用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有無赤航家長?
go

請問有無赤航家長?

小兒有adhd 個人完全無責任心 軟皮蛇 踢一踢先郁 經常欠交功課
日閙夜閙 我已經好攰 想知道入赤航會唔會對佢同家長係最好
有無家長可分享下?

回覆樓主:

赤航是較另類的寄宿學校,EK應該較少家長理解學校的歷史背景。

如果你及兒子都覺得攰,不如搵學校社工傾吓,有什麼更好的方法改善相方關係,還有什麼選項,赤航只是其中一個選項。我建議你是先修補家庭關係,再作打算。

你如果真的想了解赤航,你可以查看維基。

我所知道創辦人是退休高級警官,當年黑社會橫行,不少家長因為搵食,沒有時間教養孩子。他們像紀律部隊人員訓練體能及服從性,畢業學歷不高,但冇咁易學壞,畢業生大多是從事行船,所以叫赤航,少部分加入紀律部隊工作。我的資料是三十年前的認知。

heismama 發表於 19-10-12 16:32
小兒有adhd 個人完全無責任心 軟皮蛇 踢一踢先郁 經常欠交功課
日閙夜閙 我已經好攰 想知道入赤航會唔會對 ...

樓主可以參考下,赤航其實唔差,只是並非以一般教育方式去教孩子,所以唔係人人接受到,若小朋友行為偏差,家長未能教得到,赤航亦是一個好選擇。不過樓主孩子有 adhd,與仿間果種曳唔同,建議你最好了解多啲先決定。第二條link其中有讀緊嘅家長分享,應該比到你答案。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2947956

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19825426

我記得幾個月前睇過一段訪問,資優兒棄band1學校,選擇航海學校,你上網search下

香港故事-百年樹人 : 艱苦我奮進

https://podcast.rthk.hk/podcast/ ... 2013&lang=zh-CN

雖然舊 d, 鏡頭面前也可能美化了一些事實, 但卻是少數有訪問過香港航海學校的節目

請小心,這所學校是比較適合Tough guy類學生.宿舍中發生的事有時老師未必知道,要同學私下解決,

vincenthocs 發表於 19-10-14 16:24
請小心,這所學校是比較適合Tough guy類學生.宿舍中發生的事有時老師未必知道,要同學私下解決,
...
你真是形容得非常有修养。

其實赤航負面新聞不少,好多年前,聽到一個電台廣播,有曾經於赤航畢業生打去電台訴苦,他哭訴自己生活於另類學校生活。他們(大部份赤航學生)都覺得是家庭、父母放棄他們才入赤航。所以要三思。如果想讀寄宿學校,可以想想香港仔工業中學!她是一間天主教學校,有神父、社工跟進,用聖經去教化學生,好過軍訓式教學!

vincenthocs    發表於 19-10-15 08:58

MimiCactus 發表於 19-10-15 07:48
其實赤航負面新聞不少,好多年前,聽到一個電台廣播,有曾經於赤航畢業生打去電台訴苦,他哭訴自己生活於另 ...
我仔都係唔喜歡讀書成日掛住打機, 駡佢先溫書, 成績完全唔理想, 完全追唔上同級程度, 令我好擔心, 我都諗住Open Day去赤航同香港仔工業中學睇吓, 但仔唔肯寄宿又話無朋友陪讀, 激氣!

我自己最初對香港仔工業中學沒有什麼認識。直至一次偶然機會下才知道有這間學校。記得大概五、六年前,有朋同我講,有一個有輕生念頭的學生入了這間學校,老師、社工、神父個個都好努力去改變這個學生的負面思想!所以感覺這間學校好有愛!

tong831 發表於 19-10-21 17:12
佢嘅全港排名413,差唔多包尾,好嚇人

揀呢類學校著眼已經不在成績,目標都唔同,唔能夠再用所謂排名去睇。

tong831 發表於 19-10-21 17:15
我仔比樓主仔更差,踢極都唔郁,從來唔主動溫習,仍然要坐佢旁邊,睇住佢做功課,陪佢溫習,逐題問佢,咁多 ...

揀得赤航一定唔會當個細路 b1生咁去操練/培育,大家追求目標絕對有分別。赤航畢業生亦有唔少做政府工,不要人云亦云,唔可以一句好或唔好,家長必須了解多啲究竟呢種教學模式適唔適合自己小朋友。

https://www1.hkej.com/featuresMob/article?q=%23%E6%A0%A1%E9%95%B7%E7%B3%BB%E5%88%97%23&suid=549902367

tong831 發表於 19-10-21 22:50
呢間學校咁特別,亦驚被人戴有色眼鏡睇佢

如果家長自己都未了解清楚間學校就咁擔心,咁似乎都唔多啱呢間學校。

就算小朋友入傳統B3學校,一樣有人會戴有色眼鏡去睇佢地,家長應做嘅係幫小朋友揾條啱佢行嘅路,為孩子將來的前途著目,而非去介意人家目光。

醒目開學勳章

tong831 發表於 19-10-21 22:50
呢間學校咁特別,亦驚被人戴有色眼鏡睇佢
如果你咁諗就真係唔好揀,我都識人讀呢間,畢咗業自食其力,鍾意戶外運動,唔會匿響屋企做宅男或傑青

bobbob 發表於 19-10-22 09:13
如果你咁諗就真係唔好揀,我都識人讀呢間,畢咗業自食其力,鍾意戶外運動,唔會匿響屋企做宅男或傑青 ...

呢間學校畢業生,就算學術唔叻,亦能學到唔少專業技能,海事知識/拯溺/急救呢啲一定識,一般都喜歡戶外活動,習慣紀律同責任感,肯做嘅出到社會亦有大把工作可選擇。所以絕對唔可以用正規模式嘅學校去比較,啱唔啱孩子性格就要自己衡量吓。

bobbob    發表於 19-10-23 13:37