用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分排名點計?
go

呈分排名點計? [複製鏈接]

如呈一第一次考40,呈二考20。係咪40加20除二等於30。呢個30係咪先係個banding??
   4    0    0    0

tomato100hk 發表於 19-10-12 10:20
如呈一第一次考40,呈二考20。係咪40加20除二等於30。呢個30係咪先係個banding??
...
唔會計得到或計得準
事實上只要知道每次呈分排名不是在banding邊緣就夠了,實際是多少不太重要。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-10-12 10:56
唔會計得到或計得準
事實上只要知道每次呈分排名不是在banding邊緣就夠了,實際是多少不太重要。
...

應該不是呈ㄧ和呈二的平均,而是用原始數據再排ㄧ次。上年小學告之。

ktdanielli 發表於 19-10-12 13:51
應該不是呈ㄧ和呈二的平均,而是用原始數據再排ㄧ次。上年小學告之。

即係點?唔多明白。

以總平均分再排一次名次

ktdanielli 發表於 19-10-12 13:51

那直資或自行津校是看呈一定呈二排名來選?
[

hkpapa852 發表於 19-10-12 10:56
唔會計得到或計得準
...
對大抽獎可能話係,不過對報直資同自行階段,實際呈分排名都好重要。

tomato100hk 發表於 19-10-12 10:20
...
因為越接近中間,分數差距越少,所以呈一考40,呈二考20,應該最好都係30;所以你加5~10%,預32、33會穩陣啲。

dingdingdong 發表於 19-10-12 17:33
那直資或自行津校是看呈一定呈二排名來選?

直資睇P4&5成績表,全級名次,P6第一張成績表,直資出offer早,唔覺有睇全港次第。

自行睇全港次第,即呈一+呈二。

王家爸爸 發表於 19-10-12 17:49
對大抽獎可能話係,不過對報直資同自行階段,實際呈分排名都好重要。
學校係系統㯲個制就會出到累計呈分排名,佢願意公開你自然會知,唔願意公開街外人就點計都計唔準。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-10-12 19:13
學校係系統㯲個制就會出到累計呈分排名,佢願意公開你自然會知,唔願意公開街外人就點計都計唔準。 ...

我地小學就係願意㩒個掣,所以呈一呈二之後有個全級平均排名講比家長知。如果自己計係完全估佢唔到。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

kirstyau 發表於 19-10-12 18:53
直資睇P4&5成績表,全級名次,P6第一張成績表,直資出offer早,唔覺有睇全港次第。

自行睇全港次第,即呈 ...

SPCC 似乎係參考了全港次第來決定 interview 名單

B.B.BaBa 發表於 19-10-12 22:13
SPCC 似乎係參考了全港次第來決定 interview 名單

神校唔關阿女事 冇留意佢出offer時間,4女直應該得SPCS會睇埋全港次弟出2nd in。

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa852 發表於 19-10-12 19:13
學校係系統㯲個制就會出到累計呈分排名,佢願意公開你自然會知,唔願意公開街外人就點計都計唔準。 ...

累計呈分排名:是全港學生排名?唔係只係得教育局至知

cowboybaby 發表於 19-10-27 11:34

我理解:
呈分排名是校內全級跟教育局方法排名,學校知,可以畀學生。
呈分次第是參考之前 pre S 1的全港小六排名,只有教育局知,中學可以交報名學生個 list 畀教育局, 教育局根據學生的次第排名交番個 list畀學校,學校唔會知道實質班學生是排全港第幾位, 只知relative positions

cowboybaby 發表於 19-10-27 11:34

見FAQ#16 應該指校內的名次

https://cdr.websams.edb.gov.hk/html/Q&A/q&a.html#
‹ 上一主題|下一主題