用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小,其實實質內部係點?
樓主: patpat0410
go

福小,其實實質內部係點? [複製鏈接]

nwchan 發表於 19-10-20 18:27
既然唔係自己杯茶何必再去執住個㸃去講。

正如宗教學校宗教堂有多有少,難道都要質疑?

講得啱

教會學校日日祈禱唱聖詩(emoji)
又不見到個個出黎都信教

佛教學校日日食齋
畢業生係唔係全部剃頭出家?(emoji)(emoji)

jenurbabe    發表於 19-10-25 17:01
b3410    發表於 19-10-22 23:26

回覆樓主

入番正題
內部實質係點

所有科目用英文學,
但中文程度貼住津校水平
仲有文學方面的學習
課內課外活動好多
啲學生好乖好有禮貌
Presentable and articulate
啲學生除本地比賽,
好多時會去海外參賽,
當然亦有參加全國賽,
都攞好多獎。
一般學生肯參加都會有。
課程校本,唔淺
啲小朋友算係又玩得又讀得,
老師好有愛心,好關愛,
對家長亦好多支援,
有家長教室。
師生比例1:10,
學校重視教唔教識啲學生,
所以老師堂少,但要做教學研究,
老師攞好多教學獎。

再講一次,真係唔啱怕「紅」嘅人

李大人 發表於 19-10-20 17:13
保良局董事,全部紅,係政協,點解又有咁多人去陳守仁?

身體好誠實

Janetip 發表於 19-10-21 02:39
身體好誠實

口嫌體正嘍

回覆 Mathew0214 的帖子

感謝回覆,的確是想了解在教學模式上的情況,想看看在學習的過程中認識學校的重視部分,
才能知道是否接受學校,也感謝各位的意見~!

amidreamer 發表於 19-10-20 18:08
同意,唔鐘意就唔好揀。

不過其實讀小學姐,有必要唱國歌升國旗咁密咩?係教育一部分?政府都未有咁密:hap ...

其實愛國係發自內心,唔係日日升吓旗唱歌仔就可以唱到出嚟,你睇吓我地大陸嘅官員,自細夠日日唱,仲入埋共產黨,咁又點?個個咪囉住外國居留權,送哂全家去外國接受人地教育,仔女日日唱住外地人國家嘅國歌。
返嚟香港,你睇我地嘅前特首同現仼特首,愛國嗎?佢地話香港細路唔夠愛國,要整頓通識,咁佢地家人細佬喺邊接受教育呢?前特首愛國嗎?據聞地下黨都入埋,天天話香港班細佬唔愛國,咁佢自己啲細佬呢?自細就出國啦!咁佢自己呢?佢親口話佢想老咗喺英國生活種吓花喎!

patpat0410 發表於 19-10-19 11:38
家人有因為福小的名,想不去面試,
但有雙班主任,又是英文學校,
有人分享又讀得開心,

唔好考啦,留番個機會俾有心人

"家人有因為福小的名,想不去面試"唔怪之得周街都係"亞強"同"亞康"

patpat0410 發表於 19-10-19 11:38
家人有因為福小的名,想不去面試,
但有雙班主任,又是英文學校,
有人分享又讀得開心,

回覆正題

一般學生英文係勁過津小,初小學生絕對可以非常自如用英文溝通,學校英文語景非常好,英文課程好,初小有 d 科兩個班主任一齊教,普教中,但小朋友通常以英粤溝通,同小朋友屋企常用粤語有關係,中文係大部份學生要努力科目,因為接觸中文時間比一般津校小,同埋普教中,一般要投入更多時間先可以掌握好普通話同廣東話,但學識拼音佢哋之後係可以自己拼d字出黎,家長要有心理準備係要追中文,因為學校冇諗住教淺,要拍住出面津小,中文堂係最多。數學係英數,本質上中數會深過英數,所以數學我覺得淺過津小。

差唔多全部學生有閱讀習慣,因為學校功課每日都要睇中英文書,會慢慢發現同學其中一個話題係互相借書,咩書好睇,呢樣學校真係做得好。

學校行政真心有時都亂亂地,不過校長好強,有心攪好學校,我相信好多人係欣賞校長選福小。校長同學生講明唔可以 bully, 政治不帶入學校,如有心 challenge學校升旗,唱國歌,麻煩另覓心頭好亦不要為學校帶來不必要的麻煩。

學生真心唔算好乖,因為福小鍾意收活潑同 active 學生,同埋學校唔算太多 rules, 好多其他學校嚴好多,所以有時上堂嘈 (除咗比較惡既老師既堂會乖),但 overall 係學生勇於表達自己。

課外活動同其他學校差唔多,有學校特色既獨輪車,鍾唔鍾意就個人喜好啦,其他唔覺有咩特別。有機會比唔同學生小息時表演佢哋專長,幾好,學校唔算專谷精英,反而係每個學生都有發揮機會,咁樣好唔好亦都係見仁見智,有 d 家長鍾情精英制。

成績操行 ok 可上福中,福中以我所知冇罷課,福中校長想學生專心學業,如果認為連罷課自由都唔俾學生亦可不作考慮。

nwchan 發表於 19-10-21 20:09
回覆正題

一般學生英文係勁過津小,初小學生絕對可以非常自如用英文溝通,學校英文語景非常好,英文課程 ...

我喜歡福小,正正是因爲校長,真心喜歡福小這位校長。
我家小孩當初見咁多間學校最喜愛的也是福小。
可惜我哋與福小無緣,希望有機會入到嘅家長珍惜。。

宮二 發表於 19-10-20 11:31
查實很多近年熱門新派無宗教的直資都一樣「紅」,要睇清楚校董名單才知道的。
...

全對。

2014 事件後,有北風吹話事件根源係學生唔了解唔認同中華文化。無幾耐某極搶手直資,來年收生強制所有學生讀本地中文課程,話幫助佢哋融入本地文化云云。

Mathew0214 發表於 19-10-20 19:08
講得啱

教會學校日日祈禱唱聖詩(emoji)
講得幾好笑!

areyouangry 發表於 19-10-21 20:30
我喜歡福小,正正是因爲校長,真心喜歡福小這位校長。
我家小孩當初見咁多間學校最喜愛的也是福小。
可惜 ...

我都好鍾意呢間小學, 一,無宗教...二, 就係喜歡佢係"紅"..可惜小兒今次1st in已出局, 唔知會唔會係細仔原故, 所以唔收, 希望過兩年以插班重讀生再考。

回覆 nwchan 的帖子

你好詳細呀!!你是用家嗎??
因為福小資料唔算多,你的分享很有用~!!

patpat0410 發表於 19-10-25 14:08
回覆 nwchan 的帖子

你好詳細呀!!你是用家嗎??

yes 用家,唔係用家都唔敢亂講啦
‹ 上一主題|下一主題