用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 St. Joseph College 中四選料
go

St. Joseph College 中四選料

我想問中三甚麼成績可揀Physics?
要計全級考第幾?
如果物理成績好,但全級排名好後,
有沒有幾會揀物理科呢?
唔該!

welove 發表於 19-10-25 20:53
我想問中三甚麼成績可揀Physics?
要計全級考第幾?
如果物理成績好,但全級排名好後,
有三班 Physics,所以級90內,一定有得讀。加上未必個個叻仔都想讀,又有學生出國,所以級100都唔係無機會。

請問St Joesph College 有沒有升中簡介會,如何登記呢?因為在校網看不到。謝謝!

c1234 發表於 19-10-28 23:49
請問St Joesph College 有沒有升中簡介會,如何登記呢?因為在校網看不到。謝謝! ...
校曆話11月23日,不過對面學校(11月9日)既取消咗,HYS、SPCS、聖士提反亦都取消咗,唔知道會唔會取消係潮流。

回覆 王家爸爸 的帖子

你好,十分感激你的分享呀!請問要不要online registration 呢?因為在校網看不到。謝謝!

c1234 發表於 19-10-29 23:20
回覆 王家爸爸 的帖子

你好,十分感激你的分享呀!請問要不要online registration 呢?因為在校網看不到。 ...
真係唔知道,我諗要經常留意校網。

回覆 王家爸爸 的帖子

請問上年年DSE成績考得好既師兄大多會選讀大學邊一科?

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝你!請問可否介紹一下st Joseph college ? 老師是否關心學生?謝謝!

回覆 IloveJJ 的帖子

謝謝你的分享,終於上網登記了。

BS129 發表於 19-10-30 12:26
回覆 王家爸爸 的帖子

請問上年年DSE成績考得好既師兄大多會選讀大學邊一科?
其實師兄大學選讀邊科,同自己小朋友既興趣係無關係既。任何傳統名校,最勁既學生都係一樣,離唔開醫、法、商。

c1234 發表於 19-10-30 23:52
回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝你!請問可否介紹一下st Joseph college ? 老師是否關心學生?謝謝!
老師關唔關心學生,其實好主觀,每個人既定義唔同。如果想要直昇機式既關心,每事問既話,一定唔可以揀任何傳統名校。一般只有B1C、B2A之間既學校先會有直昇機老師。
其實間間傳統名校,直資又好,官津又好,都係比較自由,只要你無大錯,老師係唔會管你。

回覆 王家爸爸 的帖子

您好!十分感謝你耐心地回覆!請問一般是否要考到全級頭三名才收?如果全級頭三名之後就不要浪費自行機會?謝謝!

c1234 發表於 19-10-31 23:36
回覆 王家爸爸 的帖子

您好!十分感謝你耐心地回覆!請問一般是否要考到全級頭三名才收?如果全級頭三名之 ...
其實好睇學校,寶校我估頭 3 都無機會;一般中上游小學,我估 10 到 20 名之間都有可能;上游小學,好似 SFA,可能前 50 都有機會。注意:呢啲只係估。

回覆 王家爸爸 的帖子

十分感謝你的分享,希望去資訊日,再請教你多些。