用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 認受性較高的數學比賽
go

認受性較高的數學比賽 [複製鏈接]

王國會長

大家, 我想問問每年大概有邊啲數學比賽係認受性較高同值得參加? 小兒四年級, 謝謝
   11    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

一般,學校派隊出賽嗰幾個,認受性相對高,但點講,都係睇有無名次!我發現唔同比賽有唔同題型,唔係個個都會攞到好成績
恐龍家

咁即係邊幾個呢?我都想知

王國會長

因為阿仔學校無數學隊, 好少學校派出去比賽,所以我唔知邊幾個較好, 佢有參加過華夏盃, 港澳盃, 另外一啲坊間嘅比賽, 但就係感覺認受性唔高咁

可以參加世界數學測試

vickymok717 發表於 19-10-8 12:05
因為阿仔學校無數學隊, 好少學校派出去比賽,所以我唔知邊幾個較好, 佢有參加過華夏盃, 港澳盃, 另外一啲坊 ...
如果讀緊四年級,學校又唔活躍於認受性較高既數學比賽,我會建議與其花費時間喺認受性唔高既華夏盃、港澳盃,不如認真咁溫好學校既數學教科書,爭取呈分考試攞滿分(數學係比較容易攞滿分既科目),從時間投資回報既角度睇,可能會更好。

王國會長

王家爸爸 發表於 19-10-18 19:01
如果讀緊四年級,學校又唔活躍於認受性較高既數學比賽,我會建議與其花費時間喺認受性唔高既華夏盃、港澳盃 ...
佢3年班學校考試, 已經係100分

醒目開學勳章 貢獻勳章

想提一點,如果無奧數訓練,唔係點睇課外數學書,奧數比賽應該搞唔掂

如果有睇數學書,只係無奧數訓練,咁就報d數學比賽 (一般無講係奧數嗰d)

如果只係因為校內成績好,想試試能力,咁去world class test,完全唔駛做preparation
恐龍家

vickymok717 發表於 19-10-21 14:24
佢3年班學校考試, 已經係100分
低年級考試一般唔會有太難既數學題(四則運算,搞清楚「先乘除後加減」,基本上唔會錯),所以小心啲就容易攞滿分,記得小朋友當年全班都90幾分以上,小朋友因為唔小心,所以得中游成績。到咗高年級,情況會好唔同,因為需要唔係小唔小心既問題,係需要諗,所以搞好啲概念先係最重要。

小曳人 發表於 19-10-22 06:49
想提一點,如果無奧數訓練,唔係點睇課外數學書,奧數比賽應該搞唔掂

如果有睇數學書,只係無奧數訓練,咁 ...
個人覺得 WCT、UNSW ICAS 既數學考試比較正常,考試內容同學校學到既數學差唔多,數學概念好一定會攞滿分,記得有一年 UNSW ICAS 小五有成八個攞滿分金牌。如果係華夏盃、港澳盃嗰啲,我比較贊成裸考,數學概念好裸考奧數,點都有獎。

王家爸爸 發表於 19-10-22 10:01
個人覺得 WCT、UNSW ICAS 既數學考試比較正常,考試內容同學校學到既數學差唔多,數學概念好一定會攞滿分, ...

樓主是啊,照王家爸爸講,參加正常數學比賽,試一下實力都好,起碼題目接近學校的數學,有機會攞滿分,奧數是另類數學或者係拔尖數學,一級約有二千人考,初試已經可以係無人取到滿分的。

王家爸爸 發表於 19-10-22 10:01
個人覺得 WCT、UNSW ICAS 既數學考試比較正常,考試內容同學校學到既數學差唔多,數學概念好一定會攞滿分, ...

王家爸爸,UNSW ICAS 似乎是要學校報名,不提供個人報名吧?

MayBride 發表於 19-11-3 00:32
王家爸爸,UNSW ICAS 似乎是要學校報名,不提供個人報名吧?
我見數學勁啲既學校都有參與,我唔知道有邊啲學校無考ICAS。

王家爸爸 發表於 19-11-3 08:45
我見數學勁啲既學校都有參與,我唔知道有邊啲學校無考ICAS。

唔該晒

回覆樓主:

請問知唔知道Cambridge Primary Checkpoint - Mathematics 係咩嚟?

王國會長

S-Kwok 發表於 19-12-6 20:17
請問知唔知道Cambridge Primary Checkpoint - Mathematics 係咩嚟?
我唔知呀

S-Kwok 發表於 19-12-6 20:17
Cambridge Primary Checkpoint 係一個 Key Stage 2 (小學6年級)既考試,包括英文、數學、科學三個主要學科,加其他(歷史、地理、外語、電腦、音樂、體藝等)。

王家爸爸 發表於 19-12-9 23:42
Cambridge Primary Checkpoint 係一個 Key Stage 2 (小學6年級)既考試,包括英文、數學、科學三個主要學 ...

有分年級考㗎?
我上網揾唔到太多資料,只見到primary 呢個字,唔見有分年級。

S-Kwok 發表於 19-12-21 18:18

有分年級考㗎?
Cambridge Primary Checkpoint 無分年級,只係一個 Key Stage 2 (相當於小學6年級)既考試。
‹ 上一主題|下一主題