用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教自行與統一派位的次選
go

請教自行與統一派位的次選 [複製鏈接]

記得以前小一統一派位,我們填乙二乙三時,可能已經要設保險線,寫次受歡迎的小學。升中派位,可能都不例外,乙二乙三,要填次一級Banding的中學。疑問來了,自行升中可以報兩間,表格已分了選校次序。是否應該在自行次選搵間易入,甚至次banding呢?
   3    0    0    0

nillnill 發表於 19-10-26 01:06
記得以前小一統一派位,我們填乙二乙三時,可能已經要設保險線,寫次受歡迎的小學。升中派位,可能都不例外 ...

當自一係自己超喜歡的學校,如果自二選保險線果d,咁真係入左自二接唔接受到先?如果自二中左咁就無得再去抽自一或比自二好d果d,所以好多人在考慮時都未必自二咁快set 次一band 的,因始終希望在抽獎!

升小同升中又有啲唔同, 升小可以講話全靠運氣, 競爭大好多。自行係全港任何學校都可以揀,未必同你乙部相同,所以揀乙部唔係一開始就揀次選,但當然唔好頭三志願都放所有B1都揀的頂頭大熱,其實可以從學位數量諗一諗,假設你想想揀嘅學校有60個位,你知道佢自行都非常多人,估計本區放佢首志願的都超過60人(自行人數要自己從各方面渠道收下風),係第一志願已經被消化晒的話,咁就唔好再將佢放喺第二志願,另你要睇返區內最熱門嗰幾間學校係第一志願消化左幾多人,不論男女校,加起晒係第一志願走咗幾多人,估計下去到乙二還有位其實都可以博乙二,所以坊間好多都教第一志願放b1a,第二志願要放1B、1c,唔使好快就放低好多嘅學校,理論上係B1學生分配晒學位先至到B2的,所以個人覺得B2可以放到好後,放埋他區b1先,除非你係邊緣人,另外要睇返你嗰區嘅b1學位足唔足夠

Arabellahk    發表於 19-10-28 00:15

回覆 carmenlook 的帖子

自行入紙人數點搵到資料? 有學校會自爆?

zanezane 發表於 19-10-26 15:05

熱門學校上EK收風 區內普通中學係家長群組8

回覆 zanezane 的帖子

有D學校會講,剛剛呢年聖芳濟、華仁都有講,長天我上網有人提到,其實知道下個數字係睇到佢個受歡迎程度估計下,有啲學校其實你唔知佢有幾多人都可以估到乙一後一定冇晒位

kirstyau 發表於 19-10-26 15:19
熱門學校上EK收風  區內普通中學係家長群組8
係呀,睇多啲8多啲, 再自己分析下

zanezane 發表於 19-10-26 15:05

上網揾資料例如報導

http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1941451/日報-教育-教育要聞-港島23校全英文班-自行收生學額逾千

「港島民生書院競爭最激烈,去年有四百八十人申請,聖馬可中學及張祝珊英文中學亦錄得逾四百份申請。」

回覆 Poyau 的帖子

即是話過400人入表嘅,都唔應該放乙2?

請教一下, 其實我唔係好明
點解放咩位置會變得咁重要, 不是隨機No.行先嗎?

我理解係
甲同學:隨機號碼較前, 填A中學在第三十志願
乙同學:隨機號碼較後, 填A中學在第一志願

按道理學位都係會先派比甲同學, 不是嗎

可能我諗得太簡單, 諗得唔夠詳細
考慮放咩位置, 是否有其他特別的原因?

carmenlook 發表於 19-10-26 09:36
升小同升中又有啲唔同, 升小可以講話全靠運氣, 競爭大好多。自行係全港任何學校都可以揀,未必同你乙部相 ...

如出年31/3中左自行,但到時又改變唔想讀,咁可唔可以reject, 然後揀番大抽獎?

z.mavis 發表於 19-10-26 19:47

如果甲同學隨機編號前,應該俾咗首幾個意,去唔到30,如果隨機編號唔前,更加要考慮排位,例如放第二志願仲有冇機,否則會跌到尾幾。

nillnill 發表於 19-10-26 01:06
記得以前小一統一派位,我們填乙二乙三時,可能已經要設保險線,寫次受歡迎的小學。升中派位,可能都不例外 ...

我認得你網名你泡咗EK好耐啦喔,點解仲問呢D入門級問題既

Arabellahk    發表於 19-10-28 00:15
2jkidsfather    發表於 19-10-27 10:19

應該係全部同 banding 的學生的同一個自願一齊嚟睇。如果好多人都在同一志願位置揀 A學校, A學校唔夠位的時候就用學生的隨機號碼來分配,所以選校次序很重要。你可以參考一下教育局的網上video說明。

Deleted

咁你真係好唔明玩法,例如A同學number 前的選左乙一民生乙二丘佐榮乙三陳瑞褀.....B同學number後一d佢乙一丘佐榮.....結果民生一早full左A同學乙一過去,一路去到B同學丘佐榮收左....到乙一完晒去到乙二A同學連丘佐榮都full了,結果A同學去到乙三陳瑞褀至中!
呢個就係number好d但有時永遠唔會知自己number好前定好後,進取定保守!

一般學校都係得60至80個位用嚟抽獎, 有啲可能冇咁多,如果你揀嗰間學校得70個位, B1 第一志願有100個人放呢間學校,咁就有30人唔會入到去,要等抽第二志願了,如果你又將叧一間大熱學校放喺第二志願,而係剛才第一志願時嗰間學校又冇晒位,即係話你嘅第二志願都會落空,等第三志願編配,如此類推,建議你上教署網站睇一睇編配講解,消化下你可能就明白了,次序點解咁重要,隨機編號前係會有優勢,但如果嗰間學校嘅位唔多,俾你隨機編號更前嘅人已經編配晒,而你喺234都放類似程度嘅學校,咁可能就會去到好後了,隨機編號前唔係抽晒你嗰30個先到下一個學生的30個

z.mavis    發表於 19-10-27 22:40

zanezane 發表於 19-10-26 18:42
回覆 Poyau 的帖子

即是話過400人入表嘅,都唔應該放乙2?
自行分配如果收到400份表,間學校都屬於幾大熱了,你要睇返佢有幾多位,同區同級數嘅學校有幾多,該區B1足唔足夠,該年出生率高唔高,如果今年計應該出生率高的,估計下,通常去到四百幾分表嘅學校好多時第一志願已經用晒啲學位了,流到落去乙二機會比較微

soscho 發表於 19-10-26 20:53
如出年31/3中左自行,但到時又改變唔想讀,咁可唔可以reject, 然後揀番大抽獎?
...
自行應該揀間你入咗會好開心唔會後悔嘅學校

你講得好啱,黎緊人口多左,學位會更緊張。

‹ 上一主題|下一主題