用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 陳瑞褀喇沙
go

陳瑞褀喇沙 [複製鏈接]

校風和讀書氣氛怎樣?此校是否band 1尾/band 2頭?主要英文教學?

教師質素如何?關愛學生嗎?催谷型/愉快學習型?

Sorry太多問題,頭痕緊點選校,想入一間校風純樸、讀書風氣好和唔太催谷學習的中學。Thank a lot
   1    0    0    0

Duffy15 發表於 19-10-24 09:17
校風和讀書氣氛怎樣?此校是否band 1尾/band 2頭?主要英文教學?

教師質素如何?關愛學生嗎?催谷型/愉快 ...

其實band1至band2a 都好難太輕鬆!再要睇下你小學係邊間,好似我個仔咁小學唔輕鬆但上到間band2佢個人自信晒輕鬆左,但同校有其他學校入嚟就話唔易同多野做,所以輕鬆呢家野好睇人!
band1 九龍城大多校風同讀書風氣一定好,但見你問得陳瑞褀應該係邊緣人,咁自一揾間好d,自二先陳瑞褀吧!但如果想輕鬆真接入band2,佢一定enjoy

回覆樓主:

據hkpapa分類 陳瑞祺屬B2
33222同4+達B2A水平

如果你小朋友係B1,想入一間校風純樸、讀書風氣好的英文中學,不如試丘佐榮。學校唔催谷,但如果小朋友程度唔夠就要追囉。

多謝大家意見及資料,好有用。Thanks

Alanwalker 發表於 19-10-25 04:04
Hkpapa 不是完全對的
陳瑞祺係英中男校,英數比較強,4+40%-50%的女校/男女校就未必比佢強,始終中文同通 ...

謝謝分享 希望成績繼續向上

https://www.csklsc.edu.hk/plans_reports

Alanwalker 發表於 19-10-25 04:04
Hkpapa 不是完全對的
陳瑞祺係英中男校,英數比較強,4+40%-50%的女校/男女校就未必比佢強,始終中文同通 ...

點計都好,佢大學入學率計晒所有都係四成左右,真係唔高,條數仲差過培道。培道女校,數理科差到無輪,英文又一般,按你既講法,佢既入U率一定高過培道,但又唔見得。

不過有樣你啱,又無理由搵何官同陳喇比,就好似話培道係B1學校一樣令人無語。

屬(B1c-B2a),估計隨著"出生率"上升,陳瑞祺出現收到B2學生的機會會下降。你的孩子屬B1學生嗎?

按你的要求,陳瑞祺未必適合孩子成長,我比較建議"丘中"和"銀禧",這都是適合你的要求呢!

YmOra 發表於 19-10-25 10:48
屬(B1c-B2a),估計隨著"出生率"上升,陳瑞祺出現收到B2學生的機會會下降。你的孩子屬B1學生嗎 ...

但如果成績係1c或2a,用自行去銀禧可能會浪費左!今年人都多,係咪應該保守少少會好d?

In2c68 發表於 19-10-25 14:28
但如果成績係1c或2a,用自行去銀禧可能會浪費左!今年人都多,係咪應該保守少少會好d?
...

1c-2a基本係陪跑,但如果喜歡無理由搵間低D,入咗咪無得抽?

little_yolky 發表於 19-10-25 16:36
1c-2a基本係陪跑,但如果喜歡無理由搵間低D,入咗咪無得抽?

所以上年我玩果時都放棄自行,因太難我個見唔起,差d見左又驚無得玩抽獎!最後抽獎都係唔好彩number 又差,結果重要玩到叩門!所以話呢個派位要派得好成績運氣同異能缺一不可!

In2c68 發表於 19-10-25 20:07
所以上年我玩果時都放棄自行,因太難我個見唔起,差d見左又驚無得玩抽獎!最後抽獎都係唔好彩number 又差 ...

阿大樣樣有D。阿妹雖然無成績,但佢運氣一向仲好過家姐

In2c68 發表於 19-10-25 14:28
...

如果成績响B1c或B2a學生揀"銀禧",我會覺得讀很吃力。不過,响初中肯加倍努力,响銀禧成長係有可能越讀越好,只要孩子""決心夠大""就得了。

校風好好,學生有歸屬感,熱愛學校,啱B1尾B2頭的邊緣人,但係中四選科如選3科其中一科必須選化學😂,不知以後是否會改變。
‹ 上一主題|下一主題