用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴u1 u3
go

[音樂] 鋼琴u1 u3

想同囡囡換琴,佢明年考8級,我估考完8級佢都唔會考演奏級,但都會繼續學下,因為中學係好忙。

想換返日本琴,TL只有u1,u3, yus1, yus3, yus5. 我打算u1和u3選。現在back to school promotion:

U1 $51800
U3 $64800

1.  大家知道這個價格是近年最低嗎?
2. 換u1定u3好?
3. 知不知道仲有什麼途徑有further discounts? 畢竟價錢都貴咗好多!
4. 保值力u1定u3好呢?

喱個價U3 好抵
我以為U1是入門初階
揾老師買較抵
保值力我不清楚啊

cdn 發表於 19-10-4 09:27
喱個價U3 好抵
我以為U1是入門初階
揾老師買較抵

我問過搵老師買都係這個價。因為琴行做緊back to school promotion.

U3這個價格相對抵,平左幾千~

也許遲D佢會再考慮AT.....
U3吧!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆樓主:

vote for U3

我小朋友由初學已經用U1, 現在都係預備八級,講過幾次想換琴,想換YUS系列,我唔識琴,唔明佢要換琴的原因

我小朋友由初學已經用U1, 現在都係預備八級,講過幾次想換琴,想換YUS系列,我唔識琴,唔明佢要換琴的原因

LeeCC 發表於 19-10-6 07:29
我小朋友由初學已經用U1, 現在都係預備八級,講過幾次想換琴,想換YUS系列,我唔識琴,唔明佢要換琴的原因 ...

音箱高度差10cm, 共鳴強度有差,越彈上去越聽得出分別

kc_united 發表於 19-10-4 08:36
想同囡囡換琴,佢明年考8級,我估考完8級佢都唔會考演奏級,但都會繼續學下,因為中學係好忙。

想換返日本 ...

早幾個月幫學生買左隻u1 $51700
保價力u1 相對比u3 高少少
因為價錢比較平少少

唔好集中係咩model,都有 8級,應該係去彈同聽個聲再決定買乜。去大間D既showroom試琴,我學生6月買左部 YUS1, $6XXXX,

Gina11 發表於 19-10-8 10:56
唔好集中係咩model,都有 8級,應該係去彈同聽個聲再決定買乜。去大間D既showroom試琴,我學生6月買左部 YU ...

無錯呀!囡囡愛上了歐洲琴,佢話d聲靚好多,不過價錢亦貴好多!作為家長,我只考慮耐用度和保值度,將來佢想再upgrade, 就留返比佢自己買。

不過我都有考慮Yus1, u3, 但普遍sales和老師都叫我買高身琴。

Yus 3 $72000, 我都心郁郁,但好似愈買愈貴。原本2手budget係$2xxxx, 之後變$30000,新琴budget係4xxxx, 之後變$5xxxx, 然後又変$6xxxx! (emoji)

YUS5唔錯

kc_united 發表於 19-10-4 08:36

想換返日本 ...

我係tko間Tom lee 見到再平少少
U1 $50888
U3 $64300
之前係bk見有位jm話經佢買可以再平少少,可能你問下你的鋼琴老師,佢買可以再平少少

回覆 吉蒂小豬 的帖子

當年曾經同時擁有一個U1新琴、一個U3二手 (琴鍵都加了重量)、到了要放棄一個的時候, 還是保留了U3.完成FT....
能夠上望更高當然最好. 還好比賽、表演都是人家的琴、學習在最短的時間找到和發揮是最大的得著。
相對不是揀牌子和型號的小提琴就是家長更大的頭疼!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 19-10-14 11:03
回覆 吉蒂小豬 的帖子

當年曾經同時擁有一個U1新琴、一個U3二手 (琴鍵都加了重量)、到了要放棄一個的時候, ...

我最後係TL買咗部u3啦!

回覆樓主:

買了就好、有否揀琴?
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

剛在TL訂了YUS3, 前輩們可否分享揀新琴要留意的事項?

回覆樓主:

理想的是和老師一起去試和揀!