用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住41網,極親人住11網,喜瑪利諾/拔小,次喜中西區名小,點 ...
樓主: K-hahaha
go

住41網,極親人住11網,喜瑪利諾/拔小,次喜中西區名小,點部署? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

DPS 太少位,其實唔係太多人搏,唔知真定假,舊年有人話乙二入到

至於MCS,好多人會乙一MCS,乙二聖家,咁填都唔錯,入到嘅機會率頗高

個人建議,乙一只可以遇DPS/MCS 其中一間
恐龍家

要符合所有要求嘅話,直接考SPCCPS吧

mannewliv 發表於 19-10-8 15:40
要符合所有要求嘅話,直接考SPCCPS吧
SPCCPS 是中文小學

hppa    發表於 19-10-8 17:26

回覆 K-hahaha 的帖子

St Clare 係私小,唔係津小呢!
認真,如果你谷掂個學術,SFA offer 十拿九穩。叩門天神、St Mary's 都係考學術(做卷,程度大概普通小一下/小二上學期)。

要符合男女名英小呢個組合,私立得 SFA、CKY、高主教、Paul Con、St Clare,直資得 TSL、赤提,津貼得拔小。除非你好肯定個女係谷得又talk 得,十項全能,否則你都唔知自己可唔可以有 offer,今年識兩個考小,兩個都係醒目學術高,報普通直資暫時零 offer。普通直資如此,神校就更難。

你係咪一定要英小/男女校,定係其實只要係熱門學校,你都覺得 OK?你對學校方針、升中有冇期望?如果唔入龍/直屬,你係咪會插班?你又會唔會叩門?

點解樓主一定要英小?香港英小不多,太局限了自己的選擇

Charlotte_mom 發表於 19-10-7 22:48
小一(官津)派位,分兩輪
自行交一間不限校網,鬥高分(約50%學位)
如無offer,就等一月入表抽獎(統一 ...

謝謝你細心解說

adriantai 發表於 19-10-8 08:53

SFA滿足你要求, 又唔算難有OFFER

我聽說SFA的面試很難的,是嗎?這間不是熱門學校嗎?

K-hahaha 發表於 19-10-9 09:10
我聽說SFA的面試很難的,是嗎?這間不是熱門學校嗎?

SFA是熱門 三私一直之一
面試主要考學術 睇成績

小曳人 發表於 19-10-8 10:00
DPS 太少位,其實唔係太多人搏,唔知真定假,舊年有人話乙二入到

至於MCS,好多人會乙一MCS,乙二聖家,咁 ...

請問甲部一二三有沒有分先後次序?

如果我排:
甲一:DPS
甲二:MCS
甲三:HY/MPS/仲有冇其他好介紹?

乙一:MCS
乙二:嘉諾撒聖家(九龍塘好過九龍城嗎?)
乙三:?(應該擺邊間?)

如果我有好的直私offer, 是否應該搏乙一或乙二DPS?

K-hahaha 發表於 19-10-9 09:33

如果我排:

熱門學校甲一已派晒所有位
放甲二/三係無機會中

醒目開學勳章 貢獻勳章

K-hahaha 發表於 19-10-9 09:33

如果我排:甲一:DPS
甲二:MCS
甲三:HY/MPS/仲有冇其他好介紹?

乙一:MCS
乙二:嘉諾撒聖家(九龍塘好過九龍城嗎?)
乙三:?(應該擺邊間?)

如果我有好的直私offer, 是否應該搏乙一或乙二DPS?
如果以你prefer 英文男女校嘅情況,有3間私小其中一間offer,我會乙一放DPS
但每個情況都有少少唔同,e.g. 你可以嫌SFA响SSP唔係九龍城,所以,你要自行考慮個別因素

聽講,九龍塘好過九龍城,但我d係仔,要等其他人confirm喇

乙三填乜?建議你睇返去年數字,每年BK都有人分享派位情況,你可以作參考
恐龍家

派位基制係所有人一齊先抽甲一, 抽唔中嘅人一齊抽甲二, 再抽唔中唔嘅人一齊抽甲三, 唔中嘅再抽乙一, 乙二, 乙三, 如此類推, 所以你甲二, 甲三填熱門校一定冇可能中, 要等到本區乙一先有機會.

1998Ruby1998 發表於 19-10-8 16:20

St Clare 係私小,唔係津小呢!

謝謝你的資料啊!St. Clare 及赤提小學都是女校,是嗎?

其實我小女只是PN, 我暫時未知道她的potential 如何,所以先了解定熱門學校(多人揀一定有它的原因), 同時我也會俾阿囡試不同的training , 到時再發現原來阿囡唔受谷就會調整策略,但起碼我俾佢試過,no regret.

為了找合適的學校俾我女,我會叩門會插班,盡力去試起碼無憾。

不過如果有得揀,其實我比較喜歡活動教學的男女英小,如果考唔到呢D直私,都希望派到間合適的。

其實你仲有時間,應該研究下學校的教育方式,啱唔啱你⋯⋯
兩間英小
DPS 小一冇考試 升中靠自己 雖然派得唔差
MCS 三測三考  有直屬,自己都計到升唔升到原校
如果冇弟弟跟尾,就唔一定選男女校
ps我有弟弟跟尾都選女校

活動教學的男女英小,樓主應該搵國際學校

K-hahaha 發表於 19-10-9 10:18
謝謝你的資料啊!St. Clare 及赤提小學都是女校,是嗎?

其實我小女只是PN, 我暫時未知道她的potential  ...

英小+男女+活動→赤提

adriantai 發表於 19-10-8 08:53

SFA滿足你要求, 又唔算難有OFFER

SFA 不是全英小學,所以樓主未必啱

HM168 發表於 19-10-9 15:42
SFA 不是全英小學,所以樓主未必啱

請問among熱門小學,有哪些是全英、有哪些是半英小學?謝謝

K-hahaha 發表於 19-10-9 23:52
請問among熱門小學,有哪些是全英、有哪些是半英小學?謝謝

其實香港的英文傳統小學唔算多。

而且英小都可能係英書中教。

K-hahaha 發表於 19-10-9 23:52

女仔計,只指津校,MCS和MPS咪算全英小學,小一已開始用英文教Maths和GS。 DPS就唔知~
‹ 上一主題|下一主題