用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教中文閱讀理解問題
樓主: kiukiu1016
go

請教中文閱讀理解問題 [複製鏈接]

Elenalan 發表於 19-10-29 12:35
我鼓勵小朋友中英都朗讀, 平時學校指定家課, 都包括朗讀中英課文、古詩和新詩 (要完成指定次數)。呀女學校 ...
有expiry date 的,最好在小朋友初圓dum扁期內讀,大左唔會聽父母之笛

MrBeast 發表於 19-10-29 12:43
有expiry date 的,最好在小朋友初圓dum扁期內讀,大左唔會聽父母之笛

佢幼稚園時已經常讀, 現在已成為佢興趣, 佢自己揀來讀, 會叫我帶佢去書局搵書。

Elenalan 發表於 19-10-29 08:44
以前分享過,我幫小朋友改善閱讀理解能力 (不是我孩子,係中文長期唔合格嘅補習學生),我會揀d短文300字內 ...

謝謝你的分享!
請問如何選擇合適的文章呢?

我女兒小學四年級,都喜歡看兒童文學小說,有合適又質素的文章可以介紹嗎?

my_bride 發表於 19-10-29 14:09
謝謝你的分享!
我冇咩心得去教人揀文章, 閱讀興趣係好個人。我係文字都鍾意, 乜都睇, 但特別喜歡同孩子分享新詩 (因為我女喜歡古詩, 想俾佢有d衝擊...), 例如席慕容(新詩和散文)、冰心散文、林海音城南舊事...呢d我都有同呀女一齊共讀。
如果係初小學生又冇乜閱讀底子, 可以搵類似晨讀十分鐘o既短文來朗讀。但如果已經小四, 可能已經有自己閱讀喜好, 未必肯跟你讀指定文章 (我小四時都已經睇金庸和梁羽生)。或者同孩子去圖書館試下水溫吧。

Elenalan 發表於 19-10-29 12:55
佢幼稚園時已經常讀, 現在已成為佢興趣, 佢自己揀來讀, 會叫我帶佢去書局搵書。

...

對於我個來說是一件很艱苦的事,去到小二三,read aloud 要轉型為睇罸
For mist other kids, 相信會是十分沈悶

MrBeast 發表於 19-10-29 16:59
對於我個來說是一件很艱苦的事,去到小二三,read aloud 要轉型為睇罸
For mist other kids, 相信 ...

要小朋友read aloud, 首先父母要read aloud
正如父母唔睇書但又想培養孩子閱讀興趣係比較難實行。
不過我同意,幼稚園時期係最易搓圓㩒扁,初小就要威迫利誘,再大d就越叫越走,睬你都傻

Elenalan 發表於 19-10-29 17:15
要小朋友read aloud, 首先父母要read aloud  。
正如父母唔睇書但又想培養孩子閱讀興趣係比較難實行 ...
我有用呢招:出得來行預左要還

我個背誦兩首詩換一集英文劇細個好願意,宜家要諗計

Elenalan 發表於 19-10-29 09:14
可能有人會質疑就咁每日「朗讀」就得? 呢個方法零成本,每日花10分鐘,咪試下一個月 (連續30日)先囉,你會 ...

還想請教一下,是每日朗讀一篇新文章嗎? 完全沒有其他要求,只提醒他朗讀時要有感情、節律地讀,對嗎?

今次無時間朗讀,因為默返中文詞語先,攪到太夜,如果朗讀的話,要讀咩文章好?

my_bride 發表於 19-10-29 23:11
還想請教一下,是每日朗讀一篇新文章嗎? 完全沒有其他要求,只提醒他朗讀時要有感情、節律地讀,對嗎?
...

對,就只是朗讀。

my_bride 發表於 19-10-29 14:09
謝謝你的分享!

Elenalan 介紹的城南舊事是一本非常好的書,可惜林海音再沒有精彩的作品 ; 我自己不不好武俠小說,工作後才看金庸,也相當不錯。冰心,我看過幾頁,感覺怪怪,好像脱了時代。老舍和朱自清的底子好,白話文作品都適合。
其實另一本可媲美城南舊事是沈從文的《邊城》,不過兩本好像只適合小女孩看;男孩子的書,一本《三國演義》就行。
不過,我不期望閲讀後會有超卓的理解能力,更寫得一手好文章,這是另一境界,有時候會有人問大量閲讀後,中文水平仍沒有吋進,因內有乾坤,需要高人指點和孩子的悟。

Cheeselover 發表於 19-10-30 10:13
Elenalan 介紹的城南舊事是一本非常好的書,可惜林海音再沒有精彩的作品 ; 我自己不不好武俠小說,工作後 ...
老舍的短文,白話文寫的通俗易懂,而且他自己也有幾個孩子,有些文章是專門寫個孩子的,非常適合小學生讀,例如小學語文課本都有一篇寫貓的。朱自清就比較文青,我覺得可能更加適合中學生,文章太多“好詞好句”,文學功底不好的話,體會不到文章的優美。

回覆樓主:

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-10-30 10:42
果然高手林立!
我也贊成朗讀的好處,常想叫兒子朗讀英文文章,大家可有推薦呢?
...
edgar allan poe

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-10-30 11:10
謝謝,是讀他的詩還是短文較易呢?短文是否都是偵探的?有其他嗎?推薦那一本書?
...
你認真㗎咁唸詩啦,無咁長。。。

Cheeselover 發表於 19-10-30 10:13
Elenalan 介紹的城南舊事是一本非常好的書,可惜林海音再沒有精彩的作品 ; 我自己不不好武俠小說,工作後 ...

城南舊事係我小時候好喜歡o既作品, 好似仲出左繪本。冰心作品比較「正氣」o岩初小生讀。我自己就特別喜歡郁達夫仲有顧城o既詩, 不過呀女有排都未o岩睇。
傳雷家書亦係非常好o既作品, 我本身特別喜歡傳雷o既翻譯文學。

朗什麼書,要看年齡和目標,eg, ,小學作文好似沙翁作品咁你估高定低分
‹ 上一主題|下一主題