用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私學校
go

直私學校 [複製鏈接]

想知直私小學中的較有愛心嘅學校
   2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得,所謂有愛心,分層次

如果孩子唔係有special needs,就唔需要關愛校園
孩子先接觸到嘅係正常policy 底下嘅愛心老師,但老師有好有唔好,睇緣份 (即係,一個人人讚嘅老師,都可以係自己孩子嘅魔鬼!)
學校policy 一般唔會太唔友善,想有愛d嘅,就去教會學校,特別係宗教氣氛較濃厚嘅,e.g. 音小

我當年揀學校,主要睇家長對校長嘅感覺,如果校長自己都唔錫d學生,就唔好講其他人,而私小當中,KTS 校長俾到我錫學生嘅感覺
恐龍家

小曳人 發表於 19-10-15 20:18
我覺得,所謂有愛心,分層次

如果孩子唔係有special needs,就唔需要關愛校園

多謝分享,我小朋友無特別情況,只係佢係坐唔定嘅細路,擔心如果太傳統著重紀律,佢會被老師標籤為曳學生

間間都有愛心嘅老師 wor,相信唔會有一間話自己「冇愛心」。

坐唔定,係真係坐唔得耐,定只係活潑鍾意玩?好多小朋友都係活潑鍾意走動,但唔代表坐唔定(我界定「坐唔定」為就算老師、家長要求,甚至鬧、懲罰,都會控制唔到自己靜靜坐低)。

1998Ruby1998 發表於 19-10-15 21:34
間間都有愛心嘅老師 wor,相信唔會有一間話自己「冇愛心」。

坐唔定,係真係坐唔得耐,定只係活潑鍾意玩? ...

係活潑好動果種,提完佢又好d 轉個頭又再坐唔定果種⋯又唔係話唔聽,只係課堂秩序唔夠好⋯但天資聰穎⋯

amimiqu 發表於 19-10-15 22:16
係活潑好動果種,提完佢又好d 轉個頭又再坐唔定果種⋯又唔係話唔聽,只係課堂秩序唔夠好⋯但天資聰穎⋯
...

咁只係普通活躍姐,大部份小朋友都係咁,得嗰 6 歲,好多學校都容納到。

更何況,考到 offer 先再揀。呢個年代學校揀人,唔到你話讀邊間。肯收再睇情況。天資聰穎唔一定坐唔定嘅,仲可能因為課堂速度快同多野學,而會專心啲呢!

醒目開學勳章 貢獻勳章

amimiqu 發表於 19-10-15 22:16
...
一般學校/老師 會比較包容成績好嘅學生
我仔都係自小 " 天資聰穎",聽兩下就明,開始覺得悶,玩文具/自由行
SFA個個都話傳統,但老師無罰過佢,知道佢識哂,唔係叫佢幫手做跑腿,就係叫佢教唔識嘅同學

對於呢類學生,唔係學校policy 問題,係個別老師處理手法問題
你可以咁諗:YW個個仔都醒,咁佢應該唔係最"坐唔定" 嗰個,又或者老師已經習慣,知道點處理

i.e. 一係去大熱嗰d傳統名校,一係活動教學嗰d,我知道St Margaret 呢方面唔錯
恐龍家

愛心校: 嶺小 禮賢 啟基

英華新校長都好有愛心
‹ 上一主題|下一主題