,但要唸定後路

香港本身已經好少學校係有外語,有嘅話都係課外活動/比較 top 嘅學校,就算有錢,國際學校嗰邊都要你成績有返咁上下。

可以試下深水埗地利亞(百老匯),英中,多南亞學生,係直資但唔收費,Band 2C 成績,18 年 DSE 3322 都有 4 成,高過聖道迦南。
另一間直資可以試嘅係觀塘地利亞(協和),都係英中,多南亞學生,直資但唔收費,Band 3B 左右。其他地利亞都係中文教學。

官津得官立嘉道理爵士同脫維善,諗唔到仲有邊間係可以入。

回覆樓主:

匯基書院(東九龍),必收日文或法文
不過是直資,band 1B

yanyan0218 發表於 19-11-2 15:13
...

如屬band 2,應該可順利入嘉道理,脫記更不用說

視乎佢自己想唔想入
我是護書簿