用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?
樓主: sunnymama2
go

家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?   [複製鏈接]

sunnymama2 發表於 19-10-8 10:25
你囡幾多歲,我記得你有一個大的女讀緊神校。

我呢幾日語重心長同阿仔講要有好的學習態度,佢同我講佢小 ...

我D女好平庸,無咁神D,讀唔到神校

我細女今年P5,佢都有為部手機努力。有努力就得,唔好理係咪lego。你就當無lego咁讃佢,讚讚下,無lego佢地都當真。不過你個醒D,你演技要好D,咪俾佢悉穿。

IloveJJ 發表於 19-10-8 11:41
咁你諗下,如果你唔識點寫嗰個字,有無可能有時寫啱呢?唔識就係唔識。

又如果你寫錯一個字,即係誤會嗰 ...

但係英文可以拼喔!佢唔專心就連外星人都知啦!

sunnymama2 發表於 19-10-8 14:27

咁啱,阿仔間學校小一中段會揀數學好的學生入數學培訓班 ...

咁你咪學習正向囉!

回覆樓主:

家有蠢鈍兒?  你好似在自由廣場那邊,提過你小朋友是資優?

jaycee_mami 發表於 19-10-9 08:32
家有蠢鈍兒?  你好似在自由廣場那邊,提過你小朋友是資優?

就係覺得智力偏低,有學習問題,才找專家評估,想有follow up 治療,點知結果係資優,我同專家講冇可能,專家話家庭教育都有影響。

所以才出呢個post,不過睇咁多好心人留言,肯定的鼓勵正向的教育都少不了。但係大前提都要父母EQ夠高。琴晚我都有學大家所講讚佢多d, 連佢痾左屎都讚佢,總之盡量揾野讚。但同佢對功課時,要叫幾十次,我又忍唔住火山爆發。

sunnymama2 發表於 19-10-9 08:43
就係覺得智力偏低,有學習問題,才找專家評估,想有follow up 治療,點知結果係資優,我同專家講冇可能, ...

唔好只係all屎都讚!小朋友要俾佢知道你讚佢乜,例如,all屎快手無dup波鐘。唔可以只係讚。

忍下啦!我都知難忍。不過都要學習下。

就係覺得智力偏低,有學習問題,才找專家評估,想有follow up 治療,點知結果係資優,我同專家講冇可能, ...

仲有,我教過資優既小朋友,佢地可能睇好多書,所以知好多嘢,所以你自己都要不斷學習,同佢地一齊level up,唔好剩係掛住對功課,唔啱嘴型,tune唔到,點同你溝通呢!

little_yolky 發表於 19-10-9 09:00
仲有,我教過資優既小朋友,佢地可能睇好多書,所以知好多嘢,所以你自己都要不斷學習,同佢地一齊level u ...

想請教你,我仔好鐘意睇好無聊的漫畫書,如植物鬥彊屍,我唔比佢睇,迫佢睇多d文字的書,對嗎。

all屎都讚!!    無錯,我每日都有讚呀女肯all屎 (佢會掛住玩唔即去all搞到便秘), 每日返學飲哂一大樽水(仲添飲),食飯食得快...呢d看似普通嘅事,好基本自理,我每日都要大大力讚佢,用左一段時間佢先自動自覺做好!

讚賞嘅力量好大! 我成日話曳嘅讚得多都變乖! 蠢嘅讚得多變叻叻豬     

sunnymama2 發表於 19-10-9 09:10
想請教你,我仔好鐘意睇好無聊的漫畫書,如植物鬥彊屍,我唔比佢睇,迫佢睇多d文字的書,對嗎。
...

我女都好鍾意睇無聊漫畫書,我由佢睇,仲鼓勵佢睇多d 。就算佢睇有字書都係鍾意搞笑或主角衰格的 (captain underpants, my weird school, horrid henry, etc.), 佢亦睇好多卡通片和電視綜藝。我唔會限制佢睇乜,除非係18禁。

我知好多家長唔俾睇漫畫,覺得漫畫冇營養,我完全唔認同。有d連電視都唔俾睇,我就好享受一家人一齊睇電視時間。

不過我女係鍾意睇英文書多過中文書 (好多細路都係咁),我就要利誘下佢睇多d中文書。

sunnymama2 發表於 19-10-7 14:53
我同意ga

如果d字都唔識寫,將來如何作文?要知道,就算諗得好好,有好多野寫,但太多字都唔識寫係會壓制 ...
一啲都無嚇襯我啊我仔正是你所說的在小三四時仍有很多常用及基本中文字唔識寫的所以當年考中作時我要事先寫定一些常用字給他練習你亦講得無錯太多字唔識寫會在作文時發揮唔到他至今(現已中四)仍清記得小三當年他做TSA中作卷時慘痛的經驗,那次好要作一篇關於夢的車他想力不差妤多嘢想發表但礙於腦中無儲到足夠的中文字諗到寫唔到很痛苦的幸好他讀一條龍學校沒有升中壓力高小開始看武小說,到初中開始比較認真記中文字才漸漸正常起來這類孩子逼不來加上沒有升中壓力你可放一點但也不是什也不做可找一些他有興的書誌、新聞書與他一起讀(不為中黙)讓他隨意寫點字如一兩句自己想寫的東西等

明白了, 你仔仔的case讓我想起了導演彭浩翔, 之前睇雜誌有訪問他, 講他5歲時被從事兒童心理學的媽媽懷疑智力低下, 所以去做了評估, 點之出黎的結果是資優, 智商13X, 不過他唔鐘意讀書, 中學轉了5次校.....但某些方面就才華洋溢, 很有天賦.  

sunnymama2 發表於 19-10-9 09:10
...

我細女都係咁,但罪魁禍首唔係我,係C6!你俾佢打開咗潘朵拉既盒子,係唔可能唔俾佢睇。唯有睇D好少少既漫畫。你個小朋友幾大?唔記得咗,俾佢睇下「未來兒童」或「康軒」雜誌,有漫畫,版面靚,又唔無聊。我屋企果個仲有睇世界歷史漫畫、漫畫大英百科、趣味學古文等等,都好過無。

Elenalan 發表於 19-10-9 11:34
all屎都讚!!    無錯,我每日都有讚呀女肯all屎 (佢會掛住玩唔即去all搞到便秘), 每日返 ...

係呀,我阿大細時我成日響人哋面前讚佢自己溫書,讚得多佢就好自律阿細近排讚多咗,都乖咗D

Elenalan 發表於 19-10-9 12:01
我女都好鍾意睇無聊漫畫書,我由佢睇,仲鼓勵佢睇多d  。就算佢睇有字書都係鍾意搞笑或主角衰格的  ...

唔俾睇漫畫,我主要係因為學唔到閱讀理解、學速讀、同埋文章結構而已。我上面講既都係營養豐富既漫畫,但因為漫畫好睇,小朋友睇咗就好難返轉頭而已。但已經有讀文字書基礎既,就睇漫畫無妨。

little_yolky 發表於 19-10-9 12:53
我細女都係咁,但罪魁禍首唔係我,係C6!你俾佢打開咗潘朵拉既盒子,係唔可能唔俾佢睇。唯有睇D好少少既漫 ...

康軒好好睇! 不過好貴,我係咁收買2手雜誌。我女都好鍾意睇漫英、三采果d科普、卡內基...仲有本英國漫畫雜誌叫Beanos

Elenalan 發表於 19-10-9 13:06
康軒好好睇! 不過好貴,我係咁收買2手雜誌。我女都好鍾意睇漫英、三采果d科普、卡內基...仲有本英國漫畫雜 ...

你留意下D二手facebook,我放好多康軒好平

死啦,實俾人封

little_yolky 發表於 19-10-9 12:59
唔俾睇漫畫,我主要係因為學唔到閱讀理解、學速讀、同埋文章結構而已。我上面講既都係營養豐富既漫畫,但 ...

漫畫是大量圖片少量文字,如果不為文字功力而內容精彩益智可以怡情看一些。

asweetmom 發表於 19-10-9 13:19
漫畫是大量圖片少量文字,如果不為文字功力而內容精彩益智可以怡情看一些。
...

有D內容都好精彩,唔單止怡情養性,都學到好多嘢,不過我唔鼓勵有閱讀橋樑書能力前既小朋友睇就是了。

little_yolky 發表於 19-10-9 13:23
有D內容都好精彩,唔單止怡情養性,都學到好多嘢,不過我唔鼓勵有閱讀橋樑書能力前既小朋友睇就是了。
...

我是反對看漫畫的,所以孩子想看的話只能用她們的娛樂時間,她們反而感覺吃虧了。
‹ 上一主題|下一主題