用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 冷氣吹頭問題
go

冷氣吹頭問題 [複製鏈接]

想問下各位家長, 你地小朋友學校有冇冷氣吹頭問題?
阿女今年九月剛返小一, 有幾個同學仔吹冷氣吹到發燒, 到宜家仲咳唔停, 包括我女。

我地返學校開家長會的時候, 見到班房冷氣出風是中間微微向下, 有大半班的同學仔都會吹住。

今個月頭老師幫阿女調了位置, 但阿女到宜家仲未好返, 以前未試過病甘耐。

我想知系唔系間間小學冷氣都系甘? 歡迎大家討論下。
   0    0    0    0

可能每年開學剛清洗的冷氣機特別凍。阿仔試過凍到震不過無病到,之後給件冷衫佢返學著,通知老師後調位處理便算。

回覆樓主:

家長可否同學校商量解決辦法?
例如加檔板

回覆樓主:

我地學校既冷氣機出風口加裝左塊板擋風,所以唔會直接吹到學生。

Poyau    發表於 19-10-26 12:54

scgift 發表於 19-10-25 14:04
我地學校既冷氣機出風口加裝左塊板擋風,所以唔會直接吹到學生。

呢間小學好好(emoji)(emoji)

校長未必肯加檔板, 因為一班之中, 總有人叫涷, 又總有人叫熱, 校長費事煩,

冷氣吹住個頭, 亦唔係著多件冷衫就解住到,

我當時的情況, 就是請班主任幫我仔調位, 調到遠離冷氣的位置, 如果下次調位時又調近番冷氣, 仔仔就會直接同老師講自己唔受得冷氣, 吹冷氣會頭痛, 老師都怕左佢, 以後fix在同一個座位.

jaycee_mami 發表於 19-10-26 10:35
校長未必肯加檔板, 因為一班之中, 總有人叫涷, 又總有人叫熱, 校長費事煩,

好好的提議,暫時都係甘。只係阿女細膽,之後如果調位,都係要我出聲。
‹ 上一主題|下一主題