用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求解答
go

求解答 [複製鏈接]

如果想俾小朋友讀國際學校,但父母英文太差,可能連基本溝通上都有問題,你地嘅選擇會係照讀國際學校定讀本地小學
   0    0    0    0

好多大陸人連盲字都唔識多隻,都送個小朋友去讀國際學校的。。

我會擔心和老師溝通有障礙,尤其初小需要家長協助學習,課堂表現有問題時老師也不知如何和家長去傾。會否考慮雙語學校如ISF, VSA? 或者高小才轉(學生英語水平足夠當父母的繙譯)

自己英文程度可能連小學程度都無,學樓上jM 話齋,可能連老師講乜都唔識,功課都有屋企人可以幫助,或到時外判補習,因為小朋现讀英文幼稚園,問過老師佢讀國際小學都可以應付,咁爸爸又想俾小朋友讀,但英文對我倆夫婦係死穴,

karensee 發表於 19-10-17 11:04
如果想俾小朋友讀國際學校,但父母英文太差,可能連基本溝通上都有問題,你地嘅選擇會係照讀國際學校定讀本 ...

國際學校注重培養學生自理、獨立,老師好少搵家長。
天助自助者,  別再怨天尤人

學校有講座或者家長會,你可以搵個識英文的親友傍住一齊去。有見過大陸家長係帶住秘書出席,無乜問題。小朋友亦唔會因為家長英文程度而影響佢學習。

自己完全唔識,多少有唔方便或者尷尬,但如果覺得國際學校係最想比小朋友的教育,少少麻煩和面懵我覺得唔係障礙。

有錢唔怕畀小朋友讀。最多咪自己同小朋友都報下英文班,面試畀錢請人幫你翻譯,小朋友讀得唔夠好咪請人幫手跟學術。錢解決到嘅問題就不是問題。

好多內地人帶小朋友考直私同讀官津,父母英文同廣東話都唔識講,照樣考同讀。又好多南亞人,除左英文叫做好啲啲之外,一句廣東話都唔識,照樣畀小朋友讀「普通」學校,個小朋友又可以唔多識中文就走去讀官津。放心啦,學校知道你有錢,肯搵方法溝通,都唔多理。

多謝各位意見,剛才已經约了明天去升學顧問公司了解。

Poyau    發表於 19-10-17 21:27

真心bilingual school , 或多本地人的IS 會比較適合。

karensee 發表於 19-10-17 20:48
多謝各位意見,剛才已經约了明天去升學顧問公司了解。

我覺得問吓顧問公司都好,睇吓有邊啲學校會比較支援英文冇咁好嘅家長。我仔K1開始已經係國際,佢嘅幼稚園有「聯合國家長」,法國人、日本人、印度人、英國人乜都有,我哋WhatsApp group全程用英文,如果睇唔明就會Miss左唔少樂趣啦。而家小學,九成家長係香港人,但同學中亦有一個南亞裔,佢好想睇得明我哋嘅WhatsApp message,結果又係全組用英文溝通。如果你嘅屋企人願意做埋家長嘅角色,加入WhatsApp group,出席學校活動,和老師校長溝通,咁就可以放心去報國際學校。
不過屋企人英文差其實都有個好處,就係小朋友一定唔會抗拒中文,我係全屋唯一一個識講英文嘅人,雖然我仔英文明顯比中文好,佢都要盡最大努力用中文同爸爸講嘢(不過你要預咗大部份名詞佢都係會記得英文先,要比心機教返佢中文)

回覆 karensee 的帖子

有升學顧問幫吓手唔係壞事,但你都要自己做d研究。做生意、打工的,會傾向對客人推薦容易入、容易成功的學校,呢d係人之常情。但那些學校未必係最適合你小朋友,又或者係佢能力範圍下能考到的最好選擇。

b3410    發表於 19-10-18 13:22
‹ 上一主題|下一主題