用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光 / 聖母玫瑰 / 聖羅撒 大家俾D意見? ...
樓主: world309
go

九龍真光 / 聖母玫瑰 / 聖羅撒 大家俾D意見?   [複製鏈接]

wawa70 發表於 21-7-8 07:23
回覆 whyl 的帖子

聖羅撒沒有跌Banding,一直都保持Band1B頭水平,不過這兩年就真係多咗人退學(留學)和轉 ...
謝謝!即是都有勁人再上一層?

可否分享學校的點滴多些?例如老師關爱,返學苦悶嗎(無得外出午飯。。。)功課,課程深淺,選科,數理科成績。。。

如果同聖母玫瑰比較,那間較好?

回覆樓主:

其實你係咪想自行報SRL

whyl 發表於 21-7-8 12:44
謝謝!即是都有勁人再上一層?

可否分享學校的點滴多些?例如老師關爱,返學苦悶嗎(無得外出午飯。。。)功 ...

其實你係咪想自行報SRL?

聖母玫瑰唔多人提..... 好低調...

回覆 wawa70 的帖子

可以分享多啲聖羅撒的資料咩?例如英文係咪特別深?好似教深一年的。除咗精英班,其他班功課量同quiz 多嗎?學校的課外活動和補底是如何?
謝謝🙏因小女將會入讀嚟緊中一,想知道多啲學校方面的資訊

gracelam 發表於 19-10-23 14:50
Band 1天主教女校除左上智,諗唔度邊間係有自由同唔嚴。

上智自由同唔嚴咩???

舊帖,而家九真上得好快

mrcmwong 發表於 22-5-30 14:34
舊帖,而家九真上得好快

九真近年公布 DSE 數字越嚟越少
以往有齊各主科4+ 跟住就無數學4+
上年連中文/英文/通識4+都無實數

九真
2018年 | 2019年 | 2020年 | 2021年
中文4+ 61.6% | 62% | 66% | >50%
英文4+ 50.5% | 57.6% | 50% | [·]
數學4+ 44.8% | [·] | [·] | [·]
--------------------------------------------------------
CEM4+ 52.3% [>39.9%] [>38.7%] [·]
通識4+ 44.8% | 66.7% | 51% | >50%
--------------------------------------------------------
主科4+ 50.4% [>46.6%] [>41.8%] [·]

33222 78% | 88% | 近86% | 83%

https://www.ktls.edu.hk/docs/school-documents/

https://www.ktls.edu.hk/zh/docs-zh/publications/
‹ 上一主題|下一主題