用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師比分唔公平
樓主: yaijing
go

老師比分唔公平 [複製鏈接]

b3410 發表於 19-10-17 10:53
我個人覺得,體育堂唔係運動會,未必要跑的最快,體能最好的最高分。不過,也不應該只看技術,態度,應該是 ...

我仔因早產B的緣故,細個時,大丶小肌發展比較慢,又容易跌倒,體育方面一向唔叻。但上年期考(小四),體育科考核的內容正是他擅長玩的項目,他體育科考了級一,即1/109。 我從來都唔理體育科,反正不計分,唔明點解家長可以咁緊張,運動叻唔一定體育科考第一,仲有好多比分的因素。(我仔間小學,同班也有同學運動好叻,仲成日拿獎的,但體育科不一定考第一。)
還有一點,這個世界是沒有絕對的公平,正如小一收生,識人好過識字,有細路識人就可不用面試順利入學(如校董子侄),咁少嘢都睇唔開就以後日子難捱了!

conniewktang 發表於 19-10-18 07:16

我仔因早產B的緣故,細個時,大丶小肌發展比較慢,又 ...

同意呀,所以我一開始系樓上叫樓主放鬆d

現在體育科考試,評分標準和以前應該不同,最少朋友子女和阿仔的學校,體育科是有試卷考筆試的,因為不計分大家也沒有留意體育科是怎樣考的。

yaijing 發表於 19-10-16 18:01
其實係好小事,我亦唔應該太介懷或在意。 但只係諗極都唔明。 學校琴日派成績表, 其實主要都係畀家長睇返 ...

會否遲到態度等扣分?

回覆樓主:

"From time to time in the years to come, I hope you will be treated unfairly, so that you will come to know the value of justice." John G. Roberts. Jr.

https://time.com/4845150/chief-justice-john-roberts-commencement-speech-transcript/

Jane1983 發表於 19-10-17 10:01
回覆 sunnymama2 的帖子

如果係技術的理由,我覺得信服,亦合理。好過剩係話高分係基於態度。

無話合唔合理既,不屈不撓、勇敢嘗試都係體育精神之一,5分同6分其實好接近,每part佔分樓主又唔知,其實可以問下老師。

回覆 little_yolky 的帖子

閒科其實係無乜所謂,差一兩分亦唔係咩一回事。不過有個準則,點都好過講態度。

Jane1983 發表於 19-10-21 11:19

閒科其實係無乜所謂,差一兩分亦唔係咩一回事。不過有個準則,點都好過講態度。 ...

唔好話閒課,我哋音樂都係咁,今年簡化考核,變咗40%平時上堂分,我見到就知大鑊。真係任老師點俾分都得。

40%係上課分!呢樣真係有好有唔好。好就輕鬆d、獎勵用心上課的同學。壞的係,老師印象分比重太高。同埋高小細路哥都識扮嘢和擦鞋,懵懵地的細路,或者男仔就比較不利。

Jane1983 發表於 19-10-21 11:45

40%係上課分!呢樣真係有好有唔好。好就輕鬆d、獎勵用心上課的同學。壞的係,老 ...

我個男版女仔都死呀!

Jane1983    發表於 19-10-21 13:59

好心佢呀媽拿了6分不要同人講

annie133 發表於 19-10-22 02:50
好心佢呀媽拿了6分不要同人講

講者無心

wongtw 發表於 19-10-19 13:24
現在體育科考試,評分標準和以前應該不同,最少朋友子女和阿仔的學校,體育科是有試卷考筆試的,因為不計分 ...

不是間間有筆試。
‹ 上一主題|下一主題