用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 只得四年學費預算,讀中學好還是留翻讀大學 ...
go

只得四年學費預算,讀中學好還是留翻讀大學   [複製鏈接]

如果得四年外海升學預算,那麼是去讀中學4年,以non jupas 報香港大學好?還是留翻錢在海外讀大學好?

是否只有英國中學才能以non jupas 報香港大學?其他國家又如何呢?
   13    0    0    0

koalay 發表於 19-10-26 00:06
如果得四年外海升學預算,那麼是去讀中學4年,以non jupas 報香港大學好?還是留翻錢在海外讀大學好?

是否 ...

經non jupas好多國家都得,可以參考吓中大的要求,
http://admission.cuhk.edu.hk/non-jupas-yr-1/requirements.html

中學洗費同大學洗費差好遠 wor!你嘅 budget 即係幾多?

學生自己成績如何?除左 no money no talk, no 成績 no choice。

如果成績係因為受一兩個科目如中文、數學、LS 拖累其他科目成績,導致攞唔到全 A 成績,咁可以考慮去英國中學,然後 Non Jupas 返香港。

如果係知道邊度讀書都平庸,但肯定可以 3333 (or 只有中文唔肯定有冇 3),知道唔會有兩科或以上去到 4 或更高成績,咁可以考慮堅持埋 DSE,用 DSE 成績報 foundation 上 Year 1-3。如果叻啲嘅有 4 有 5,當然可以直接讀 Year 1,咁就比較下香港 JUPAS 嘅 offer 同英國 offer。

Non JUPAS 基本上任何國家都可以報。正如英國大學都會考慮好多國家嘅學生。

1998Ruby1998 發表於 19-10-26 00:47
中學洗費同大學洗費差好遠 wor!你嘅 budget 即係幾多?

學生自己成績如何?除左 no money no talk, no 成 ...

多謝建議。預算是140萬左右,請教為何中學和大學預算差很遠。我看都是30-40萬/年左右。

她的成績是中等,担心non Jupas 回來成績要很高,但又想她中學較易適應當地文化。所以心大心細

回覆樓主:

只有140萬,我會預留比孩子出國讀大學課程,這個安排會比較穩陣。

回覆樓主:

在英讀中學,付學費和宿費外,仲有監護人費,每年幾套機票,加上活動費,分分鐘又要比English enrichment的費用,一般都要3x 至50萬。

讀大學,學費以學科來計的,由£15000 至 £2xxxx 都有,另計住宿費和生活費,一般係平過讀中學。

上星期我探朋友孩子,以佢為例,學費£15xxx,大學宿舍一年£5800,食方面,佢好乖巧,替父母慳錢,大部份時間自己煮食,所以平好多。

洗幾多,會因應孩子不同的性格。

koalay 發表於 19-10-26 15:53
多謝建議。預算是140萬左右,請教為何中學和大學預算差很遠。我看都是30-40萬/年左右。

她的成績是中等, ...

中學第一年基本上 45 萬走唔甩!普遍 40-50 萬一年。
大學除非讀醫科,平有 30 萬內,40 萬係 “好舒服”,大學平好多!

當人有需要同有意願,就會好快適應當地文化。如果佢係唔鍾意的話,佢可以日日群埋班華人,講中文。如果成績唔差的話, DSE 成績去報 JUPAS 同 UCAS 會容易同方便得多。

1998Ruby1998 發表於 19-10-26 16:48

中學第一年基本上 45 萬走唔甩!普遍 40-50 萬一年。 ...

請問大學30萬內是否已包食住?thx

rubycourt 發表於 19-10-26 17:34

包食住,係平住平食。三四年應該唔得,學費年年加。

rubycourt 發表於 19-10-26 17:34

即大學學費連食住,每年約35萬內可以嗎?

回覆 rubycourt 的帖子

每「年」 35 萬非倫敦一定得,倫敦可能掹掹緊夠。學費 20 萬,租屋 6-8 萬,剩低 7 萬一定夠食夠玩。每「月」 35 萬,億萬富翁

1998Ruby1998 發表於 19-10-26 17:53

每「年」 35 萬非倫敦一定得,倫敦可能掹掹緊夠。學費 20 萬,租屋 6-8 萬,剩低 7 ...

Sorry,係街一路行一路打,無返睇送出了.

1998Ruby1998 發表於 19-10-26 17:53

每「年」 35 萬非倫敦一定得,倫敦可能掹掹緊夠。學費 20 萬,租屋 6-8 萬,剩低 7 ...

謝謝解答!

如果是有限的錢,自然是放在後面嘅階段最穩陣,否則到時唔上唔落就大件事。

回覆樓主:

百四萬budget 可以揀:

1.讀兩年 Sixth Form (八十至一百萬),然後Non Jupas 返香港讀大學。唔好處係可能想唔想返香港,咁唔知點收科。我識人HKU 神科收咗都唔肯返,咁佢老豆頂硬上囉,個細嘅留港。
2. 讀四年北愛中學(我冇特別刨文因為亞仔唔鍾意當地accent 唔揀)。
3. 讀三年UK 大學(百一萬應該夠,慳慳地可能可以讀埋一年Master)

如果係我,我揀3.

三年大學百一萬真係有D難度,倫敦嘅當然一定唔得,不在倫敦如Warwick就算讀文科今年學費都兩萬鎊,理科兩萬五,仲年年加5%。一吓唔好彩英鎊反彈就大件事。其他衣食住行要好慳又或者兼職先有可能。

golulu2002 發表於 19-10-26 21:27
三年大學百一萬真係有D難度,倫敦嘅當然一定唔得,不在倫敦如Warwick就算讀文科今年學費都兩萬鎊,理科兩萬 ...

係呀,英磅現在好低,但一升成本會大增。不如先留在香港讀中學,到時再看情況,話唔定到時香港入到自己想要嘅科,d錢可以慳番添。或者到時再看實際成績和經濟情況,再決定到那裏讀。

回覆樓主:

我孩子來英讀書的那年,我已睇定大學學費。我睇普通大學的電腦科,我記憶中當年學費大概萬二萬三鎊左右。現在再睇,多左幾千鎊。

所以,一定要預備多一點的金錢。

1998Ruby1998 發表於 19-10-26 16:48

中學第一年基本上 45 萬走唔甩!普遍 40-50 萬一年。 ...

非常感謝大家客觀和正面的意見,完全收到點做(emoji)(emoji)

Chole 發表於 19-10-26 20:33
百四萬budget 可以揀:

1.讀兩年 Sixth Form (八十至一百萬),然後Non Jupas 返香港讀大學。唔好處係可 ...
請問non Jupas 申請,是否一定機會大, 但如果到時唔收,米會兩頭唔到岸?
‹ 上一主題|下一主題