用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 計劃中三過英國讀書,小學學制的選擇
go

計劃中三過英國讀書,小學學制的選擇 [複製鏈接]

小兒現在只是讀幼稚園,計劃中學,最遲中三都會去英國讀書
考慮到將來銜接問題,請問選擇小學時,應該選IB學制還是local?
謝謝意見
   1    0    0    0

小學選什麼也冇乜所謂,因為你都未知你小朋友去英國時會讀IB 定 A level.

siubobo1507 發表於 19-10-19 18:37
小兒現在只是讀幼稚園,計劃中學,最遲中三都會去英國讀書
考慮到將來銜接問題,請問選擇小學時,應該選IB ...

中文小學
學好中文

咩學制都冇問題,唔會銜接唔到,大家都係學嗰啲野,基礎搞掂就好快追到,更何況,你都唔知將來仔仔入嘅中學係考 IB 定 A Levels。

考左小學先再諗,就算操到好 fit 都唔包你有 offer。Touch wood 唔好彩直私全軍覆沒,你都揀都冇得揀,要讀官津。依家諗得咁遠,就好似一個小學生諗將來大學選科咁,連中學都唔知入邊間,變數太多。

最起碼中英數三科攪掂,再專注最小一體一藝,第日上到中學再入校隊或樂團表演咁就最好。

謝謝各位意見

我仔今年9歲,佢bb時爸爸已經plan 第時去英國讀書,爸爸想仔喺香港讀好英文過到去易pick up, 但我又想佢學好中文先。所以揀咗間英普幼稚園,諗住上到小學再諗邊條路。  k3嗰年仔班主任就認為仔性格適合讀國際學校多d(果然當年考10間直資/私校,都全軍覆沒),雖然當年仲有唯一選擇,係第一輪已入九龍區男校,但睇返仔性格,就選擇讀國際學校(IB), 呢間學校係國際學校中hea 中之hea嘅is, 所以最近打算安排仔中學去英國,兩個agent 了解完亞仔,再睇埋成績表,都話仔最好揀返IB school, 因為以佢哋經驗,仔過到去英國係如果讀英國課程會好吃力。

‹ 上一主題|下一主題