用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?
樓主: sunnymama2
go

家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-10-9 13:23
有D內容都好精彩,唔單止怡情養性,都學到好多嘢,不過我唔鼓勵有閱讀橋樑書能力前既小朋友睇就是了。
...

而家d漫畫書都學都好多野, 就算係非知識類怡情, 漫畫都有好大視覺刺激和思考空間, 啟發創作力。識得享受睇漫畫o既孩子係好幸福

sunnymama2 發表於 19-10-9 09:10
想請教你,我仔好鐘意睇好無聊的漫畫書,如植物鬥彊屍,我唔比佢睇,迫佢睇多d文字的書,對嗎。
...

孩子一定要有自己的時間,可以做父母感覺沒有價值的事情,只要孩子享受就行。這個時間一定要有控制,具體和孩子商量。

sunnymama2 發表於 19-10-9 09:10
想請教你,我仔好鐘意睇好無聊的漫畫書,如植物鬥彊屍,我唔比佢睇,迫佢睇多d文字的書,對嗎。
...
容易la,睇一本多字獎一本漫畫

IloveJJ 發表於 19-10-9 15:43
你有無諗過俾你女去參加制服團隊?我覺得對增強與人合作,理解他人要求,自理獨立各方面都好有好處,加上 ...

其實佢今年升班後已改善左好多,可能因為暑假我俾佢去參加全日暑期託管(7星期),好多小組活動和outing,又要全班細路合作做義工,平日要煮食和洗碗。今年小二都好忙,佢平日除了畫班樂器仲想練田徑,又話想學聲樂   

IloveJJ 發表於 19-10-9 15:59
叻既小朋友唔怕忙既。
我細仔都有參加制服團隊,仲有奧數、象棋校隊,乒乓球兩日,籃球,英文(我迫既), ...

我仲未計weekend d活動...星期六有普通話 (佢練獨誦)和NET教creative writing, 仲有ballroom/ latin dance, 星期日上午返church (church都好多活動), 每月又要去跳舞比賽...我仲要預留番d family outing, 我地會去行山觀鳥, 真係好唔得閒。所以我只會要求佢搞掂d功課, 我冇要求佢溫書, 溫唔溫佢自己決定。

Elenalan 發表於 19-10-9 16:06

我仲未計weekend d活動...星期六有普通話 (佢練獨誦)和NET ...

再講, 我覺得父母都要有me time, 唔好成日只圍住個細路。放手俾細路自己做功課讀書, 亦都係放番d時間俾自己有自己生活空間。我每星期都有至少一晚係外出完全me time (e.g.約朋友食飯/做facial...)遲d 都會上番自己o既興趣班(跳舞)。阿女似我, 係一個好貪心o既人, 我o既理想生活係要有事業有家庭有自己興趣o既。

Elenalan 發表於 19-10-9 16:15
再講, 我覺得父母都要有me time, 唔好成日只圍住個細路。放手俾細路自己做功課讀書, 亦都係放番d時間俾自 ...

我既理想生活,係做家庭主婦⋯⋯

asweetmom 發表於 19-10-9 13:55
孩子一定要有自己的時間,可以做父母感覺沒有價值的事情,只要孩子享受就行。這個時間一定要有控制,具體 ...

佢有free time, 佢係free 到掛住自創畫漫,連功課都唔做,要我放工番黎 才去做功課

jaycee_mami 發表於 19-10-9 12:41
明白了, 你仔仔的case讓我想起了導演彭浩翔, 之前睇雜誌有訪問他, 講他5歲時被從事兒童心理學的媽媽懷疑智 ...

我就係諗緊有冇case 係好似我預期和結果e差咁多 。原來呢個世界上真係有人好似我咁懷疑自己小朋友

little_yolky 發表於 19-10-9 13:23
有D內容都好精彩,唔單止怡情養性,都學到好多嘢,不過我唔鼓勵有閱讀橋樑書能力前既小朋友睇就是了。
...

我囡未夠3歲已睇康軒學前版,勁鍾意雜誌內既漫畫。到K2為左睇《紅豆綠豆碰》竟然進化到自行睇書。之後迷上睇漫畫大英百科同三采既其他科普漫畫。到K3再進化到自行睇橋樑書。

當然,中間我有大量伴讀繪本。但我肯定係因為睇漫畫而令佢過渡至自行睇書。小朋友細,一見到多字既書就唔想睇,而睇漫畫就感覺上容易啲冇咁抗拒。

sunnymama2 發表於 19-10-10 08:27
佢有free time, 佢係free 到掛住自創畫漫,連功課都唔做,要我放工番黎  才去做功課
...
等我返屋企才做功課依樣嘢咁似我仔,佢依家中四仲係咁咖。

scgift 發表於 19-10-10 09:04
我囡未夠3歲已睇康軒學前版,勁鍾意雜誌內既漫畫。到K2為左睇《紅豆綠豆碰》竟然進化到自行睇書。之後迷上 ...

重點係康軒唔止漫畫,而且,你既不止息伴讀係重中之重。

咁我細女都有睇文字書既,只不過P5睇P3程度咁解啫

佢有free time, 佢係free 到掛住自創畫漫,連功課都唔做,要我放工番黎  才去做功課
...

好簡單,5分鐘欣賞下佢既傑作,叫佢解釋一下創作理念。講得好就鼓勵下。然後開工!開開心心做功課。

little_yolky 發表於 19-10-10 10:01
重點係康軒唔止漫畫,而且,你既不止息伴讀係重中之重。

咁我細女都有睇文字書既,只不過P5睇P3程度咁解 ...

你啱 阿囡歲幾開始已經好鍾意睇書,只係經漫畫過渡去自己睇書

scgift 發表於 19-10-10 09:04
我囡未夠3歲已睇康軒學前版,勁鍾意雜誌內既漫畫。到K2為左睇《紅豆綠豆碰》竟然進化到自行睇書。之後迷上 ...

我女都係幼稚園時睇康軒、小小紅蘋果、喜羊羊而鍾意睇中文書, K3睇黑貓白貓和三采漫畫, 小一睇「七公主卡菈娜」(呢本連我都覺得好好睇! 有穿越!), 小一下學期可以睇衛斯理少年版...我覺得漫畫內容夠豐富夠吸引, 將好多事情更形象化呈現。

Elenalan 發表於 19-10-10 11:04
我女都係幼稚園時睇康軒、小小紅蘋果、喜羊羊而鍾意睇中文書, K3睇黑貓白貓和三采漫畫, 小一睇「七公主卡 ...

最近佢睇完5x本怪傑佐羅力後,我苦惱緊仲未搵到其他佢覺得好好睇既中文書,等我試下你講呢兩套

我早排問阿女點解咁鍾意佐羅力 (好多家長都以為呢套書只係一般搞笑無聊冇營養讀物, 尤其睇到書內d插圖畫風)。

我女話佐羅力o既夢想係做一個徹頭徹尾的壞人, 但佢成日忍唔住做左好多好事。佢好掛住媽媽 (媽媽已過生), 其實佢希望媽媽知佢係乖。佐羅力仲有好多發明工具/武器,好有創意。佢做任何事都好努力最後一定會成功。

...

我女唔做功課,但整左部汽水機俾我禁,真係有飲品碌出來
上星期整左支釣魚杆,佢放學去街市同ee去買餸時觀察左一個月。
其實我女到而家一星期都有1,2晚喺我放工返黎都冇做過功課,多數係果日冇興趣班佢就hea, 掛住玩/整佢d傑作。
‹ 上一主題|下一主題