用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光 / 聖母玫瑰 / 聖羅撒 大家俾D意見? ...
樓主: world309
go

九龍真光 / 聖母玫瑰 / 聖羅撒 大家俾D意見?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-10-23 14:54
MSS坊間係評為非常闊鬆既中學喎,MCS都係,點只得一間呀~~~

係喎!  呢2間寬鬆到唔記得係天主教
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

上智點鬆法?想知多少少。
同埋點解套校服裙點解有連身和唔連身兩款既呢?

cc123456 發表於 19-10-24 08:25
...

高中同初中呀。

學校唔覺得好嚴,會俾同學一定自由度。比較一般女校鬆。例如上次運動會,有同學唔小心著錯短褲,仲要唔小心兜口兜面撞正校長,都無俾人話,其他學校罰企了。又例如手機唔駛鎖locker,但同學自己要confirm關機,唔記得響咗,任何理由都要手機罰坐監一個禮拜。波鞋唔駛100%純白色,裙無人check,我見高年班有同學無及膝。

kirstyau 發表於 19-10-23 14:27

以前6年冇得出去Lunch,但近年改左S6可以。但地理位置附近 ...

我哋校長都係舊生。D舊生校長特別有歸屬感

...

不如咁講,傳統天主教女校係點?

老師有無上權威,一言堂,嚴守校規,對較"活潑"的學生加以管轄或有相應懲罰,每個囡囡被薰陶成一個模樣,乖巧有禮,不準辯駁。

咁如果學校唔係咁做法,咪相對寬鬆囉。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Poyau 發表於 19-10-23 10:51
聖羅撒 > 油真 > 聖母玫瑰 > 九真
我認為油真DSE 成績唔會低過聖羅撒, 中學既收生要求亦高於聖羅撒.

Sing13 發表於 19-10-24 10:46
我認為油真DSE 成績唔會低過聖羅撒, 中學既收生要求亦高於聖羅撒.

唔見得好過,睇DSE成績其實差唔多。SRL仲要收哂小學band2。油真應該全收band1。

但無可否認油真出名過SRL。

SRL既DSE成績,你可能覺得冇乜驚喜,近幾年4主科level4平均都是66%至68%, 英文和通識的level4成績ㄧ向分别是8X%7X%。年年差不多。

ktdanielli 發表於 19-10-24 20:21
SRL既DSE成績,你可能覺得冇乜驚喜,近幾年4主科level4平均都是66%至68%, 英文和通識的level4成績ㄧ向分别是 ...

如果比較4+%,3322,入U%都好過。

主科4+%係數低過油真(希望學校想下辦法),但英文,LS都高近雙位數%。

5+油真冇出比較唔到。

只係大部份人慣性睇名氣。

回覆樓主:

SRL有樣好傳統,要帶運動衫返學校換。

kirstyau 發表於 19-10-24 21:24
SRL有樣好傳統,要帶運動衫返學校換。

有實際需要,夏天着運動短褲,睇蝕曬,梗係返學換。

ktdanielli 發表於 19-10-25 07:53
有實際需要,夏天着運動短褲,睇蝕曬,梗係返學換。

其實唔意外,女校傳統,知仲有第間女校都要,不過始終要帶多袋野,鞋煩D 。

家姐嗰間比較寬鬆 ,我聽到都有啲意外 可以穿運動服,但一定要長褲。如要換短褲,就要帶返去。

kirstyau 發表於 19-10-25 09:26

其實唔意外,女校傳統,知仲第間女校都要,不過始終要帶 ...

SRL 冬天可以着運動衫返學,因為穿長褲, 麻煩只係夏天遮.

ktdanielli 發表於 19-10-25 09:48
SRL 冬天可以着運動衫返學,因為穿長褲, 麻煩只係夏天遮.

仲以為全年都唔得。

ktdanielli 發表於 19-10-25 09:48

我哋學校夏天響短褲出面著多條長褲

ktdanielli 發表於 19-10-24 20:21
SRL既DSE成績,你可能覺得冇乜驚喜,近幾年4主科level4平均都是66%至68%, 英文和通識的level4成績ㄧ向分别是 ...

SRL個成績仲唔驚喜?咁你要求係咪高咗D呢?要記住,佢地係接收咗部分小學部B2學生,而且九龍城同沙田都唔會最top既學生揀佢。相反,油真收好多好好既學生。

...

上智嘅鬆係有別於其他天主教中學,我記得和十分欣賞响簡介會時校長分享過,進來的學生不是讓學校怎樣去管同學,而是教曉學生怎樣去學習"管理自己"。所以,我認為上智嘅鬆係因學生正面學懂管理自己而有使校長老師們的放心。係值得贊賞的。

按數據皇之前比較過嘅幾年 DSE 數據,srl 係成績優異d..

今年油真成績進步了.. srl 還未見有資料..

kirstyau 發表於 19-10-25 09:26

其實唔意外,女校傳統,知仲第間女校都要,不過始終要帶 ...
我現在都見到中學生多數著運動服返學,
波鞋重可以唔係白色 !

我覺得咁樣好正, 唔洗帶運動服及鞋, 又多野, 又煩, 忘怕記拎 !

subb 發表於 19-10-25 11:24
我現在都見到中學生多數著運動服返學,
波鞋重可以唔係白色 !

波鞋通常有"70%"白色部分就可以。
‹ 上一主題|下一主題