用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中面試班
go

升中面試班 [複製鏈接]

葵青區 升中面試班升紹?
   6    0    0    0

fannie11292 發表於 19-10-14 09:41
葵青區 升中面試班升紹?
我都想知呀!!

pilotmama 發表於 19-10-14 11:23
我都想知呀!!

個人覺得大路個D基本面試班都可以, 最緊要畀小朋友知面試咩一會事, 基本坐姿, 眼神接觸……

最實際現在開始每日
1)大聲朗讀一篇中文,英文,普通話 (報紙/故事書/課文)
2)睇/聽 英文新聞報道。 如果 target 嘅中學有考普通話, 睇/聽埋普通話新聞。
3)搵啲會有小組討論既班, 如果考既係英中,搵英文。 有時間同小朋友多D討論 open end question。

集思廣益,歡迎大家分享心得

pilotmama    發表於 19-10-15 10:12

謝謝分享!坊間一般是 操卷、純學術補習班,暫時未有見到 面試班,請問有否在那裡有呢? 因我小朋友有點怕陌生,如果相識的人,她相處得好,但如見到老師等等大人 ,就少出聲。
而聽說;小組討論時間,平均每人只有 1 分鐘;如果即埸怕羞一點後,再想發表意見,時間已經完了。
所以本人才想小女上一下面試班 壯下膽(emoji)

我女在康怡上緊面試班,一班大概有5個小朋友,最初我女都比較害羞,但上了幾堂之後,都夠膽搶答了,我想無論考不考到心儀學校也好,當練練膽量也不錯

網上search 升中面試班,見到廣告多,屋企附近有center的,都可以考慮。通常可以自己組班,這樣時間安排靈活。

venetamama 發表於 19-10-16 11:43
我女在康怡上緊面試班,一班大概有5個小朋友,最初我女都比較害羞,但上了幾堂之後,都夠膽搶答了,我想無 ...

可否告知面試班的資料? thanks
‹ 上一主題|下一主題