用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Queen Ethelburga and Concord College
樓主: 24-Seven
go

Queen Ethelburga and Concord College   [複製鏈接]

db7mu23 發表於 19-10-22 08:36
我收藏了早幾年QE評語 !
你好, agent都有向我介紹呢間學校, 請問可以PM我之前嘅評語嗎? thanks

我仔今年中三, agent都有同我介紹呢間, 但網上真係搵唔到太多關於佢哋嘅評語... 請問有冇家長可以分享下? 唔知點揀好, 最初見佢哋成績幾好, 設施又勁吸引!

回覆 db7mu23 的帖子

可否pm QE的comments? Thanks!

剛收到QE Year 9 offer,因近期才開始研究UK boarding schools,想知道早幾年發生的事情,可否PM我?謝謝大家!

wendycyp 發表於 23-2-17 10:04
你好, agent都有向我介紹呢間學校, 請問可以PM我之前嘅評語嗎? thanks

Can pm me?
Thx

Can pm me? Thx

Can pm me, thanks

我是目前QE學生家長, 學校有好有唔好. 總括而言是家長為先的感覺.

好處是
1. 學校跟家長的接觸方面比較周到, 這點跟香港私校有點像.
學校什至讓中文(PTH/廣東話)老師跟我接觸. 幫助在家長語言上有溝通.
家長提出的要求會認真跟進. 包括對於課程、讀什麼科. 不過跟進了不一定如願.

我的例子是子女去讀1 YR-GCSE, 我見學校時以為是讀PHY , CHEM , BIO 三科, 但入學時原來只讀6科.
只能讀PHY, CHEM,BIO 3科science 其中2科. 另外F. MATHS 也不能讀, 因為他們是在YR10讓學生考了GCSE, 成績達一定程度才可以讀.
當時我首先跟學校complaint PHY, CHEM, BIO 問題, 因為我是自己親自約一個session 問學校收生老師的, 所以真不知為何會誤會. F. MATHS 之前我是沒問過, 不過學校也沒有主動告訴過的. 反正學校老師解釋是GCSE 只要有6科就可以升A-LEVEL 了, 1YR GCSE 怕不夠時間讀所以通常只讀MIN.
不過我覺得6科太少, 起碼8科.
最後學校同意先讓學生測試一下水平, 包括PHY , CHEM , BIO 及MATHS , 再決定對剩下那科science 及F.MATHS 的處理.
最後, 仍然是6科,不過不讀 MATHS, 改讀F. MATHS, 而剩下那科science 就自修, 但可以隨時去問老師. 每星期其實每科都有一節類似自修課, 可以去上, 老師會在, 不是上課但可以問問題.
我後來知有些其他學校是可以加讀科目. 而QE我問過, 學校一直說已排了時間表, 時間表沒空堂, 所以加不進去.

2. 另外學校YR12/13 的學科比較多及廣, YR11之後留在在那裡讀YR12/13也是這個原因

3. QE 畢竟是學校, 而不是像CARDIFF/OIC那些FEEL LIKE 補習班

4. 雖然學校設備不是選這學校的考慮因素, 不過房內有洗衣機, 24小時空調又真係唔錯.

不好處是

1. 個人而言, 我見學生沒什麼歸屬感
原因不太好說, 因為我只是家長不是學生. 不過反正子女都對老師印象麻麻.

2. 學校有個很奇怪的POLICY, yr12新收學生中, 成績好的可以申請獎學金, 但自己學生升上去的, 完全沒有申請獎學金的機會. 我其實flight 過. 當然flight唔到獎學金.

3. Personal statement SUPPORT 存疑
我聽有些HK AGENT 說英國學生即使不是early application 的, 暑假前就寫第一稿, 但QE是放完假回去先慢慢寫.
反正就是覺得中間的COACHING 也沒太多, 我問我子女, 似乎是10-11月才成稿. 總之是12月初先交.

4. 學費貴.

我知QE聽說以前有出叫ed 剷 POST, 聽說什至是出律師信, 不知真假.我話先放在這裡, 以上純屬個人親身經驗.如果QE有不滿, 我是歡迎出信比我指教.剷POST 嘛, 反正我控制不了,所以ed自便吧.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊