用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 (比較)香港讀國際學校 v 讀本地學校到中學出國留學 ...
樓主: 細佬Bebe
go

(比較)香港讀國際學校 v 讀本地學校到中學出國留學 [複製鏈接]

細佬Bebe 發表於 20-9-22 14:02
揀左IS
由K1開始讀IS
幾時出國讀 視乎香港既國際學校教成點 佢讀成點 屋企會唔會移民等

非常認同,我平時都係諗住最少都係香港完成中學課程,身邊都有少許例子,係中學時去了外國,親子關係反而變差左(當然唔能夠以偏概全)。但係作為父母,都貪心少少,想一路睇住佢成長多啲,

kml32 發表於 20-9-22 06:17
因為我哋其實唔一定要佢去外國讀大學(當然前提係佢都要讀到)
但係又覺得IS 學習真係比較適合現今社會的 ...

P1 仲好細, 我見身邊的家長朋友一般要到P3/4/5 先開始嗌救命⋯

如果係香港讀IS, 都絕對可以適應本地大學, 適應到~同佢開吾開心又係兩件事⋯例如我女兒的同學, 若果讀醫, 打算留港執業, 就吾洗諗到外地啦,讀Law 嘅就本地外地都得....到佢讀大學嘅時候, 你都要同子女商量啦!吾係你一個人嘅決定啦

Yanamami 發表於 20-9-22 16:30
最紧要有耐性,晤好嫌佢做得慢或論論盡盡,practice makes perfect, 大家捱过先苦就会有後甜。Eg唔好担心佢 ...

你應該多啲蒲頭、講吓呢啲教養心得。

講返主題,我幫個仔首選條路都係先在港讀國際學校,然後海外升大學。阿仔幼稚園時已講佢知呢個計劃;今年年頭曾動搖,問佢早啲去外國讀高中最後兩年好唔好,佢話想在香港完成埋IBDP.

Radiomama 發表於 20-10-7 22:37
講返主題,我幫個仔首選條路都係先在港讀國際學校,然後海外升大學。阿仔幼稚園時已講佢知呢個計劃;今年年 ...
其實IB全世界都有,出国繼續亦無問題,點解一定要在港完成?

Yanamami 發表於 20-10-7 23:22
其實IB全世界都有,出国繼續亦無問題,點解一定要在港完成?

因為同學仔囉。

的確也有同學因各種原因,年初攪去外國升學,所以暑假後走咗一些同學。有去英國讀A level, IBDP, 也有去加拿大。

細佬Bebe 發表於 19-10-10 00:42
目標都係打算送佢去外國讀大學 (讀到既話 讀唔到就唔勉強啦)

而家仲15/16 猶豫緊邊條路好

目標明確,又支持到費用,小朋友愉快學習,家長冇壓力,小朋友將來不用擔心生活,不用詢問,去吧!或者將來小朋友想留學才箅,唔想咪唔留學…不過有例外如小朋友在學校記得太多缺點,就一定送佢留學,例子朋友孩子出名國際學校,讀書唔成,又拍拖又打架,朋友送外國,小朋友又冇皇管,上年月使-百萬,朋友cut咗佢張卡

Radiomama 發表於 20-10-8 07:50
因為同學仔囉。

的確也有同學因各種原因,年初攪去外國升學,所以暑假後走咗一些同學。有去英國讀A level ...

光纖網絡發達,其實地球每个角落都好近。去左外国又会擴濶生活圈子認識更多新朋友,至於旧朋友,有距離仍然keep到既,更係—世既朋友,否則亦唔太可惜。又有机会,你因人地唔走,但人地未必為你留。雖然澳洲封国,我幾乎成年無见过尐女(亦可能更長時間),但我仍兴幸提早送走佢地。

Yanamami 發表於 20-10-8 09:10
光纖網絡發達,其實地球每个角落都好近。去左外国又会擴濶生活圈子認識更多新朋友,至於旧朋友,有距離仍然keep到既,更係—世既朋友,否則亦唔太可惜。又有机会,你因人地唔走,但人地未必為你留。雖然澳洲封国,我幾乎成年無见过尐女(亦可能更長時間),但我仍兴幸提早送走佢地

嗯! 只係我感情用事, 自己情感覺得青蔥歲月對於孩子成長及回憶係重要嘅, 中學同學係難得嘅人生中嘅同行者, 什或是將來剩下來嘅成為知心嘅3,5知己.

孩子升中時千辛萬苦考入父母心目中最最心儀中學, 好似唔係學校完成整個中學旅程我好似幾唔捨得. ----- 純粹我感情糾結去留, 孩子卻對高中留學無所謂, 她表示高中可去可唔去(因為孩子身邊不少相熟同學呢2年內陸陸續續去外國留學了), 大學就有共識一定會去海外讀. 然而, 我唔鍾意高中DSE 課程及通識科, 真係唔係好想阿女係度考 DSE

P.S. 阿女表明係香港讀的話佢唔想轉校

小時了了 發表於 20-10-8 10:33
嗯! 只係我感情用事, 自己情感覺得青蔥歲月對於孩子成長及回憶係重要嘅, 中學同學係難得嘅人生中嘅同行者, ...
過慮了……我細女出左国,又認識-班好友,甚至比以前係香港果班更能正面激勵佢,更積極,好感恩。佢好開心。至於大女,係香港考完DSE再係中大讀左-个学期,又如何?佢keep到两个小学好友,两个上智好友……其他,因生活环境改变,大家思想距離越走越遠,就算係香港完成中学,亦唔担保会keep住班朋友。

回覆 Yanamami 的帖子

我非常同意。我當年都係讀完中二去英國寄宿,今日不但同香港中學同學會出嚟吹水/踢波/服務母校,亦都同英國中學老死嘅非洲酋長王子,歐洲投行話事人,英國無國界醫生、詩人、電視主播同學有聯絡,差唔多七大洲都搵到飯腳。話晒寄宿時差唔多一條運動褲幾分著...(係因為男仔通常都冇乜手尾,叫起手要用就攞隔籬嘅...)。

呢個我估就係中學去嘅優勢。啲同學咩人都有,將來亦咩行業都可能會做。反而入咗大學,大部分時間大家同系,摯友可能都係做埋類似嘅嘢,少咗啲variety。我估一般家長無諗得咁仔細喇...

個世界真係好大,要時間去explore。早啲俾仔女出去,佢咪多啲時間發掘...

Yanamami    發表於 20-10-8 23:49

熱血勳章

回覆樓主:

我認為在本地中學讀至畢業,再出國升讀大學比較好。
第一開支最小,第二中文方面可以達到應用水平,第三可以與同學共同成長,成為人生中的好友。

如果講錢,咁我諗一定係喺香港讀平啲。

如果講中文,我就咁睇。讀香港local school,中六DSE水平嘅中文係癲癲哋嘅,其實讀到中一二已經夠晒日常應用。我就讀到中二啫,而家都有好多中文廣告文案都係我自己寫返(不過無得考公務員囉)。讀國際學校,我諗有一部分小朋友其實讀到中六中文程度都唔好得去邊(得罪晒...),同去咗外國無咩分別。

至於朋友圈子,除非個小朋友係自閉症,如果唔係大部分人都好快適應新環境有新朋友。讀完中一二去,分分鐘有三個密友圈(香港中小學,外國中學,外國大學),個network又更加國際化。

我就一早舖排我小朋友讀local中小學讀到中一,然後去英國寄宿。大仔今年剛出發,二女明年。

聽到Brighton的朋友講,由香港去的來自St Paul Coedu,DGS, La Salley, Queen's 同 German Swiss,所以如果係我揀,我會先揀top tier 學校。如果全部top tier 都收,我會試local先,因小孩學中文無壞,吾適合先再揀。

熱血勳章

回覆樓主:

中文根底好些,對將來生活始終有好處。
我的小朋友在中學畢業後才出國升學,適應及融入新環境完全没
問題,更減少了許多家長的煩惱,他會自己一手處理升學申請,簽證及租住等事情,我主要負責付款

回覆 EASTCOAST 的帖子

乜嘢年紀去留學,我認為係取捨嘅問題,有得就有失,你要中文程度高啲就自然會捨棄一點英文程度。至於朋友圈,當然有人Sixth Form或大學去都可以搵到好朋友,但難度會高啲,要好sociable 同埋主動,細個去大家單純啲玩玩下打下波就好容易玩埋一堆。我女今年去讀Y8短短一個幾月已經有唔少英國好朋友啦!😄

beastiebistro 發表於 20-10-9 07:37
如果講錢,咁我諗一定係喺香港讀平啲。

如果講中文,我就咁睇。讀香港local school,中六DSE水平嘅中文係 ...
我大女考完DSE走,佢中文唔见得比中四走既妹好
阿妹中四既中文,真係日常应用唔会有问題,又唔係要佢去教書……阿妹就真係应該会有三圈朋友~

beastiebistro    發表於 20-10-9 12:59

EASTCOAST 發表於 20-10-9 08:23
中文根底好些,對將來生活始終有好處。
我的小朋友在中學畢業後才出國升學,適應及融入新環境完全没
問題, ...

而家小朋友好叻,我細女亦曉-手搞掂升学、考車牌、銀行……生活事項。不过未成年租唔到屋,-定要家姐搞了~学校有问卷,问佢家長有無关注你学業呀……生活问題呀……之類,佢竟然填阿妈無理,佢一手包辦講到我好似唔关心佢咁……

总括而言,適唔適合出国、幾多歲出国因人而異。成熟自理力高生性既咪早尐無问題。唔係人地得就自己果个实得。

回覆 Yanamami 的帖子

叻女

熱血勳章

Yanamami 發表於 20-10-9 12:26
而家小朋友好叻,我細女亦曉-手搞掂升学、考車牌、銀行……生活事項。不过未成年租唔到屋,-定要家姐搞 ...

妳個女真叻女
我個仔都學梗車,仲問我點揀二手車,呢樣我自己都唔識,只講話太便容易中伏。
‹ 上一主題|下一主題