用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 這是對音樂有天份嗎?
go

這是對音樂有天份嗎? [複製鏈接]

呢排我有比小朋友(4歲9個月)玩開合唱團嘅樂譜佢彈琴(玩具木鋼琴),我寫1234俾佢睇,佢都彈到幾首。尋日沖涼嘅時候佢突然之間將成首歌嘅do re me FA so唱返晒出嚟(我無教過佢)。
其實呢啲算唔算有天份?我係咪應該俾佢試下學彈琴?

PS:之前做過assessment ,他是資優的。我咁樣問係因為小朋友比較抗拒學嘢,次次都唔肯入課室,但一入到去,佢又好enjoy!最近轉了工人帶佢去學嘢,就似乎沒有了分離嗰個問題
   1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

你試探下佢,問佢鍾唔鍾意去學先

or ,同佢一齊玩下d 音樂playgroup,gifted 嘅細路記性好,記note記得好快,好易上手,但普遍唔願練習,所以,當去玩下OK,到要練習時,你就會知佢係咪真係鍾意
恐龍家

trastephen 發表於 19-10-9 13:44
呢排我有比小朋友(4歲9個月)玩開合唱團嘅樂譜佢彈琴(玩具木鋼琴),我寫1234俾佢睇,佢都彈到幾首。尋日 ...

我仔三歲半時已識彈普遍兒歌,都係對音樂比較有天份。你可以試下比佢學音樂,可以肯定的係會學得比較快,至於係咪對音樂都資優可能等佢學咗幾個月後就知(emoji)
我本人小時候喺大約三歲已經可以將幼稚園嘅兒歌集彈晒出嚟,而家大咗係一位教授鋼琴嘅音樂導師,我只係喺音樂方面特別有天份,識幾種樂器,但並唔係音樂資優(emoji)(emoji)

似乎有遺傳俾仔仔喎!
我仔只不過可能記性好~記得啲do re mi

請問幾多歲可以做評估係唔係資優?

我仔4歳8個月做,應該4歲做ok.;但六歲做就再準啲

trastephen 發表於 19-10-13 00:38
我仔4歳8個月做,應該4歲做ok.;但六歲做就再準啲

可以说在那裏做? how much?? 我問過一些機搆6歲才肯做assessment. 原先唔想做但最近情緒好難搞,同爸爸有衝突. 兩個好多日都已經唔再傾計。
好喜欢玩 maze., highly sensitive kids, 好記性, 暹輯感強. 唔知是否gifted.我巳用盍努力去幫,去改好情緒但開始唔得. always said : don't ask me, I won't tell you. or I can't promise you this . etc... 不是要知几叻, 是想知怎幫她,
Btw, 三歳五個月。踏入三歳佢自己識做呢啲迷宮。、會自己先看一下就會立即搵到邊一條路先可以去到。定其實其他三歲小朋友都已經識做呢一種迷宮?

協康,$5xxx

trastephen 發表於 19-10-15 13:05
協康,$5xxx
Thanks

trastephen 發表於 19-10-15 13:05
協康,$5xxx
唔好意思. just called to Hip hok ,我估你做了18m - 6yrs old 學前兒童發展性障礙評估 ,請問智能評估部分是做左韋氏兒童智力測驗(第四版)(香港)?? 你認為準嗎?

回覆樓主:

我小朋友三歲都做這些迷宮,兩日做了70頁。

marrowcherry 發表於 19-10-15 16:39

厲害。請問你的小朋友做了評估、是資優生?

SusanTam 發表於 19-10-15 16:02
唔好意思. just called to Hip hok ,我估你做了18m - 6yrs old 學前兒童發展性障礙評估 ,請問智能評估部分 ...

我呢個星期六先聽詳細報告。
其實如果小朋友狀態良好,都應該好有參考價值。
我聽完再同你分享。

marrowcherry 發表於 19-10-15 16:39

唔使估都應該係,仲要好勁嗰隻。
我小朋支只係覺得佢有小聰明同埋記性好好,剛剛131分。記曬啲恐龍中英文名,ultraman,哥斯拉啲中英文名(emoji)(emoji)

SusanTam 發表於 19-10-15 13:04

3歲可以畫到咁幼既Maze? 佢小肌肉發展好好呀

回覆樓主:

她兩歲幾去了協康做評估,係因為社交差,很有自己個性,不是你叫她做咩就咩。
出來結果好彩不是Austism.
我見兩歲幾做的評估沒有資優的。

回覆樓主:

她的小肌肉發展得很好,很喜歡自己學寫字,不停做不停做咁。
真的好似A的,作為家長,我見她做太多,就會停她。

trastephen 發表於 19-10-15 23:13
唔使估都應該係,仲要好勁嗰隻。
我小朋支只係覺得佢有小聰明同埋記性好好,剛剛131分。記曬啲恐龍中英文 ...

Thanks again . 等你分享報告。感激你無私分享。恐龍啲名係好難記、所以係好叻
我打去協康佢哋話六歲嗰個韋氏評估先至係5xxx,,另外嗰個就係6000幾但係全面就係比六歲以下嘅,但冇講係咪做韋氏評估。所以我都想知是否你小朋友under 6都已經可以做六歲評估果個?

marrowcherry 發表於 19-10-16 06:39
她兩歲幾去了協康做評估,係因為社交差,很有自己個性,不是你叫她做咩就咩。
出來結果好彩不是Austism.
...

Same. 我都有D懷疑佢係有啲autism. 所以想去check佢是否有這方面問題及智能評估。
抱歉因為係新手所以好多問題。咁我想問你做兩歲嗰個評估範疇中智能評估方面,即係是否用韋氏?

回覆樓主:

我做的係全面評估,份報告冇寫分數,只寫below average,  average,  above average....
如果你係check ASD or ADHD,  我覺得協康已評估到。
但如果check gifted,  都係等小朋友能6歲才check 先準
‹ 上一主題|下一主題