用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?
樓主: sunnymama2
go

家有蠢鈍兒,係家庭教育問題?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-10-11 10:14
君比嗰啲好似係女仔書多。

樓主去睇下君比簡歷,其實佢都係一個有寫作才華,但唔適合傳統教育既人吧!

啱啱睇左君比的少少資料,佢的小說是否多數愛情說?

其實我都覺得阿仔適合國際學校的教育多d,無奈我和老公都係填鴨仔(你見我教養方法都係啦),所以唔敢比小朋友讀國際學校,驚唔識教

IloveJJ 發表於 19-10-11 12:30
你呢個疑問我由我仔升小一諗到佢升中。我同Yankaman個仔都係咁性格,我當初亦想我仔讀佢嗰間中小學,因為 ...
一般情況下這類仔讀書成績不用太操心反而要留意他們的社交如樓主囝囝專注力沒有大問題社交也可的話可能樓主稍為放下自己的方法/要求比多少少彈性孩子效果會更好

YanKanMom 發表於 19-10-11 12:59
一般情況下,這類仔讀書成績不用太操心,反而要留意他們的社交。如樓主囝囝專注力沒有大問題,社交也可的話 ...

佢社交都較弱,冇咩close 朋友~

成日都係咁,同學仔見到佢大叫佢名,正常反應係say hi 或行埋去和同學仔傾計,但佢係呢埋父母身後怕怕醜醜咁。

有時託同級唔同班同學A比野我仔,A話冇問題,話識得我個仔。番黎後,問阿仔識唔識A, 阿仔話唔識喎

佢社交弱,所以都會keep 住比佢玩制服團隊。

MNIF 發表於 19-10-11 19:25
事到如今,樓主真係要同仔深入溝通一下,了解為何會在學習上出現不合作態度。

我覺得阿仔係啱IB教學,以前幼稚園係類似行IB模式,佢學習得好好,上堂好多野發表,分享意見,好主動。

但上小學係傳統,教學模式和幼稚園好唔同,未能適應温書考試模式,再加上父母都係填鴨工廠出品,唔識引導阿仔提起對温書冇興趣。

其實阿仔又唔係完全唔谷得,佢地學校呢次默書較特別和深,除了默詞語句子,還要從句子中找錯別子去改正和考普通話拼音(我都係事後才知),阿仔今次攞左小學以來第一次滿分,聽佢講佢身邊認識的同學冇人滿分。

咁即係證明佢谷得的,不過過程係要同佢角力,而且仲要用lego做獎品,所以佢才肯落力。

都好茅盾,好似佢呢d在傳統教育下抗拒學習,去到國際學校,會更好定更差呢?真係好驚行錯步

我個仔又係二年級,默書又係極勞氣,成日唔識寫字。相反係佢唔抗拒抄寫,可以主動坐兩三個鐘抄要默既詞語,但係抄完係唔識既,因為佢只係抄冇記入腦,所以我係另類激氣:時間花咗好多但係冇成效。每次温默書同做作文功課都暴龍上身,就係因為阿仔唔識寫字串字,組織句子能力唔好。
阿仔鍾意睇書,睇得好雜,但好快睇完,因為佢有跳字跳行的習慣,睇明六七成已經跳住睇,唔睇細節,見到有趣既句子會成句背咗,不過吸收唔到點樣組織文字同整理想法,跳得好緊要。試過叫佢逐字逐句讀出嚟,但又係讀完唔知句嘢講乜,好似抄詞語既情況。
阿仔都係讀龍校,成績中游偏下(我估,因為冇名次,而且分數差距不大,加上數學一般),老師成日話佢能力應該可以考得好好。其實佢最後考幾多分我都唔鬧,我知佢有盡力,教既嘢亦都明,只係未揾到方法同成日寫錯字被扣分。佢算好合作亦係守規矩既人,但係成日集中唔到精神,思路好跳,唔搗蛋但係會不停郁身郁勢不停搞枱面啲嘢,同佢温書又忍唔住爆鬧佢。
我細個係填鴨式靠抄寫死記攞好成績的人,但明顯呢個方法對佢唔work,換過唔同温習方法,唔抄寫只記重點,聯想記憶… 又試過放手,效果都唔理想,仍然摸索中,各位前輩可有建議?
感謝!

ToMing123 發表於 19-10-12 03:14
我個仔又係二年級,默書又係極勞氣,成日唔識寫字。相反係佢唔抗拒抄寫,可以主動坐兩三個鐘抄要默既詞語, ...

閱讀快但明故事大剛,跳(一組組字看)也是正常吧,但若read aloud 都唔明,perhaps太多生字?咁就要以退為進
協康之前有個「讀寫小奇兵」,中大耳鼻喉科亦不時有關於聽說讀寫的講座

MNIF 發表於 19-10-12 10:53
按照樓主所講,樓主都好明白問題所在,只不過是沒有找到應對方法。我覺你仔最大問題是不夠「定」。大家有 ...

高人

我曾經巧合地聽到(光正大地)夾琴老師對阿仔嗰級top10的學生的評語,話佢好醒,答啱哂題目,不過就諗得耐左,要快d答才可以攞最高分(即係confidence分)

嗰位同學好勁好叻,但聽阿仔同佢同學仔阿媽講講係比較靜,寫字亦非常工整漂亮,數學奧數攞狀元獎,佢天資聰明就一定的,但我都有諗過如果佢同阿仔調轉性格會點呢?

題外話,阿仔同嗰位同學各方面差好遠,不過有一次爆冷校外奥數比賽竟然超越佢幫學校攞團體獎,我成日利用呢個(百年一遇)例子鼓勵阿仔,其實你都可以好叻,只要比心機,努力d,我教你時唔乖d聽話d

有同佢玩象棋,佢好有興趣,我當一邊玩一邊同佢訓練,訓練佢每一步都諗清楚,個心要定,希望日子有功,佢會有進步

IloveJJ 發表於 19-10-12 09:51
有無做評估?我覺得似有特別需要,睇字跳字,郁身郁勢,理解唔到,喜歡抄寫和背誦……。

日常生活有無咩 ...

沒有做評估,日常生活冇乜特別,係成日企唔定冇腰骨挨嚟挨去,有運動但不出色,社交方面被動,都係成日唔記得同學啲名,朋友嚟嚟去去嗰一兩個。有問過幼稚園和小學的班主任,都表示佢沒有大問題,話佢聰明學嘢快,只是有時不夠集中。佢係黐住張櫈的,唔算過動,但係成日換坐姿或者趴响枱,又成日Fing腳,鍾意搞枱面文具,佢温書如果不是做抄寫,佢一定係行嚟行去咁温。小一班主任話有啲小朋友係要靠小動作令自己集中精神,長大會改善,知道佢係明白上堂老師講書,亦冇影響同學,班主任話不用擔心。
寫字方面一係唔記得點寫,一係成日漏咗啲筆劃,或者將某啲字合埋嚟寫,例如「動」寫成「重勿」(結合咗「動物」),「踢」寫成「⻊足」(結合咗「踢足」球),應該同佢睇書跳字有關。
因為佢冇寫鏡字問題,沒有嚴重行為問題,老師都冇建議要做評估,感覺上揾到一個適合的學習方法同正確的閱讀訓練可以改善。

‹ 上一主題|下一主題