用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想學吹喇叭(銅管樂器)的疑問
go

想學吹喇叭(銅管樂器)的疑問 [複製鏈接]

仔仔表明想學小號,但似乎其他銅管樂器(金色果啲)都接受。我都好想佢學吓樂器,但有以下問題:
1. 小號係咪會好嘈? 因爸爸話好怕嘈
2. 色士phone適合小二生學嗎?(因屋企附近只揾到琴行有教色士風比較接近) 好像色士風主要演奏都係悲情歌?
3. 如有知道沙田區有地方教小號的話請告知
   0    0    0    0

小余 發表於 19-10-21 01:03
仔仔表明想學小號,但似乎其他銅管樂器(金色果啲)都接受。我都好想佢學吓樂器,但有以下問題:
1. 小號係 ...

小號發音比較難,可能有一段時間都不成譜,大人細路都要有耐性。小號亦有減聲器。

學樂器係一件長期投資既事,時間,金錢等,我覺得唔可純粹睇細路隨口UP 決定。

回覆 小余 的帖子

Saxphone, 要睇下小朋友手指夠唔夠長按 Alto, 如果手指唔夠長要吹 Soprano 高音.
我仔樂團有個小朋友就係手指唔夠長, 要吹 Soprano, 但都手指夠長時又要轉回 Alto, 個人意見, 先帶小朋友去樂器公司問下小朋友是否合適吹色士風先再決定, 始終件樂器價錢唔平.

先去 D 音樂中心評估下是否合適好 D...
我仔評估適合小號, 佢真係會唱得響, 相返我先生點吹都唔響的.
另我都有買滅聲口噐. 不過日間練問題應不大....

回覆樓主:

小號吹都會發出一定聲量的聲。用滅聲器會應音色。

回覆樓主

我仔本來一心想吹小號,但試吹時發覺嘴形不適合,現在改吹長號,所以最緊要試吹。

‹ 上一主題|下一主題