用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資收生要求討論
樓主: Jerv2014
go

直資收生要求討論   [複製鏈接]

Jerv2014 發表於 19-10-17 08:51
澄清返先,我無交過任何portfolio,基本學校係唔知佢有咩能力。列出黎係比多D背景資料方便討論睇下失敗原 ...

WKF 不清楚。印象中YW 1st in 好似淨係交表格,表格上無需填獎項,亦不需要交cert/ 成績表。你另外報個兩間係咪DB/ SPCCPS? 呢兩間好似一交表就要交埋portfolio 。

keep-calm 發表於 19-10-17 09:30
WKF 不清楚。印象中YW 1st in 好似淨係交表格,表格上無需填獎項,亦不需要交cert/ 成績表。你另外報個兩 ...

係有得attach supporting documents。可能可以寫portfolio 再attach掛,但我無寫到。

Jerv2014 發表於 19-10-17 09:38
係有得attach supporting documents。可能可以寫portfolio 再attach掛,但我無寫到。
...

WKF 唔知,YW 應該唔會專登唔揀GC。 因為校內大把

sunnymama2 發表於 19-10-17 09:43
WKF 唔知,YW 應該唔會專登唔揀GC。 因為校內大把

以往YW 1st stage 應該完全唔睇portfolio, 2nd in 時小朋友自己拎住入房交俾校長。不過可能現在情況有變

Jerv2014 發表於 19-10-17 09:38
...

樓主小朋友考左DBSPD /SPCCPS 未?據聞有部份有潛質小朋友會被抽出來個別提問,問得十分深入,對GC 來講係一個好好嘅機會去表現自己

keep-calm 發表於 19-10-17 09:57
樓主小朋友考左DBSPD /SPCCPS 未?據聞有部份有潛質小朋友會被抽出來個別提問,問得十分深入,對GC 來講係 ...

有考DBSPD, 等緊result。

Jerv2014 發表於 19-10-17 10:02
有考DBSPD, 等緊result。

等你好消息

Jerv2014 發表於 19-10-17 08:51
澄清返先,我無交過任何portfolio,基本學校係唔知佢有咩能力。列出黎係比多D背景資料方便討論睇下失敗原 ...

其實我覺得慢熱係考直資嘅致命點,一面時十幾人才揀一個,如小朋友屬觀察思考型,老師點會留意到佢?
我仔係思考型,K1時考熱門學校全軍覆沒,就明白遊戲的玩法。
我覺得以你仔的能力就算最後讀了津校亦絕有機會考級一然後插班,只要為他選一間校風好的學校就好了。
Good luck!

cafeva 發表於 19-10-17 08:15
同意選學校真的好重要。其實宜家老師多左training, 大概都 知道GC係點o不過個別老師還是好難頂⋯
情意教育 ...

有關情意教育:

cafeva    發表於 19-10-19 10:55

conniewktang 發表於 19-10-17 10:16
有關情意教育:

情意教育這關於這些。這方面我仔學校—-旅港開平係做得好好!又係果句,同個校長作風有關,非常關心學生的情緒需要,成日叫家長唔好咁谷,要睇住情緒,否則出事,坦白講,我有比佢點醒過!

conniewktang 發表於 19-10-16 18:45
資優兒童都有一個特點,就是觀察力十分強,喜愛發問,尋根究底。卻不喜歡例行及沉悶的抄寫工作,也抗拒欠 ...

多謝分享

請問樓主 SPB 有冇考? 祝 DBS  成功!

Sheep06 發表於 19-10-18 12:13
請問樓主 SPB 有冇考? 祝 DBS  成功!

Thanks

無考,因地點問題

我仔是資優,前兩年考全班第一加上剛CHECK完IQ,我連成績表及IQ report一起寄到某男神校,即使已過晒插班期,已到8月尾,都通告可以單獨做插班面試。
所以,應該是看情況吧。

szetob 發表於 19-10-18 12:59
我仔是資優,前兩年考全班第一加上剛CHECK完IQ,我連成績表及IQ report一起寄到某男神校,即使已過晒插班期 ...

多謝你分享。十分令人鼓舞,因大部分回覆都比較負面。

我仔仔平日都多嘢講,但有時組織比較亂,所以搵咗言語治療上吓故事組織同描述技巧堂,雖然有別於傳統面試班,但勝在唔係死記硬背

szetob 發表於 19-10-18 12:59
我仔是資優,前兩年考全班第一加上剛CHECK完IQ,我連成績表及IQ report一起寄到某男神校,即使已過晒插班期 ...

級頭當然有機會!

fadgare 發表於 19-10-20 18:43
級頭當然有機會!

咁那些冇考試名次的學校咪唔洗插班?

annie133 發表於 19-10-21 07:00
咁那些冇考試名次的學校咪唔洗插班?

以我所知,通常全級頭XX  名都會show名次。

Jerv2014 發表於 19-10-18 13:43
多謝你分享。十分令人鼓舞,因大部分回覆都比較負面。

正面負面睇你點睇啦。
之前都有其他人分享過,兩間小學冇第二輪面試真係冇乜大不了,今年嘅直私遊戲都只係去到中前段。莫講話仲有好多學校未公佈第二輪面試 / 結果,有啲學校甚至連申請都未開始。就算最後所有直私都冇被取錄,小一派位又唔理想,都仲可以叩門。都未 ok 的話,往後幾年仲可以插班。再唔係到升中嘅仲有好多 Band 1A 學校。

我都想加幾句「負面」講法:

- 你講嘅小朋友強項喺好多小一面試的確係「英雄無用武之地」,譬如能夠掌握20以內加減同數字單位應該足以應付數學相關嘅問題(其餘就要睇小朋友解題、解難、生活經驗)。

- 熱愛讀書,喜愛科學係好事。不過記晒整個元素週期表(百幾個元素)有乜嘢意義呢?要知道讀到高中都淨係需要記頭20個元素。電子層基本知識唔難,基本上同元素週期表相輔相成,不過再深入啲就唔易嘞。同樣,記得所有(相信你講係太陽系內)恆星同行星表面溫度同已知衛星數量,又有乜嘢意義呢?如果明白點樣量度星體表面溫度,甚至點樣定義星體表面同表面溫度(要知道有好幾個行星係氣體星球,咁點界定表面同大氣呢),乜嘢因素影響星體表面溫度(譬如水星最接近太陽,最高表面溫度應該為眾行星之首,但金星普遍比水星更熱,水星最凍嘅地方比地球最凍嘅地方更凍),衛星點樣形成,科學家點樣發現衛星等等咁就更具意義。

‹ 上一主題|下一主題