用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 [請教]小朋友只鍾意做要”用腦”既野 ...
go

[請教]小朋友只鍾意做要”用腦”既野 [複製鏈接]

小朋友2歲4個月,應該係資優但未確認,
由細到大我地所觀察到,以至宜家返N班老師反映都知佢唔鍾意做一D比較唔需要用腦既野如:Art work,畫線。同小朋友傾佢話因爲覺得做呢d野好無聊...但同佢玩迷宮佢又畫線畫得好好,我地一直感覺佢只喜歡做需要用腦,有目的,又有挑戰性既野。
但係呢個世界點會樣樣野都咁有「目的」咁有挑戰性同有趣呢....

想請教各位前輩,應該點樣令佢接受佢認為無挑戰性,比較無聊既活動呢?thanks
   0    0    0    0

回覆樓主:

Art work很需要用腦。同樣一主題,最後成果可以好大差别。内容豐富度可看出小朋友的用心。
也許你可在做主題前,用mind map型式引導小朋友多思考才去做內容,會有趣好多。

MillieLin 發表於 19-10-10 08:27
Art work很需要用腦。同樣一主題,最後成果可以好大差别。内容豐富度可看出小朋友的用心。
也許你可在做主題 ...
同意,art work 反而最需要用腦。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Iloveu520 發表於 19-10-9 23:34
應該點樣令佢接受佢認為無挑戰性,比較無聊既活動呢?thanks ...
我仲係面對緊呢樣野...
只可以講,大個d,會較"願意/識得/能夠" 忍耐,每次個合作之後,我會讚佢,多謝佢體諒!

恐龍家

回覆樓主:

呢個興趣問題,我唔知你講緊mud野art work, 但真正Art絕對要用腦。同埋2歲半,慢慢觀察下啦。

回覆樓主

謝謝各位回覆,佢學校做既art work 係貼同印,例如比個皇宮要你貼貼紙,比d紙你要痴返隻熊仔耳仔,用水彩印自己手掌等。佢只會坐一陣求其整完就走左去玩其他野,老師成日要捉返佢返黎

Iloveu520 發表於 19-10-19 10:14
謝謝各位回覆,佢學校做既art work 係貼同印,例如比個皇宮要你貼貼紙,比d紙你要痴返隻熊仔耳仔,用水彩印 ...
以黐返隻熊仔既耳仔為例,小朋友係唔係黐得好準,定係黐得唔準?如果係黐得唔準,會唔會因為小朋友係過程中無成就感?小朋友覺得自己做得無其他小朋友咁好,無成就感,可能就會放棄。所以最重要多啲觀察,係揾外原因。

Iloveu520 發表於 19-10-9 23:34
小朋友2歲4個月,應該係資優但未確認,
由細到大我地所觀察到,以至宜家返N班老師反映都知佢唔鍾意做一D比 ...
其實每個活動都可用腦。係佢諗法偏頗。
仔可以自動自覺溫書就好了。
‹ 上一主題|下一主題