用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大agent vs 細agent
go

大agent vs 細agent [複製鏈接]

而家正值海外升學熱潮,我都幫緊小朋友報緊英國學校我岩岩就係AA報的,感覺佢地好有效率,但係就覺得佢地比嘅學校唔太岩小朋友性格,有D大包圍咁
反而聽人講報細agent可能會跟得緊D,但校網比較細

我就想問下大家,因為我仲有一個細囡,想知道:

1)大家報agent會偏向點揀 (大/細/中)
2)係咪大agent都會比較冇咁personal咁同小朋友傾?
3)有冇家長會自己報?
   18    0    0    1

醒目開學勳章

candy_媽媽 發表於 19-10-23 16:51
而家正值海外升學熱潮,我都幫緊小朋友報緊英國學校我岩岩就係AA報的,感覺佢地好有效率,但係就覺得佢地比 ...

大細agent都問下,選一間適合自己的, 亦可以自己直接報名, EK不時都有agent介紹 (天南地北無所不知), 留心就會知道, 最緊要貨比三家

https://www.parentingheadline.co ... A0%AD%E6%A2%9D/4775
有冇睇過呢篇?有哂香港7間升學中心嘅比較
雖然有點耐之前 都可以參考下

而家正值海外升學熱潮,我都幫緊小朋友報緊英國學校我岩岩就係AA報的,感覺佢地好有效率,但係就覺得佢地比嘅學校唔太岩小朋友性格,有D大包圍咁
反而聽人講報細agent可能會跟得緊D,但校網比較細
我就想問下大家,因為我仲有一個細囡,想知道:
1)大家報agent會偏向點揀 (大/細/中)
2)係咪大agent都會比較冇咁personal咁同小朋友傾?
3)有冇家長會自己報?

呢排我有搵緊新加坡中學留學, 大細 agent 都有搵, 因為係香港唔係咁多間 agent 做新加坡

大agent (上市公司): 搵咗張堅庭代言嗰間大X, 嗰個接我 cold call 跟我 case 嘅係某 branch 經理. 唉! 佢無咗影, 失咗蹤咁, 暫時我見該新加坡學校香港 approved agent 考入學試 center 而我聯絡到嘅只係呢間大X, 大X 再唔覆我申請進度及幾時可以考入學試, 我嬲嬲地考慮吓安排阿女飛去新加坡考入學試, 到時係新加坡順便考多幾間學校入學試

細 agent: 加拿大及新加坡最近都聯絡緊, 自己感覺個人化啲, 傾談舒服啲, 我個人鍾意細 agent, 疑似跟得貼啲.

英國嘅話我識Academic Asia(AA) 同 Britannia (英識教育)
兩間都係比較大嘅
個人覺得都係揀間大嘅好,學校嘅量多,你去間細嘅個agent同你係咁吹水好friend咁但係揀唔到間好嘅學校咪本末倒置左

Arch 同Kaplan 呢兩間好唔好?

回覆 candy_媽媽 的帖子

個agent會唔會好in depth同小朋友傾同agent大小冇咩關係。。。

自己經驗就amber/britannia/LinkedU 嘅agent 會幾貼身

amber agent WhatsApp 隨時都搵得到,咁有咩問題都可以隨時問
但我識人係amber報大學就唔太pleasant,傾左好耐都係揀唔岩科,本來係想讀D寫作科,但最後揀左個讀linguistic嘅新科,最後都冇去到

britannia我覺得睇你自己有冇耐性,因為agent有D難book
同埋要個小朋友都好involve個process先得,因為佢地agent好多都係英國回流,問小朋友D問題會好深入不過佢地揀嘅學校係幾岩個小朋友,我男朋友細佬最後跟佢地報左culford,因為佢鍾意踢波

LinkedU agent隨時都會搵到,會不斷問你D程序做好未,
會好主動提返你有咩要做/冇咩文件要交

Acatmom 發表於 19-10-24 12:39
Arch 同Kaplan 呢兩間好唔好?

這兩間唔係 agent, 係 Education Centre.  佢地係幫小朋友去預備考入學試或者面試, 佢地唔會幫小朋友搵和報學校.

qoo...qoo 發表於 19-10-24 12:45
個agent會唔會好in depth同小朋友傾同agent大小冇咩關係。。。
自己經驗就amber/britannia/LinkedU 嘅agent 會幾貼身
amber agent WhatsApp 隨時都搵得到,咁有咩問題都可以隨時問
但我識人係amber報大學就唔太pleasant,傾左好耐都係揀唔岩科,本來係想讀D寫作科,但最後揀左個讀linguistic嘅新科,最後都冇去到
britannia我覺得睇你自己有冇耐性,因為agent有D難book
同埋要個小朋友都好involve個process先得,因為佢地agent好多都係英國回流,問小朋友D問題會好深入不過佢地揀嘅學校係幾岩個小朋友,我男朋友細佬最後跟佢地報左culford,因為佢鍾意踢波
LinkedU agent隨時都會搵到,會不斷問你D程序做好未,
會好主動提返你有咩要做/冇咩文件要交

LinkedU 算唔算細 agent? 我自己當佢係細 agent.

呢兩年來接觸過男老板 (問英國大學) 及其中一個女顧問 (問英國中學), 可以 tailor made 學校, 我想報邊間中學及大學佢都可以幫忙報名申請 (英國大學除咗最 top 嗰5間 - Oxford, Cambridge, LSE, UCL, Implerial 唔幫手報外). 如果阿女去英國讀書, 我會選呢間幫手攪, 跟得到

AL718 發表於 19-10-24 14:46
這兩間唔係 agent, 係 Education Centre.  佢地係幫小朋友去預備考入學試或者面試, 佢地唔會幫小朋友搵和 ...

有冇一些好的agent可以介紹,想一次報UK及USA嘅U 呢?

Acatmom 發表於 19-10-24 14:57
有冇一些好的agent可以介紹,想一次報UK及USA嘅U 呢?

這個我不清楚, 因為我冇用agent.

AL718 發表於 19-10-24 15:22
這個我不清楚, 因為我冇用agent.

方便我pm問下你教下路嗎

Acatmom 發表於 19-10-24 15:51
方便我pm問下你教下路嗎

Ok. No problem.

qoo...qoo 發表於 19-10-24 12:45

我覺得大agent除左學校更多之外,仲有多D backup/ 硬件
呢d 對小朋友都好重要
eg 有冇機票package 有冇銀行服務 boarding 嘅話有冇得考ukiset

印象中aa同英識都有平機票,英識有埋ukiset考試同英國銀行service
到你真係送個小朋友出去你就覺得冇呢d好麻煩架喇⋯⋯

細agent想報某d學校真係唔會比你報到, 因為某D大校可能佢地成年先報得一次,根本冇經驗
大agent就唔會有呢樣野

BBom 發表於 19-10-24 17:40
我覺得大agent除左學校更多之外,仲有多D backup/ 硬件
呢d 對小朋友都好重要
eg 有冇機票package 有冇銀 ...

AA 都有Ukiset 考
其實係一家四口子

好睇你想去邊個國家
如果你話一定係去英國嘅話就英識教育
全行真係識得d英國學校/知道學校最detail嘅一定係佢地
澳洲就IDP,加拿大就canalite
美國可以諗麗斯

candy_媽媽 發表於 19-10-23 16:51
而家正值海外升學熱潮,我都幫緊小朋友報緊英國學校我岩岩就係AA報的,感覺佢地好有效率,但係就覺得佢地比 ...

講服務細agent一定好過大agent好多,尤其是今年個個都想走 ,個個agent都同我講今年多咗差唔多成十倍生意, 根本就做唔到咁多嘢 ,個個都搵大agent,結果一定唔會跟得好好。
但係大agent有一個絕對優勢 ,尤其是最大嗰兩間因為有好多英國嘅top中學都係exclusive, 由佢哋先至可以報名。
所以我今年報嘅策略係exclusive嗰啲學校就搵大agent報, 其他嗰啲就搵細agent。
要自己報嗰啲通常一係就係超級名校,一係就收好少海外生,大部分都要你親自飛過去做interview, 呢樣嘢你自己衡量下啦。
總之搵學校樣樣嘢都要親力親為好啲,佢哋個個都係生意人 ,見你個女冇乜機會嘅話 ,佢就唔會跟㗎啦!
今年嘅情況好嚴峻 ,我相信可能報十間中學 ,我當然係指成績好過啲啦,可能都冇一間收! 所以今年大家搵學校嘅時候都要降低少少標準最top嗰幾間每間都超過100至200人報名!

c94905138 發表於 19-10-24 20:38
講服務細agent一定好過大agent好多,尤其是今年個個都想走 ,個個agent都同我講今年多咗差唔多成十倍生意 ...

報10間咁多!考入學試都好攰喎

kct18 發表於 19-10-24 21:09
報10間咁多!考入學試都好攰喎

我嘅意思係今年 競爭太激烈 ,報十間都可能冇一間收 ,當然實際上真係冇可能報十間啦。

c94905138 發表於 19-10-24 20:38
講服務細agent一定好過大agent好多,尤其是今年個個都想走 ,個個agent都同我講今年多咗差唔多成十倍生意 ...

你講嘅策略絕對係萬全之策,大agent純粹有top school聯系,佢哋唔會點跟,係因為比得的top school,你嘅成績都一定啱學校,係學校想要你多過你想要,選擇權已經喺你嗰度,細agent貼身係佢地生存之道。
‹ 上一主題|下一主題