用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日培橋面試
go

今日培橋面試

今日囡囡面試完出黎,係老師面前跌親,老師第一句唔係問我個囡有冇事,睇下有冇受傷,係好不耐煩咁同我個囡講,「你做咩事呀?!」仲要係我自己扶返佢起身,我心諗洗唔洗咁既態度,我真係愈諗愈嬲

popopaco 發表於 19-10-20 00:37
今日囡囡面試完出黎,係老師面前跌親,老師第一句唔係問我個囡有冇事,睇下有冇受傷,係好不耐煩咁同我個囡 ...
唔係麻

今日囡囡面試完出黎,係老師面前跌親,老師第一句唔係問我個囡有冇事,睇下有冇受傷,係好不耐煩咁同我個囡 ...

老師?係咩位置?

通常in完之後會開始多呢D惡意消息。如果 間學校真係咁差,建議first in 收咗你都唔好讀

2849 發表於 19-10-20 22:12
通常in完之後會開始多呢D惡意消息。如果 間學校真係咁差,建議first in 收咗你都唔好讀 ...

小兒尋日in完好鍾意呢間學校
話打算係呢度讀埋大學
小小年紀唔知道競爭幾激烈
希望有緣份啦

我個時段見到 IN 完全部係由大姐姐帶落地下接送區,見唔到老師,你咩時間去?

回覆樓主:

由報名到面試安排,到琴日接見後嘅接送安排都好好, 正如上面幾位所講 接送嗰時係啲 哥哥 姐姐帶返落去 地下 接送區接送 整體好 順暢。

chrisbayon08 發表於 19-10-21 13:23
我個時段見到 IN 完全部係由大姐姐帶落地下接送區,見唔到老師,你咩時間去?
...

Yes agree
應該係冇機會見到老師
係由大姐姐and 嬸嬸去handle接送

我反而覺得校長同副校長好好,講talk答問題冇停過。其實係有分節,但我見兩位校長冇停過,我三點入去聽,到我差唔多五點走,佢都仲答更問題。其實三點至五點已經係橫跨左兩節,中間佢都冇離開過~~~

回覆 popopaco 的帖子

既然唔鐘意,就唔好諗佢有無OFFER啦。 
選一間你自己鐘意既讀吧。

tummypooh 發表於 19-10-21 14:54
我反而覺得校長同副校長好好,講talk答問題冇停過。其實係有分節,但我見兩位校長冇停過,我三點入去聽,到 ...

我都覺個校長幾好

成個流程好暢順, 不過我發現唔少人講唔咸唔淡廣東話, 連REG既老師都係.

我反而覺得校長同副校長好好,講talk答問題冇停過。其實係有分節,但我見兩位校長冇停過,我三點入去聽,到 ...
我早上時段10-12 點都係見到校長同副校長答緊問題

pollywcw 發表於 19-10-21 15:16
成個流程好暢順, 不過我發現唔少人講唔咸唔淡廣東話, 連REG既老師都係.

其實校長都係

係接送區有個老師企係到,唔係大姐姐或大哥哥

同埋我只係講下我既感受,咁都唔得?

係呀,我都覺,應該冇乜校長肯比大家問咁耐,同埋感覺到佢 d planning 好仔細同 long term

回覆 pollywcw 的帖子

能講流利普通話的中文科老師,他們講廣東話通常都會有些發音不正,針無兩頭利,但培僑的中文老師是不會和學生用廣東話進行溝通,全部以普通話交流,所以面試時就算從未學過普通話都不是問題,學校有信心日後能教好普通話。

培僑既收生方式, (2018年)
將會有700人進入第二輪面試,面試會個別面見老師,會問中英數及生活相關的問題,問到面試會否接見家長,吳校長指學校不設家長面試環節,他解釋這做法作用不大:「在首輪面試時我會全日在禮堂,讓家長隨時發問,都是家長in我,不是我去in家長,我們覺得家長瞭解學校更為重要,要想清楚孩子是否適合在這裏讀書。」吳校長指互相瞭解更重要,當家長瞭解及認同學校,每年獲取錄的學校放棄學位的人不多。
https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E ... 3%E8%9D%95%E5%BA%95

pollywcw 發表於 19-10-21 15:16

大部分都係福建人