用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS Offer 2020 互通消息
樓主: 一家三口
go

[英國] UCAS Offer 2020 互通消息   [複製鏈接]

slamai 發表於 20-5-31 16:40
回覆 寶貝瑜 的帖子

https://www.ucas.com/events/2021-entry-ucas-undergraduate-apply-live-369566
THANKS !

請問ucas confirm 咗之後是否要申請定宿舍呢?

Anniemun 發表於 20-6-3 12:19

回覆 Anniemun 的帖子

要睇番Firm/Insurance大學官網,有關海外生第一年guarantee accomodation申請流程/截止日期。有D大學4/5月已開始網填表申請,遲咗可能不會guarantee一定有宿位

Firm choice 果間大學比左email 我申請宿舍,但click 入去apply 又話

‘Our Accommodation Portal is currently closed. If you are a 2020-21 applicant, you will be notified by email when you are able to apply’

借位一問,我睇緊大學宿舍,有分40 weeks 同 51 weeks fee, 第一年入讀應該40定51 weeks 呢?因為6月暑假番香港,其實40 weeks就夠,但距既物品又唔會帶回香港,咁係咪即係應該租51 weeks呢?請指教

angel_laam 發表於 20-6-4 14:34
借位一問,我睇緊大學宿舍,有分40 weeks 同 51 weeks fee, 第一年入讀應該40定51 weeks 呢?因為6月暑假番 ...

我哋揀40 weeks。

暑假搬出前pack箱送去storage,開學時再通知送返去新地址就得。

YuYuMother 發表於 20-6-4 16:13
我哋揀40 weeks。

暑假搬出前pack箱送去storage,開學時再通知送返去新地址就得。

唔該曬你呀,我剛剛都問左agent 原來可以去storage, 租40weeks 慳好多

angel_laam 發表於 20-6-4 14:34
借位一問,我睇緊大學宿舍,有分40 weeks 同 51 weeks fee, 第一年入讀應該40定51 weeks 呢?因為6月暑假番 ...
我囡上年申請41周, 但批落來是37周, 說year 1只可以申請37周,.不過不同學校應有不同做法.

yamsui 發表於 20-6-4 16:49
我囡上年申請41周, 但批落來是37周, 說year 1只可以申請37周,.不過不同學校應有不同做法.
...

Thx

LAS01 發表於 20-6-3 14:32
回覆 Anniemun 的帖子

要睇番Firm/Insurance大學官網,有關海外生第一年guarantee accomodation申請流程/ ...
我細仔都已交申請宿舍!

容祖兒童節 發表於 20-5-26 15:58
啱啱去警總申請良民證,俾咗大學offer letter佢,佢話唔得,要UCAS出嘅信,ucas邊有其他信?都係同一封offe ...
請教甚麼良民證?阿哥之前上大學都無聽逼!

Anniemun 發表於 20-6-3 12:19

未放榜但confirm firm choice, 就申請定宿舍? 咁insurance choice 需要同時申請嗎?thanks

Candice1128 發表於 20-6-9 23:52
未放榜但confirm firm choice, 就申請定宿舍? 咁insurance choice 需要同時申請嗎?thanks
...

無錯,當你孩子揀左邊間大學為佢的firm choice後, 可以揀定宿舍(只要大學open左申請宿舍系統出來比人揀)。我孩子在5月初回覆左邊間為firm choice, 系統在5月尾開放,就揀左啦。Insurance choice的一間,通常唔會比你做任何野,亦不會比你揀宿舍。

TTEE1819 發表於 20-6-10 07:34
無錯,當你孩子揀左邊間大學為佢的firm choice後, 可以揀定宿舍(只要大學open左申請宿舍系統出來比人揀) ...

Thanks

TTEE1819 發表於 20-6-10 07:34
無錯,當你孩子揀左邊間大學為佢的firm choice後, 可以揀定宿舍(只要大學open左申請宿舍系統出來比人揀) ...

請問你,好似話有些大學選左firm之後選宿舍要落按金,但如果學生成績符合唔到,反而按金冇得退!

cfs 發表於 20-6-10 21:09
請問你,好似話有些大學選左firm之後選宿舍要落按金,但如果學生成績符合唔到,反而按金冇得退!
...

我唔肯定其他大學如何安排,我孩子選firm choice的一間,由5月尾開始到8月都係online 申請宿舍period,不是現在比錢。當8月中GCE成績出左,meet 佢requirements,就confirm入讀,宿舍會被安排。我朋友的仔去年入大學,學費單和宿舍個張收費單,全部都係10月至11月才收到的,沒有提早收錢。

TTEE1819 發表於 20-6-10 21:18
我唔肯定其他大學如何安排,我孩子選firm choice的一間,由5月尾開始到8月都係online 申請宿舍period,不 ...

明白我會參詳一下謝謝

想請教, UCAS入面既reference , 是否直接send 佢由寫個位人填, 而吾係預早寫好來upload嗎? 我吾係好明白怎樣做  Referee 是否多數都是填reference 的那個人嗎?   請賜教, 謝謝

想問報UCAS係用GCSE成績報嗎?
‹ 上一主題|下一主題