用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資
go

考直資

如果只是想去考直資,拎個經驗,而多數不會讀,咁去唔去參觀好?

tomato100hk 發表於 19-10-17 17:29
如果只是想去考直資,拎個經驗,而多數不會讀,咁去唔去參觀好?
參觀下無壞

回覆樓主:

參觀吓增廣見聞

回覆樓主:

吾讀吾知學校好
吾考吾知成績高
去試試實力都好!

醒目開學勳章 王國長老

Why not,又唔駛錢
不過要同小朋友溝通好。怕到時大家期望有落差會有失望(例如考到,但父母話唔要,等派位,而其他同學脫苦海,小朋友可能會唔開心)

Charlotte_mom 發表於 19-10-18 20:35
Why not,又唔駛錢
不過要同小朋友溝通好。怕到時大家期望有落差會有失望(例如考到,但父母話唔要 ...

考到直資可能改變主意

試下冇壞,高攀嘅都試,話唔定收你,你又改變注意呢。唔試唔知時運到。

請問如P1-P5 本地,P6讀國際學校可以同有機會考到好的直資嗎?

Spiderphant 發表於 19-10-19 11:45
請問如P1-P5 本地,P6讀國際學校可以同有機會考到好的直資嗎?

考直資 不論IS/LS睇成績/專長

醒目開學勳章 王國長老

Spiderphant 發表於 19-10-19 11:45

比較少人咁安排,中途轉入IS都幾勞民傷財,讀一年又跳返去本地?

Charlotte_mom 發表於 19-10-19 13:46
比較少人咁安排,中途轉入IS都幾勞民傷財,讀一年又跳返去本地?
而且IS完全不同的學習模式,通常小朋友都會喜歡IS多過LS,所以就算轉頭考到,都未必肯返轉頭讀。

回覆 b3410 的帖子

謝謝分享
小朋友讀本地P5成績級頭,但冇其他非常突出之處,有機會考龍頭直資,但冇把握.

但其實心儀中學轉國際. 但係一線國際難考到。 冇咁有track record 嘅國際學校有多啲選擇,有些成績好但設施地點未必好合適,一些新嘅設施好但成績暫沒有保證,頭痛中。諗緊如果國際學校考唔到一線,不完全合心意嘅可唔可以讀住先。一來看是否適應適合,而六年班時照考直資再有多次選擇。

直資一般六年班上學期巳開始,所以我想也主要是看呈一嘅分.

但實在唔清楚只有五年班程一分數,而六年班報考時巳讀國際學校嘅話,有冇影響機會呢?

Spiderphant 發表於 19-10-19 15:10
回覆 b3410 的帖子
如果咁,覺得小朋友可以去試最想讀的幾間國際學校就可以了。考到,就一心讀落去,除非萬一唔適應再考慮翻轉頭。唔係好想讀的IS,不如不要去試,浪費時間精力。全力去考top 直資更好。至於六年級讀IS,之後轉頭再考直資,原理上是可以的。我之前打電話問過幾間直資,都話可以,照交表,交之前LS小五成績表,小六(IS)成績表如果適用,一樣程序。

不過,我覺得機會低過LS直接考。除非你5年級成績好出色,小學屬於出名一線小學,中學有track record, 因為冇咗呈分成績,IS六年級頭也不會有什麼成績表,評估報告之類,好難說服中學,點解要揀你。 可能面試機會都冇。而且好難解釋點解去讀咗一年IS,又想返來LS。