用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY 2nd in 公佈
樓主: am621
go

CKY 2nd in 公佈   [複製鏈接]

如果用中文答卷不知會否less preferred

DengCK 發表於 19-11-2 08:53
我當時都係中文答。篇幅有限,中文可以濃縮啲

993rs 發表於 19-11-2 11:24
我當時都係中文答。篇幅有限,中文可以濃縮啲
謝謝回覆。咁最終有offer嗎?本人好心儀CKY.請問你覺得可以點樣培養小朋友增加入讀機會呢?謝謝

DengCK 發表於 19-11-2 08:53

不要擔心。我識人用中文寫有正取的。用自己comfortable 嘅語言啦。

回覆 lambeanmama 的帖子

太好了。因為要我寫英文實衰硬。
其實我唔係今年考,不過問定先。希望到時有second in機會

DengCK 發表於 19-11-2 11:48

太好了。因為要我寫英文實衰硬。

咁我今年考完話你知啦。 [/smi

好呀。祝成功!

DengCK 發表於 19-11-2 11:33
謝謝回覆。咁最終有offer嗎?本人好心儀CKY.請問你覺得可以點樣培養小朋友增加入讀機會呢?謝謝
...

請問點解好心儀cky嘅?介唔介意分享下

Cacameister 發表於 19-11-2 12:56
請問點解好心儀cky嘅?介唔介意分享下
IB成績愈來愈好,活動d不喜歡讀死書,重視中文仲要教繁體中文,style接近國際學校

佢呢個價錢個人覺得好抵讀。

DengCK 發表於 19-11-2 12:58
IB成績愈來愈好,活動d不喜歡讀死書,重視中文仲要教繁體中文,style接近國際學校

佢呢個價錢個人覺得好抵 ...

但好多人同我講,讀得cky就要讀到尾,或之後去外國或轉國際學校,好似入咗去如果發覺唔適合,係冇選擇咁
同埋一路讀上去,學費越來越貴...

回覆 Cacameister 的帖子

當然啦。入得去就唔會諗住轉返去傳統學校。但係咪一定要去外國大學,就唔一定既

讀上去係貴d,但相對國際學校都係平。
IB成績好,又重視中文仲要教繁體中文真係無邊幾間isch, 我知既有ISF,但成廿萬一年

DengCK 發表於 19-11-2 11:33
...
讀緊 year 1。我小朋友應該係嗰一剎那 demonstrate 到投入玩遊戲、不計輸嬴、識唔識既一面,佢好彩有老師幫佢 interview 前熱好身。去咗parent observation day,幾肯定 CKY 係搵呢啲性格。
留意越來越多學校辦 IB,如留港走 non JUPAS,12年後competition 會越來越大。

學費一定會加,但國際學校都一樣加

回覆樓主:

cky 無second in有無可能waiting?

回覆 993rs 的帖子

多謝回覆🙏🏻 升學其實都唔太緊張。主要係想「活d」,保持學習興趣

請問多少人會入3rd in? 不過上年有人n 無直入所以又好難計

聽說CKY 洗費好高,有無人可分享下有咩開支?
另外補習是否好貴?會唔會好多人補

暫時 year1 好多ECA活動都係 optional,或者係啲一百幾十既 site visit 。year 4 開始 有study tours 係 compulsory。

Year 1 未有補習,除咗kindergarten 原有嘅PTH。so far 同幼稚園分別不大,上堂唔駛坐定定

993rs 發表於 19-11-2 14:56
暫時 year1 好多ECA活動都係 optional,或者係啲一百幾十既 site visit 。year 4 開始 有study tours 係 co ...

咁你覺得邊類小朋友較適合?
小女文靜守規,能坐定定,似適合傳統小學,但係又覺得傳統小學好chur, 中文又好深,擔心小朋友同家長都吃力

Cacameister 發表於 19-11-2 15:20
咁你覺得邊類小朋友較適合?
小女文靜守規,能坐定定,似適合傳統小學,但係又覺得傳統小學好chur, 中文又 ...

IB、DSE都有文靜嘅人,每個人發揮亦唔同。

CKY 由一年級巳做presentation、做project,小朋友有10年時間去準備。反而家長有準備去學習適應IB及提供支援嗎?唔係講錢。另外,家長想小朋友系咩學習模式成長?

同埋我認為唔應該將IB當成中文避風塘,一來IB中文A真係易?二來IB做好多community service, EE, CAS, TOK都唔易。

以上都只有家長自己先可以做嘅決定。

我小朋友係好懶嘅人,DSE有制度去迫佢,但我唔想咁學習,所以最終揀IB

回覆 993rs 的帖子

你講得好啱。我覺得香港傳統學校著重背寫,扼殺小朋友興趣。多功課又令小朋友缺乏放空同「生活」機會所以真係好希望入到間活動d,少d抄寫功課但又重視中英得學校
‹ 上一主題|下一主題