用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
go

......

......

Arabellahk    發表於 19-10-24 13:43

哇,真的無念的甘多,我的念法比較簡單,最主要是根據banding 選學校,首選津校 之後同區,再之後男女校或女校~其他就無念甘多了~

王家爸爸    發表於 19-10-30 10:20
jli008    發表於 19-10-30 09:50

我主要睇BANDING+DSE成績, 地點, 校風, 多唔多嘢玩, 唔好勁谷

有d細路係un-谷-able, 仲要初中反叛期, 唔鍾意返學就大鑊。同埋我怕死讀書類, 全面d發展, 就算最終成績不如理想都想佢搵到興趣專長發展, 做個大方自信presentable的人

回覆 naicha 的帖子

同我念法一樣,我也怕上左中學成日追成績參加不了興趣班/課外活動~寧願讀得輕鬆點多參加些課外活動全面點發展~

資源分配、開拓和運用也是一個很關鍵的問題。例如:華仁一家基金以不同的方式幫助了許多的華仁仔; 本地龍頭辦學團體如 CCC、SKH、TWGHs、PLK..etc. 亦有穩健財務及資源去支援辦學。不要以為官校便肯定 hea 及了無新意,舉個例子:英皇書院有個教育基金,滾存已接近一千萬港元,旨在資助/贊助許多不同的英皇仔活動。擴建後的女英更不用多說,聳立於羅便臣道的新外貌及設施簡直壓倒其他神校甚至國際學校呢。可惜女校男生/男校女生在香港已成為歷史了!

醒目開學勳章

Banding - 校風 - 近

頭兩項不用多講,對我黎講,近亦好重要, 因為我見唔少中學生5點幾6點至離開學校,唔係一間係咁,係好多中學都係咁,各式各樣課外活動,學校近就唔怕因為夜唔參加,尤其冬天,放學天都黑了。

我果區無純男校或純女校,只有男女校。
宗教,外面好多都係基督教,所以都驚對佛教小學畢業的小朋友申請會較吃虧。

Arabellahk    發表於 19-10-24 13:46

0030 發表於 19-10-24 10:33
回覆 naicha 的帖子

同我念法一樣,我也怕上左中學成日追成績參加不了興趣班/課外活動~寧願讀得輕鬆點多 ...
係啊, 因為我自己中學時都好活躍, 美好回憶, 如果小朋友讀中學時只得讀書, 好似欠缺咗D嘢咁

nillnill 發表於 19-10-24 12:02
宗教,外面好多都係基督教,所以都驚對佛教小學畢業的小朋友不歡迎 ...
講到基督教好像好敵視他教小朋友,不會的。
我相信其他宗教也不會。
別杞人憂天

nillnill 發表於 19-10-24 12:02
宗教,外面好多都係基督教,所以都驚對佛教小學畢業的小朋友不歡迎 ...

你想多了。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 pauljr 的帖子

同意,我覺得中學返學半小時之內可以接受,因為小學我選了行路10分鐘之內的學校

banding,校風

距離45分鐘左右,我覺得可以接受,小學都35分鐘左右

自從西鐵綫、南港島綫及堅尼地城站全面通車後,更多學生可以跨區到九龍區/港島區的心儀中學上學,車程一般也少於一小時,真的很方便。不過,變相也令相關入學申請競爭加劇了不少呢! 例如西營盤站大堂以至般含道出口一帶,每天早上於返學時段,一片藍色旗袍校服的人潮十分壯觀。

前事不忘,後事之師。少少資料,以供參考:

2019年3月英皇中一面試點滴
~合共大約520申請人,全部人也有面試
~於星期六上午舉行
~最早時段:0800,最後時段1200
~絕大部份考生穿校服
~面試語言:粤語及英語(没有普通話)
~全程約一小時
~沒有太多小組討論
~沒有太尖銳學術/時事問題
~每次由一名老師提問(沒有面試團隊 interview panel)
~總體氣氛輕鬆
~小食部有營業
~家長可以自由參觀校園

2jkidsfather    發表於 19-10-27 15:46

回覆樓主:

選校都係banding加 阿女鍾意
咁就足夠了

参考:

https://www.edu-kingdom.com/foru ... =%E5%8D%87%E4%B8%AD

我會睇 Banding /校風/高中選修科/學校活動/功課/測考/交通,最重要係小朋友都鍾意間學校。

我會注重學校教學方法,師資,學習氣氛,公開試成績,入大學placement (多唔多目標大學錄取),地點。校園環境,校服屬於bonus, 有分加

kiwi2007 發表於 19-10-24 01:04
升中選校真的不簡單,大家也要鬥智、鬥策略、鬥耐力、鬥逆境智能。不論子女的預計 banding,相信最少應有以 ...
個人認為唔需要太多慮