用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒童是否一定沒有言語遲緩問題
go

資優兒童是否一定沒有言語遲緩問題 [複製鏈接]

如題~是否有言語遲緩的小朋友就不會是資優兒童?小朋友確診自閉症,聽聞亞氏保加症小朋友沒有言語遲緩。
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我相信無必然關係

愛因斯坦都好遲講野
而且,自閉就係收埋自己唔同外界溝通,咁被講成言語遲緩1d都唔出奇
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

資優有好多種, 言語只係其一.
有言語遲緩的小朋友就不一定唔係資優兒童

親親小寶 發表於 19-10-8 00:50
如題~是否有言語遲緩的小朋友就不會是資優兒童?小朋友確診自閉症,聽聞亞氏保加症小朋友沒有言語遲緩。
...
資優有好多種,例如數學資優,語言可以只係同正常人一樣,無資優。

小曳人 發表於 19-10-8 06:23
我相信無必然關係

愛因斯坦都好遲講野
呢啲只係坊間附和既講法,原因係愛因斯坦既英文(講同寫)好差,只係足夠做簡單既溝通,所以多少有被取笑。愛因斯坦既英文差,係因為佢去美國之前根本唔需要用英文,係佢既年代,科學語言主要係德語,而佢54歲先去美國,一隻幾叻既 old dog 都好,都好難學 new tricks。
‹ 上一主題|下一主題